2014 m. balandžio 15 d., antradienis

Mielinis pyragas su cinamonu



Saldus šventų Velykų stalas tradiciškai neapsieina be mielinio kepinio. Tad skubu dalintis labai lengvai pagaminamu, cinamonu kvepčiančiu ir labai gardžiu mieliniu pyragu. 
Seniai jį norėjau išbandyti dėl gaminimo pobūdžio - jo nereikia minkyti!!! Pakanka maišyti su šakute. Daug kas sako, kad minkydamas tešlą pailsi - medituoja. Na taip, tai tikrai raminantis procesas, bet jei atvirai, aš jo nelabai mėgstu ir visada šį darbą patikiu duonkepei. Šį kartą duonkepės neprireikė - pakako šakutės :) Turėtų pavykti net tiems, kurie visai nedraugauja su mieliniais kepiniais :) (laikau kumščius :))
Pyragas mums labai patiko. O kas gi gali nepatikti - minkštas, purus drėgnas pyragas su gardžia kiek pasikaramelizavusia cinamono gaidele? :)  

Taigi, mums reikės (~20 cm apvaliai kepimo formai):
Tešlai:
185 g (1 1/2 puodelio) miltų (naudojau 550D)
85 g (1/3 puodelio) cukraus
1/4 AŠ druskos
1,5- 2 AŠ mielių (originale - 4 AŠ - nepatikėjau)
2/3 puodelio šilto pieno
3 VŠ aliejaus
1 AŠ vanilinio cukraus
1 didelio kiaušinio, kambario temperatūros

Cinamono paviršėliui (aš visko dėjau iš akies ir gali būti, kad pamažinau truputį):
3 VŠ sviesto, kambario temperatūros
3/4 puodelio rudojo cukraus
1 AŠ malto cinamono
žiupsnio malto kardamono

Galjui(nedariau, bet būtų labai gražu):
1 puodelio cukraus pudros
1-2 VŠ pieno

puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Į šiltą pieną įmaišome mieles ir šaukštelį cukraus. Palaukiame apie 10 min. kol suputos.
  2. Dubenyje sumaišome miltus, likusį cukrų, vanilinį cukrų ir druską. 
  3. Miltuose padarome duobutę, supilame į ją pieną su mielėmis, įmušame kiaušinį, pilame aliejų ir viską gerai išmaišome.
  4. Kadangi mielinė tešla mėgsta būti ilgai minkoma, ta proga, kad viskas čia švariai ir paprastai, su šakute pasidarbavau ilgiau nei reikėjo tolygiai išmaišyti visus produktus. Maišiau, kol tešloje pradėjo matytis lengvi burbuliukai. Tešla gaunasi tirštos grietinės konsistencijos
  5. Pasiruošiame kepimo formą - patepame sviestu ar išklojame kepimo popieriumi.
  6. Supilame tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir paliekame pailsėti. Originale parašyta jog pakanka 15 minučių, bet aš palaikiau gal 30-45. Mano nuomone tešla nelabai pakilo per tą laiką, gal dėl to, kad buvo pakankamai skysta.
  7. Kol tešla kyla, pasiruošiame cinamono pabarstukus: viską sumaišome šakute, kad gautųsi sviestiniai cinamoniniai trupiniai. Jais tolygiai pabarstome pyrago viršų ir truputį įspaudžiame į tešlą.
  8. Originale siūloma pyragą dėti į šaltą orkaitę, nustatyti 175 laipsnių karštį ir kepti 30 min. Aš kadangi pakildinau ilgiau, dėjau į karštą orkaitę ir kepiau apie 25 minutes. Kai paspaudus pirštu pyrago viršų, jis atšoka atgal - pyragas iškepė. Bekepdamas jis tikrai pakilo bent tris kartus.
  9. Atvėsiname ant grotelių ir apšlakstome glajumi, pagal poreikį.
  10. Tobula su stikline pieno :)


Skanaus ir gražių bei gardžių artėjančių šv. Velykų!



Šaltinis: My german kitchen

5 komentarai:

  1. Tokio pyrago su stikline pieno tikrai norėčiau.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Is vis nesigavo nieko :( pirmas kartas, kai Jusu receptas nepavyksta :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kaip darėt? kaip aš (pakildinau ilgiau ir dėjau į karštą orkaitę), ar kaip sakė originalus receptas - dėti pyragą pakildinus vos 15 min. į šaltą orkaitę?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gaminau pagal jusu varijanta. skanu. Jo "vinis" - pabarstukai:) ps. pamirsot miltus irasyti i pabarstuku sudeti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, dažniausiai pabarstukai ir būna geriausia kepinių dalis. Šį kartą šiame recepte pabarstukai kiek kitokie - jie be miltų - tik kad karamelizuotųsi cukrus. Jūsiškis variantas su miltais - klasika, ir tikrai teisinga klaiska :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...