2016 m. sausio 10 d., sekmadienis

Trijų sluoksnių šokoladinis tortas


Šis tortas, tai pats geriausias būdas grįžti į tinklaraštį ir pasveikinti visus su naujaisiais metais! Kaip išsiaiškinau per praėjusias šventes, mano šeimynos mėgiamiausias desertas yra Tiramisu. O aš visai netyčia atradau savo patį pačiausią tortą/desertą. Tobulas! Turtingo, sodraus skonio. Kiekvienas jo kąsnelis man buvo tikras malonumas. Man labiausiai patiko apatinis sluoksnis - sodrus, šlapias šokoladainis,  ir viršutinis - lengvas kaip pūkas, švelnaus skonio baltojo šokolado sluoksnis. Šis tortas - kiekvieno šokoholiko svajonė!


Taigi, mums reikės (18 cm ckersmens atsegamai kepimo formai, skliaustuose kiekiai pateikti 24 cm skersmens formai):
Pagrindui:
50 g (85 g) sviesto
115 g (200 g) juodojo šokolado
1/2 AŠ (3/4 AŠ) tirpios kavos miltelių
4/5 AŠ (1 1/2 AŠ) vanilės ekstrakto (aš keičiau 1 AŠ romo)
3 mažų arba 2 didelių (4) didelių kiaušinių, trynys atskirtas nuo baltymo
40 g (70 g, 1/3 puodelio) rudojo cukraus
žiupsnio druskos

Antram (Juodojo šokolado) sluoksniui*:
100 g juodojo šokolado
1 VŠ (2 VŠ) kakavos miltelių
3 VŠ (5 VŠ) karšto vandens
200 ml (350 ml) riebios grietinėlės
1/2 VŠ (1 VŠ) cukraus
žiupsnelio druskos

Trečiam (Baltojo šokolado) sluoksniui:
1/2 AŠ (3/4 AŠ) želatinos
1 VŠ (1 VŠ) vandens
100 g (170 g) baltojo šokolado
200 ml (350 g) riebios grietinėlės

Papuošimui:
šokolado drožlių

*galima naudoti ir pienišką šokoladą. tokiu atveju siūlyčiau papildomai cukraus nebedėti.

Paruošimas:
  1. Pagrindui skirtus sviestą, kavos miltelius ir šokoladą dedame į karščiui atsparų indą, dedame jį ant puodo su lengvai verdančiu vandeniu (indas neturi liesti vandens) ir kaitiname, kol viskas ištirps ir susimaišys. Nukeliame nuo puodo ir maišant lengvai atvėsiname (apie 5 min.).
  2. Įmaišome kiaušinių trynius ir vanilės ekstraktą (romą).
  3. Baltymus plakame su žiupsniu druskos kol lengvai suputos ir supilame pusę rudojo cukraus. Paplakame dar, kol puta sutvirtėja ir po truputį, nuolat plakant, supilame likusį cukrų. Plakame kol putos taps tvirtos.
  4. Baltymus dalimis įmaišome į šokolado masę. Stengiamės nepermaišyti, kad nesubliūkštų baltymai. Maišome tik tiek, kad nesimatytų baltymų dryžių.
  5. Kepimo formos dugną ištiesiame kepimo popieriumi, o šonus patepame sviestu.
  6. Tešlą pilame į kepimo formą.
  7. Kepame iki 165 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 13 - 18 minučių, kol kepinys pakils, pakraščiuose sutvirtės, o viduryje bus minkštas (paspaudus pirštu  - pakils atgal).
  8. Pagrindą, neišimtą iš kepimo formos atvėsiname ant grotelių. Vėsdamas jis šiek tiek sukris.
  9. Antrąjam sluoksniui skirtą kakavą sumaišome su karštu vandeniu. Paliekame atvėsti.
  10. Šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės (šokoladą dedame į karščiui atsparų indą, dedame jį ant puodo su lengvai verdančiu vandeniu (indas neturi liesti vandens) ir kaitiname, kol ištirps). Paliekame atvėsti.
  11. Paruoštą kakavą sumaišome su ištirpintu šokoladu. (Aš padariau paprasčiau - su karštu vandeniu išmaišytą kakavą užpyliau ant vandens vonelėje tirpstančių šokolado plytelių - jos greičiau ištirpo).
  12. Grietinėlę išplakame iki standžių putų kartu su cukrumi ir druska. 
  13. Dalimis įmaišome išplaktą grietinėlę į šokolado ir kakavos mišinį. 
  14. Pasiruoštus putėsius tolygiai paskirstome ant atvėsusiu pagrindo ir dedame į šaldytuvą bent 15 minučių, kad apstingtų, prieš dedant trečiąją sluoksnį. Aš norėdama apsisaugoti nuo galimo formos aukščio trūkumo, ją "paaukštinau" su kepimo popieriaus juostomis.Kaip parodė tolesnė patirtis, forma užsipildė iki pat kraštų, bet atsarga gėdos nedaro.
  15. Trečiąjam sluoksniui skirtą želatiną užmerkiame vandenyje.
  16. Pusę puodelio grietinėlės užkaitiname iki beveik virimo. Nuimame nuo viryklės ir įmaišome želatiną. Maišome, kol želatina visiškai ištirps. 
  17. Karštą grietinėlę užpilame ant sulaužyto baltojo šokolado ir maišome, kol masė pasidarys vientisa. Paliekame atvėsti maždaug 5 minutėms, karts nuo karto vis pamaišant. Jei karštos grietinėlės nepakako šokoladui ištirpinti, dedame dubenį ant karšto vandens vonelės ir maišome. Galiausiia aš neapsikenčiau ir su mikseriu paplakusi priverčiau išnykti paskutinius šokolado gumulėlius.
  18. Likusią grietinėlę išplakame iki standžių putų.
  19. Išplaktą grietinėlę dalimis įmaišome į šokolado masę. 
  20. Pasiruoštus putėsius tolygiai paskirstome formoje ant antrojo sluoksnio. 
  21. Dedame į šaldytuvą mažiausiai 2 1/2 valandos, kad sustingtų.
  22. Papuošimui skirtas šokolado drožles pasigaminame bulvių skustuko pagalba "skutant" šokolado plytelę.
  23. Patarimas: kad tortas gražiai pjaustytųsi, peilį pašildykite po karšto vandens srove ir po kiekvieno pjūvio nuvalykite.
Skanaus!



