2010 m. birželio 17 d., ketvirtadienis

Naminis natūralus jogurtas - Metų atradimas!!!

O gal net ir ne metų, o dešimtmečio! Iš pastarojo laiko eksperimentų virtuvėje, šis sukėlė man daugiausiai džiaugsmo. Laiminga šiandien visą dieną iš ryto paragavusi rezultato (man jis pasirodė skanesnis nei pirktinis!). Kai mano brangiojo mama kažkada užsiminė apie naminio jogurto gamybą, pagalvojau, kad tai būtų tikriausiai baisiai sudėtingas procesas... O kaip aš klydau! Nuostabus rezultatas su minimaliomis pastangomis. Kadangi labai mėgstu jogurtą ir jo šaldytuve visada yra, tai nuo šio atradimo aš ekstazėj!

Taigi, mums reikės:
2 l pieno, ne mažiau nei 2,5 proc. riebubumo (naudojau Dvaro)
125 g natūralaus jogurto be jokių priedų(naudojau „Dobilo“)
Naudojant naminį pieną jogurtas būtų riebesnis.


Paruošimas:
  1. Pieną užviriname. Jei naudojame naminį pieną, užvirinti būtina, jei iš parduotuvės – pasterizuotą – užtenka pakaitinti iki reikiamos temperatūros. Jei norite tirštesnio/riebesnio jogurto pieną kaitinti reikėtų 20-30 minučių nuolat maišant, kad neprisviltų. Jei norisi skysto – geriamo – užvirusį pieną reikia iš karto nuimt nuo ugnies. Aš kaitinau 10 min. Jogurto konsistencija gavosi panaši į to pačio "Dobilo". teisybė dėlei reikia paminėti, kad pirmam kartui aš naudojau ne 2 litrus, o maždaug litrą pieno.
  2. Temperatūra, reikalinga jogurto gamybai – 42-45 laipsniai. Jei neturite termometro kaip aš, tinkamą temperatūrą galite nustatyti tokiu būdu: temperatūra tinkama, kai mažąjį pirštelį galite išlaikyti piene 15 sekundžių J Jei temperatūra bus per didelė – jogurto bakterijos žus, jei per maža – joms bus nepalanki terpė daugintis.
  3. Įpilame šiek tiek pieno į jogurtą, kad būtų skystesnis ir lengviau išsimaišytų.
  4. Pilame jogurtą į pieną ir gerai išmaišome.
  5. Pieną dedame šiltai (aš apvyniojau keliais rankšluosčiais). Vasarą tai nebūtina, bet aš norėjau būti tikra, kad pavyks, nes jei aplinkos temperatūra bus per žema – vėlgi bus nepalanki terpė dauginimuisi. (Žiemą dar padėčiau ir šalia radiatoriaus.) Ir paliekame 6-8 valandoms.
  6. Sutirštėjusį jogurtą išmaišome, kad bakterijos  nustotų daugintis.
  7. Jogurtą laikome į šaldytuve iki 7-8 dienų. Jei surūgęs jogurtas ilgai stovės kambario temperatūroje, jogurtas taps rūgštus.
  8. Naujo jogurto gamybai reikėtų nepamiršti pasilikti 4 VŠ jogurto – nebereikės pirkti parduotuvėje.
  9. Į dalį pieno įmaišiau vanilinio cukraus. Skanu, bet man tada prireikė daugiau saldumo. Būtinai ateityje išbandysiu tokius priedus kaip cinamonas, kardamonas, muskatas.

Skanaus!

P.S. (2012.11.19) Kadangi jogurtą gaminu nuolat jau treti metai, įvaldžiau tokią techniką: Supilu pieną į puodą ir nustatau nedidelę ugnį. Ir pamirštu kokiai valandai - jis sau palengva užverda, bet silpnai, neišbėgdamas iš puodo ir virinasi, kol dalis skysčio išgaruoja. Taip gaunasi tirštas jogurtas. Nukeliu nuo ugnies, palieku atvėsti iki reikiamos temperatūros. Įmaišau jogurtą ir palieku nakčiai. Puodo dugnas nepridega, gal tik susidaro lengvas pieno apnašų sluoksnelis, kuris lengvai nusibraukia kempinėle. Maišyti nereikia, puodo prižiūrėti nereikia. Tik gerai būtų nepamiršti - kartą pamiršau, tai rezultate turėjau kondensuoto pieno, beliko tik pasaldinti :D
P.P.S (2014 02 28) netyčia atradau labai gerą metodą tiems, kurių namuose yra vėsu. Mes mėgstame gaivų orą namuose, tad temperatūra namie būna apie 19-20 laipsnių, o tai, jogurto gamybai, truputį per mažai. Kartą, kai gaminau jogurtą, paruoštą pieno ir jogurto mišinį įdėjau į atvėsusią po kepimo, bet dar šiltą orkaitę ir palikau uždariusi visai nakčiai. Ryte radau puikų, tirštą, gerai surūgusį, skanutėlį jogurtą (jis orkaitėje praleido maždaug 9-10 valandų). Antrą kartą gamindama tiesiog pašildžiau orkaitę, išjungiau ir dėjau kibirėlį pieno-jogurto mišinio vidun.

7 komentarai:

  1. Super!!! Fantastika!!! Išsamiai ir aiškiai. Tik va įdomu kodėl išmaišius jogurtą, bakterijos nebesidaugina?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras klausimas :) recepte pateikiau kažkur perskaitytą faktą. Asmeniškai manau, kad jogurtas neberūgsta kai įdedamas į šaldytuvą. Nemanau, kad nuo mašymo bakterijoms susisuka galva :)

      Panaikinti
    2. Vienas labai svarbbus aspektas, jogurto skonis (saldumas/rūgštumas) priklaso nuo rauginimo laiko, aplinkos temperatūros ir pan. Linkiu, kad pavyktų iš karto, o jei taip nenutiks, nepasiduokite ir prisitaikysite jogurto skonį ir jo gamybos procesą prie savo namų sąlygų :)

      Panaikinti
  2. Vilma, nepriklausomai ar išmaišysi jogurtą prieš dedant į šaldytuvą, ar ne-bakterijos šaldytuve nustos daugintis, nes ten joms bus per šalta ir jos nueis miegoti :)
    Jogurto bakterijos dauginasi esant 39-45 laipsnių temperatūrai, o pražūtinga joms 65 laipsnių temperatūra.
    Tiesiog, jei į šaldytuvą dėsi nepermaišytą jogurtą-jis bus tirštas, o jei permaišytą-skystas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau pamečiau skaičių, kai sakau - ačiū, Julija! :) Dėl bakterijų dauginimosi - 100 proc. sutinku. Dėl maišymo ir tirštumo priklausomybės, reikės paeksperimentuoti, nes darau jogurtą nuolat, tik kiekvieną kartą jį pagaminusi išmaišau, nes iš kartoir naudoju :)

      Panaikinti
  3. Nuostabu Vilma !! Aciu uz sita recepta, nuosirdziai dekoju... Mano vaikeliams labai patinka tas marmalas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į sveikatą! Nuo atradimo dienos iki dabar nuolat gaminu šį jogurtą :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...