2014 m. vasario 8 d., šeštadienis

Sluoksniuotos tešlos baklažanų ir pomidorų pyragas su varške


Hmm..bandau sugalvoti, kaip parašyti kuo trumpesnę panegiriką, ypač kai receptas iš esmės telpa pavadnime :) Tikėtina, kad mano naujai atrasta meilė baklažanams neleidžia man būti objektyviai. Tik ištraukusi šį pyragą iš orkaitės ir paragavusi dar bandžiau kabinėtis, bet galiausiai valgiau, mėgavausi ir "buvau pati sau faina". Mano vyriškis buvo santūresnis ir dar bandė įsiūlyti kitam kartui šį pyragą papildyti dešros sluoksniu (pfff).
Pyragas man buvo labai skanus. Labai! Skonis neįmantrus, bet puikiai subalansuotas - baklažano draugystė su pomidorais ir varške abejonių nekelia. Pagaminamas labai lengvai, o su keliais patobulinimais - dar ir labai greitai. Kitam kartui aš turėčiau keletą pakeitimų - mano pamąstymai recepto apačioje. 

Taigi, mums reikės:
250 g bemielės sluoksniuotos tešlos
1 nedidelio baklažano
2-3 vidutinių pomidorų
180 g riebios varškės (naudojau pusriebę)
1-2 VŠ grietinėlės ar pieno (nedėjau)
1 VŠ fetos (pridėjau nuo savęs)
1 nedidelio mėlynojo svogūno (keičiau poru)
3-4 skiltelių česnako 
druskos, pipirų
pluoštelio šviežių čiobrelių

Paruošimas:
  1. Sluoksniuotą tešlą pasiruošiame pagal nurodymus ant pakelio. Paprastai reikia išimti iš šaldiklio valandą prieš gaminant. Kad vakarienė dėl to nenusikeltų į naktį, aš prieš išeidama į darbą tešlą iš šaldiklio perkėliau į šaldytuvą. Ir grįžusi jau galėjau su ja dirbti.
  2. Baklažaną supjaustome nestoromis riekėmis (apie 0,5 cm storio) ir dosniai apibarstę druska  paliekame 20 minučių, kad išsiskirtų nereikalinga drėgmė. Šis etapas labai svarbus, nes kai ištraukiau pyragą iš orkaitės, mačiau, kad drėgmės gerokai daugiau, nei norėtųsi.
  3. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. 
  4. Klojame sluokniuotą tešlą (aš ją pireš tai truputį pakočiojau, kad lakštas būtų didesnis) taip, kad susiformuotų bent poros cm kraštelis.
  5. Varškę sumaišome su feta, jei dedame, galima įpilti šlakelį pieno ar grietinėlės, kad būtų lengviau maišyti ir užtepti, aš nepyliau, tad teko pavargti, norint tolygiai paskirstyti varškę ant tešlos. Įspaudžiame česnako, pagardiname druska, jei reikia (geriausia vis paragauti). 
  6. Pasiruošta varške padengiame tešlos paviršių.
  7. Baklažanus nuplauname po tekančia vandens srove, kiekvieną griežinėlį nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir išdėliojame ant varškės, taip, kad neliktų tarpelių.
  8. Ant baklažano pabarstome žiedais pjaustytą mėlyną svogūną ar porus.
  9. Pomidorus supjaustome plonais griežinėliais ir išdėliojame ant pyrago viršaus.
  10. Galiausiai pabarstome čiobreliais, pagardiname pipirais ir pašlakstome alyvuogių aliejumi.
  11. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:
  1. Išganingai šovusi mintis perdėti tešlą į šaldytuvą iš ryto man sutaupė valandą.
  2. Baklažanai kepdami vis tiek paleido daug drėgmės. Dėl šios priežasties bei norėdama sutaupyti dar laiko, baklažanus pasiruoščiau iš vakaro ir dar apkepčiau keptuvėje, kad dar labiau pasausėtų, suminkštėtų ir sutrumpėtų pyrago kepimo laikas.
  3. Jei mėgstate česnakus, į varškę jų įdėkite kiek daugiau - iškepus ir susimaišius skoniams man česnakas vargiai jautėsi - maišant varškę ragaukite ir darykite ją kiek "macnesnę".
  4. Kadangi mano pyragas turėjo nemažai drėgmės, tešla pyrago apačioje taip pat gerokai sudrėko, tad kitą kartą bandyčiau daryti taip: Iškloti kepimo formą tešla, subadyti šakute, kad neišsipūstų ir pakepti 5 minutes. O tada jau krauti visą gėrį ant jos.


Idėją nusižiūrėjau: http://tv.lrytas.lt



10 komentarų:

  1. Nerealiai gerai atrodo:) Labai mėgstu baklažanus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) Aš juos tik atrandu, bet viskas ką išbandau - man nerealai skanu! :)

      Panaikinti
  2. Labai fainas! As labai panasu pries pora dienu is kazkurio uzsieninio blogo ishsisaugojau. Laukia eiles :) O dabar dar ir Tavo patarimais pasinaudosiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš būsiu labai šališka, nes pasirodo esu didelė baklažanų gerbėja, neatidėliok ilgam rastojo recepto :)

      Panaikinti
  3. Vilmukau, visko turiu tik varskes neeee, rizikuot kazin be jos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hmmm, faktas kad tai bus jau kitas pyragas. Baklažanas su pomidorais dera, bet varškė visą reikalą pakylėja aukščiau - aš visgi nusipirkčiau varškės :)

      Panaikinti
  4. Na, ka tik iskepiau pyraga is dvigubos porcijos produktu. Labai skanu, nors kepiau gerokai ilgiau, nei parasyta recepte (80 min), nes paprastas svogunas labai nenorejo suminksteti, kitakart butent svoguna apkepinciau keptuveje. Gaminau vadovaujantis autores pastebejimais, isskyrus baklazanu pakepinima. Cesnako idejau visa galva (dvigubai porcijai) ir tikrai nebuvo perdaug, varske gavosi tikrai pikantiska. Ir dar i kepimo pabaiga pabarsciau 100 gr Dziugo. Aciu uz recepta, tikrai kartosim! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mmm, taip vaizdžiai nupasakojot, o dar ir pati prisimenu skonį, kad net seilė nutįso :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...