2017 m. lapkričio 24 d., penktadienis

Naminės mėsainių bandelės


Buvo metas, kai mėsainių nemėgau: niekaip nesuprasdavau, kas gali būti skanaus, valgant kotletą su "bulka". Šią vasarą išsikepėme mėsainius namie, tiesa, su pirktine bandele ir pirktiniu mėsainių paplotėliu. Buvo labai skanu! Man, aišku, sukilo ambicijos, tiek bandelę, tiek jautienos paplotėlį pagaminti pačiai, tad nieko nelaukusi pasileidau į tobulos mėsainių bandelių paieškas. Bandelėmis likau labai patenkinta - puikios formos, minkštos, purios ir labai skanios. Mano vyras, valgydamas mėsainius, jas taip pat labai gyrė. Kepiau šias bandeles jau ne kartą, ir kadangi visad kepu tiek, kiek per kartą suvalgytume, nežinau ar kitą dieną tebebūtų tokios skanios. Pasak recepto autoriaus, šias bandeles galima laikyti šaldytuve ir suvartoti per 3-4 dienas. Man jas iškepti buvo labai paprasta, nes tešlos minkymui naudojau duonkepę, tad tereikėjo sudėti produktus į kibirėlį, paspausti mygtuką ir viskas. 






Taigi, mums reikės (10 bandelių):
180 ml (3/4 puodelio) vandens, kambario temperatūros (keičiau pienu)
2 didelių kiaušinių
2 VŠ aliejaus (pakeitus į tirpintą sviestą, bandelės būtų dar minkštesnės ir panėšėtų į brioche bandeles)

400 g (2,6 puodelio) miltų
14 g (2 1/4 AŠ) sausų mielių arba 30 g šviežių mielių
25 g (2 VŠ) cukraus

2 AŠ druskos

Užbaigimui: 
kiaušinio ir pieno plakinio (keičiau tirpintu ghee sviestu)
sezamo sėklų, aguonų
  1. Paruošimas:
  2. Dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir sausas mieles. Druskos kol kas nededame. Pasak autoriaus, "druska kietina gliuteną, ilgina minkymo laiką, tad minkant šią minkštą tešlą, druskos įbėrimą reikia atidėti vėlesniam laikui."
  3. Išplakame kartu kiaušinius, pieną ir aliejų ir supilame į miltus, prieš tai padarius juose duobutę. Paminkius kelias minutes suberiame druską. Minkome kol tešla nebelips prie rankų.
  4. Užminkytą tešlą dedame į aliejumi pateptą dubenį, uždengiame rankšluosčiu ar maistineplėvele ir paliekame pakilti dvigubai, maždaug vienai valandai.
  5. Tešlą padaliname į 10 vienodo dydžio gabalėlių. Siekiant tobulybės, galima pasinaudoti virtuvinėmis svarstyklėmis. Vienas gabalėlis turi sverti apie 70 g. 
  6. Suformuojame apvalias bandeles, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame 15 minučių pakilti.
  7. Po 15 minučių pakilusias bandeles perminkome ir vėl iš naujo suformuojame apvalias bandeles.
  8. Uždengiame bandeles ir paliekame pakilti. Jos turi padidėti trigubai. Aš kildinau apie pusvalandį.
  9. Pakilusias bandeles patepame kiaušinio ir pieno plakiniu. Aš kepiau 5 bandeles, tad man pagailo kiaušinio. Patepiau ghee aptirpusiu sviestu.
  10. Bandelių viršų pabarstome sezamo sėklomis.
  11. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių, kol bandelės gražiai pagels.
Skanaus!

Šaltinis: Bruno's kitchen

Ieškodama kaip skaniau paruošti mėsos paplotėlius susidūriau su iš esmės dviem kryptim: naudoti tik jautieną, druską ir pipirus arba pridėti tokių priedų kaip kiaušiniai, džiūvėsėliai, svogūnai, garstyčios, Vusterio padažas ir pan. Nusprendžiau, kad puikaus jautienos skonio nenoriu nustelbti jokiais priedais, o kotletus išsikepsiu kitą kartą, tad pasilikau ties pirmąją kryptimi (ir o viešpatie su viešpačiukais, praktiškai verkėm ir juokėmės vienu metu iš skanumo): 
  1. Sausoje grilinėje keptuvėje paskrudiname per pusę perpjautas bandeles, perpjautąja puse žemyn.
  2. Atgnybtą maltos mėsos guzą supresuojame tarp dviejų pjaustymo lentelių iki maždaug 1 cm storio ir 2-3 centimetrais didesnio skersmens nei bandelės - kepdami paplotėliai traukiasi. 
  3. Dosniai pagardiname vieną pusę mėsos paplotėlio druska ir pipirais ir ja žemyn dedame į gerai įkaitintą grilinę keptuvę su šlakeliu aliejaus. Tada druska ir pipirais pagardiname antrąją pusę. 
  4. Apvertus paplotėlį iš karto uždedame sūrio lapelį, kad sušiltų ir aptirptų.
  5. Bandeles patepame padažu (majonezas, pomidorų padažas, išspaustas česnakas ir smulkinti kaparėliai), dedame salotos lapą, plonai pjaustyto mėlynojo svogūno griežinėlius, ant jų iškeptą mėsos paplotėlį, ant viršaus pomidoro griežinėlius, jelapeno pipirus. Užvožiame antrąja bandelės puse ir gardžiuojamės!

3 komentarai:

  1. Sveiki,
    Noriu pasiteirauti ar bandeles galima šaldyti kurioje nors stadijoje? Kai jos iškyla, jau iškepusias ar visai negalima? ��

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima. Arba tešlą prieš kildinimą (taip dažnai darau su picos tešla) arba iškeptas bandeles (šitas bandeles esu šaldžiusi)

      Panaikinti
  2. Labai skanios bandelės mėsainiams!!! Tobulos!!! Ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...