2010 m. spalio 26 d., antradienis

Greitas obuolių pyragas Nr. 1 - Obuolinė šarlotė

Obuolinis sluoksnis tik viršuje. (žr. II būdo 8 punktą)
2017.11.28



Kai čia pamačiau šio obuolių pyrago receptą, mane aplankė déjà vu. Ir tikrai, prieš kokius 16-17 metų tai buvo mano mėgstamiausias pyragas. Savo aptrintame receptų sąsiuvinėlyje radau šio pyrago receptą parašytą didelėmis raidėmis pavadinimu - Labai skanus obuolių pyragas. Tiesa, pats procesas vienu žingsniu skyrėsi ir kiaušinių daugiau reikėjo. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad grietinės užtepimo mano senąjame recepte nebuvo. Kitą sykį kai kepsiu, dėsiu gerokai mažiau cukraus, nes man pyragas buvo per saldus, bet tikrai labai skanus. Man jis skaniausias kitą dieną, kai nuo obuolių pasidaro drėgnas ir aromatingas. Beja, kažkur radau šį pyragą pavadinimu "obuolių šarlotė". 

Taigi, mums reikės:
4-6 obuolių
5 kiaušinių (remiantis mano mokykliniu sąsiuviniu)
Stiklinė (240 g) cukraus
Stiklinė (170 g) miltų
1 AŠ kepimo miltelių (kepant II-uoju būdu, nereikia)
2 VŠ grietinės (užtepimui)
cinamono

(remiantis internetu stiklinė 240 ml)

Paruošimas:
I būdas (kaip dariau dabar):
  1. Išplakame kiaušinius su cukrumi iki purumo. Plakti reikia ilgai, kol kiaušinių masė padvigubės - apie 5 minutes mažiausiai.
  2. Sumaišome miltus su kepimo milteliais.
  3. Supilame miltus į kiaušinius ir atsargiai išmaišome.
  4. Pilame dalį tešlos į kepimo formą. Sudedame griežinėliais supjaustytus ir cinamonu apibarstytus obuolius (aš juos tarkuoju su tarkos stambiausiu šonu ir gaunasi plokštelės - super greita). Pilame likusią tešlos dalį. O jei obuolius supjaustysite stambiais gabaliukais, rezultatas taip pat bus puikus. 
  5. Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30 min.
  6. Iškepus išimame, leidžiame vos pravėsti (aš palaukiau gal tik pora min.), patepame grietine ir pabarstome cukraus ir cinamono mišiniu. Vėstant pyragui iš grietinės pasidarys kremas.


II būdas (kaip dariau būdama mokinukė ir pabandysiu pakartoti dabar):

  1. Atskiriame kaiušinių baltymus nuo trynių ir dedame į šaldytuvą. (Šalti baltymai lengviau plakasi).
  2. Išsukame trynius su cukrumi.
  3. Sumaišome miltus su kepimo milteliais.
  4. Supilame miltus į trynius ir atsargiai išmaišome.
  5. Išplakame baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
  6. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o šonus patepame sviestu.
  7. Pilame tešlą į kepimo formą.
  8. Į tešlą susmaigstome stambiomis skiltimis supjaustytus luptus obuolius. Kartą kepiau taip: kepimo formos dugną pabarsčiau cukraus ir cinamono mišiniu, tuomet paskirsčiau skiltelėmis pjaustytus obuolius, o ant jų supyliau visą tešlą. Patiekiama obuoliais į viršų.
  9. Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30 min.
  10. Iškepus išimame, leidžiame vos pravėsti, patepame grietine ir pabarstome cukraus ir cinamono mišiniu.
Obuolinis sluoksnis tik viršuje. (žr. II būdo 8 punktą)
2017.11.28


P.S. Pyragas tikrai greitai pagaminamas. Praktiškai per tiek laiko, kol įkaista orkaitė (aišku jei neprabunda vaikas, arba neatveža užsakytų pampersų).

2010.10.26

2010.10.26

3 komentarai:

  1. Tikras karvasudis...,geriau batona su uogiene nusipirkt,(-:

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemokant išsikepti pačiam, visada yra parduotuvė :)

      Panaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...