Šaltinis: http://www.dcsappliances.com

P.S. Aš sluoksniuodama šokoladinius putėsius įsivaizdavau, kad juos išlyginu daugmaž tolygiai. Kaip matosi iš nuotraukų - ne itin. Tad kitą kartą nesitikėsiu, kad putėsiai sukris patys ir išsilygins.




Prieš 4 metus: Puokštė iš sausainių
Prieš 5 metus: Cinamono bandelių pyragas


20 komentarų:

  1. Laba diena, būtų įdomu sužinoti kaip jūs perskaičiuojate kiekius skirtingoms kepimo formoms, nes aš perskaičiuodama gaunu visai kitus skaičius. Pavyzdžiui pagrindui 24 cm formai: sviesto 67 g, šokolado 153 g, cukraus 53 g. Vaida

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš vardan paprastumo, nes prireikia dažnai, esu pasidariusi excelio lentelę.
      Joje pirmiausia pasiskaičiuoju koeficientą: =((B2/2)^2*PI())/((C2/2)^2*PI()), kur B2 langelis su originalios formos skersmeniu, o C2 - mano formos skersmeniu.
      Excelyje viename stulpelyje surašyti originalūs kiekiai, o kitame formulė, kurioje originalus kiekis padaugintas iš koeficiento :)

      Panaikinti
    2. PASITAISAU: paskutinėje formulėje originalų kiekį dalinu iš koeficiento.

      Panaikinti
    3. Kaip bebūtų, mano perskaičiuoti kiekiai buvo "tip top" formai :) iki kraštų :)

      Panaikinti
  2. Čia "mirtinas" tortas :D
    Aš tokį tortą pagal kiek kitokį receptą gaminau, tai pas mane dar buvo pieninio šokolado sluoksnis.
    Torto užtenka pavaišinti daug žmonių, todėl, kad jis nesugestų, aš jo likusius gabalėlius užšaldžiau ir žinai, ką gavau? Ogi nuostabaus skonio šokoladinių ledų tortą :)
    Palinkėsiu naujais metais dažniau grįžti "namo" ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Julija! :) o taip, man kažkur šmėstelėjo mintis, kad užšaldžius būtų skaniausi ledai, nes ko ne panašiai kaip kad ledai giretinėlė+kondensuotas pienas.
      Bet aš specialiai dariau mažutėje formoje, kad dėl suvalgymo nebūtų problemų. Na gal truputį papiktnaudžiavau aš juo, nes man jis toooobulas, bet... ai :)

      Panaikinti
  3. putėsiai patys puikiai išsilygina ;) jau daug metų darau putėsinius tortus. Gal tiesiog supylei jau gerokai pastingusius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad ne, pyliau vos tik atvėso - nebuvo karšti, tikrai nelaukiau ilgai ar juo labiau į šaldytuvą nedėjau. Na jie tokie labai labai purūs man buvo, kaip krūvelę padedi, taip ir stovi :) gal todėl? :)

      Panaikinti
  4. Norejau pasitikslint pagrindui 18cm butinas trynis? Ar galima geriau deti 3 didesnius kiausinius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kamile, aš tikriausiai neaiškiai parašiau - reikės viso kiaušinio, tik reikia atskirti trynį nuo baltymo. Trynius įmaišome į atvėsusią šokolado masę, o baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome - jos mums kaip natūralus kepinio puriklis, kėliklis :)

      Panaikinti
  5. O kaži jau galima užsakinėti ateinančio gimtadienio dovanas? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima :) bet birželio pabaigoje/liepos pradžioje būtinas priminimas :)

      Panaikinti
    2. Su amžiumi su priminimais irgi ne kas... :D

      Panaikinti
    3. Tai jau tikrai nesuveiks priminimas gruodžio mėnesį liepai....

      Panaikinti
  6. Nuostabiausi šokoladiniai ledai :) Man nelabai patinka putėsiai, todėl padariau ir į kamerą :) Sulaukiau daug pagyrimų iš svečių :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, gal kas atsakys kaip su šio torto išsilaikymu ne šaldytuve? Noriu padaryt šventei, kur turės kokias 3 valandas pastovėti kambario temperatūroke iki valgymo? Nebus tižena? ;) ačiū:) Lu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manyčiau, kad jis tikrai aptirps, Galbūt net per daug. Galbūt pavyktų, jei prieš tai tortą užšaldytumėte, tuomet atitirpimas būtų ilgesnis.

      Panaikinti
  8. Sveiki, o kodėl antrajame sluoksnyje juodo šokolado nesideda želatina? Ar tik nepamineta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesideda. Juodas šokoladas stingsta vėl ir taip sutvirtina sluoksnį. Tuo tarpu baltas šokoladas yra labiau riebalas, nei šokoladas. jam reikia želatinos

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...