2020 m. sausio 16 d., ketvirtadienis

Varškės keksas


Šio kekso gaminimo sunkiausias etapas - iš anksto išimti sviestą ir kitus produktus iš šaldytuvo, kad būtų kambario temperatūros. Visa kita - elementaru. O rezultatas tiesiog puikus! Keksas nuostabiai gražiai iškilo ir buvo purus, minkštas, drėgnas. 
Aš turėjau tik pusę reikiamo kiekio varškės, tad kepiau iš pusės produktų normos ir keksas iškepė labai normalaus dydžio, tad jei neturite būrio valgytojų, drąsiai galite kepti iš pusės normos. 




Taigi, mums reikės:
Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
150 g sviesto + šiek tiek formos patepimui
300 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
4 kiaušinių
300 g varškės 9% riebumo (sausesnės)
300 g miltų
1 AŠ (nubraukto) sodos

cukraus pudros iškeptam keksui pabarstyti

Paruošimas:
  1. Sviestą išplakame kartu su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
  2. Po vieną imušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
  3. Varškę kelis kartus pertrinameper sietelį, kad neliktų jokių gumuliukų. Nepraleiskite šio punkto.
  4. Sodą sumaišome su miltais ir įsijojame į plakinį. Dabar maišome su šaukštu ar mentele. Tešla bus kana tiršta, taip ir turi būti. Svarbu nepermaišyti! Maišome tik tiek, kol nebesimato miltų ir tešla atrodo  vientisa.
  5. Kepimo formą patepame sviestu ir sukrečiame į ją tešlą. Išlyginame, šlapiu peiliu apipjauname paviršių, taip užtikrindami tolygų iškilimą ir nurodydami, kur keksui reikės sutrūkti.
  6. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje kol keksas įgaus skanią auksinę spalvą, o įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus neapsivelęs tešla.. Aš savo pusinį keksą kepiau apie 30 minučių, tad pilna norma turėtų kepti bent 50 minučių. Kiekviena orkaitė kepa skirtingai, tad tiesiog stebėkite.
  7. Iš orkaitės ištrauktą keksą 20 minučių atvėsiname formoje, kad atšoktų nuo kepimo formos sienelių, o vėliau išverčiame ant lėkštės ir leidžiame galutinai atvėsti.
  8. Prieš tiekiant apsijojame cukraus pudra.

Skanaus!

P.S. Sodos tikrai nereikia nugesinti prieš dedant ją į tešlą. Varškė ją kuo puikiausiai nugesina. Labai geras straipsnis šia tema yra čia.

4 komentarai:

  1. Dievinu keksus, o dar kai Jūsų receptai visi gaunas ir idealiai, tai iš vis pasaka, pastaruoju metu gyvenu be orkaitės, o taip nekantrauju išmėginti kažką naujo 🙂

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oo aš be orkaitės, neįsivaizduoju gyvenimo :) Jei turit mikrobangų krosnelę - bandykit pyragėlius puodelyje. Jų visokiausių skonių yra ir variacijų :)

      Panaikinti
  2. Vilma, labai ačiū, kad išbandėte ir taip pozityviai pristatėte šį receptą, o dar su tokiomis gražiomis nuotraukomis! Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad keksas patiko ir Jums, ir Jūsų skaitytojoms/ skaitytojams, mano nuotaika visada tampa šventiška ir pakili, kai pamatau, jog senamadiškas receptas įgija "antrą gyvenimą" :)

    Shantell, labai skanius ir drėgnus keksus galima "kepti" garuose ant bet kokios viryklės, naudojant paprasčiausią didelį puodą su vandeniu (garams) ir kokią nors kepimo formą. Jeigu Jums skubu, pažiūrėkite internete, jeigu ne, artimiausiu metu ketinu pristatyti tokį kepimo būdą ir lietuviškame internete :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, Jūsų tinklaraštis vienas mano mėgiamiausių! Visi išbandyti receptai fantastiški!

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...