2015 m. gruodžio 10 d., ketvirtadienis

Medaus keksas


Šis keksas turi gana painią istoriją. Kepiau aš jį jau du kartus. Kodėl pirmą kartą nepaskelbiau recepto - nepamenu, nes buvo senokai (iš tikro tai labai seniai). 
Turiu gana rimtą motyvą atrasti paprastą ir gardų medaus kekso receptą: Mugėse, bent jau Kaune, visada būna stendas ar prekystalis, kurieme pardavinėjami įvairūs bičių produktai, pradedant medumi, pikiu ir baigiant medaus keksu. Mūsų šeimai jis labai labai. Kartą nusipirkau šį keksą ir ant jo buvo sudėties etikėtė... Nuo to laiko stengiuosi šiuos keksus apeiti ratu (nes skaičiuodama "E" etiketėje pamečiau skaičių), bet mano vyrukams šis keksas yra "skanaus kekso etalonas". Na, ką gi, etalonas, tai etalonas. Ieškodamo naminio atitikmens - nepersitengiau, bet kartais vis prisimenu, kad reikia išsikepti kokį medaus keksą, gal bus TAI ko ieškau.
Šis keksas tikrai toli nuo to, ko ieškau. Kai jį iškepiau, man jis pasirodė netgi nelabai skanus (nes lūkestis tai visai gi kitas buvo). Vietoje puraus ir minkšto kekso, gavau - meduolį. 
Supjausčiau dalį kekso kubeliais, išplakiau grietinėlės, ir mano vyrai keksą sudorojo kaip dekonstruotą medaus tortą :) Bet! Paragavau šio kekso likučio po trijų dienų - ir jis buvo labai skanus! Tiesa, jis ir toliau priminė meduolį, bet - tokį skanų meduolį. 
Jei ateityje kepčiau brandinamą medaus keksą, manau, kad rinkčiausi apelsinais kvepianti medaus keksą, kurio aromatai ir skonis mane pavergė, bet ir dabar išsikeptas tikrai nėra blogas variantas.

 Taigi, mums reikės (1 keksui):
70 g sviesto
4 VŠ su kaupu medaus
1/2 AŠ cinamono
1 VŠ romo (nebūtina)
žiupsnio druskos
1/2 puodelio rudojo cukraus
3 vidutinių kiaušinių
tarkuots citrinos žievelės (nedėjau)
1 AŠ kepimo miltelių
1 ir 1/2 puodelio miltų

1 puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Sviestą kartu su medumi ištirpiname puode. 
  2. Beriame į sviesto-medaus mišinį cukrų, cinamoną, romą, druską, citrinos žievelę ir išmaišome.
  3. Kai masė pravėsta, po vieną įmaišome kiaušinius.
  4. Į tešlą įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Išmaišome.
  5. Pasiruoštą tešlą pilame į sviestu pateptą kepimo formą. Pastaruoju metu, po kelių atvejų, kai sunkiai iškrapščiau savo kepinius, tepu net ir silikoninę keksinę.
  6. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 60-65 minutes, kol įkištas medinis pagaliukas ištrauktas bus švarus. Ši dalis labai priklauso nuo orkaitės, tad pradėkite tikrinti kiek anksčiau. Jei keksas pradės per daug skrusti - uždenkite su folija.
Skanaus!

Šaltinis: Tasty Art




4 komentarai:

  1. Man manau patiktų. Kada nors reikės tikrai išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. chi chi chi - "kada nors" :) pažįstamas jausmas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žinau aš tas muges, praeidama irgi dažnai matau medaus keksus, bet pati niekada taip ir nekepiau! Jaučiu reikės :) atrodo gražiai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja, šis keksas net iš toli neprimena TO - iš mugės :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...