Puslapiai

2023 m. gruodžio 18 d., pirmadienis

Tailandietiška vištiena


Darganotomis dienomis taip ir norisi šildančio ir ryškaus maisto. Spavos lėkštėje ir prieskoniai kompensuoja saulės trūkumą. Būtent apie tai galvojau, gamindama šį patiekalą. Kaip visada, patiekalas iš mano mėgstamų serijos - vienas puodas/skarda, mažai darbo, rezultatas skanus. Ko daugiau reikia? 


Taigi, mums reikės:
8 vnt. vištienos blauzdelių ir/ar šlaunelių
1 didelio svogūno
2 AŠ ciberžolės miltelių
2 AŠ kario prieskonių
1-3 VŠ raudonosios kario pastos (aš dėjau gal 1,5 VŠ)
1 AŠ čili dribsnių (pridėjau nuo savęs, nes trūko aštrumo (pamažinau kario pastos)
3-4 pomidorų (naudojau konservuotus savo sultyse)
1 skardinės (400g) kokosų pieno 
1 VŠ fish sauce (neturiu, keičiu į Oyser sauce)
2 AŠ rudojo cukraus
1/2 puodelio kalendros (neturėjau)
100g špinatų

Paruošimas:
  1. Vištieną pasūdome, papipiriname ir kol kas paliekame.
  2. Įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus ar sviesto ghee pakepiname plunksnelėmis pajustytą svogūną.
  3. Ant svogūnų beriame kario, ciberžolės prieskonius, dedame kario pastą ir maišant pakaitiname 1 minutę.
  4. Supjaustome pomidorus, beriame į keptuvę ir pakaitiname kol suminkštės. Aš naudojau konservuotus savo sultyse.
  5. Pilame į keptuvę kokosų pieną. Į skardinę pripilame vandens ir pilame į keptuvę. Aš vietoje vandens panaudojau konservuotų pomidorų sultis. 
  6. Į keptuvę pilame žuvies padažą, cukrų, išmaišome, užverdame. 
  7. Jei keptuvę galima naudoti ir orkaitėje, į keptuvę sudedame vištieną, apvoliojame padaže ir šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Jei keptuvė kepti orkaitėje netinka, perpilame padažą į kepimo indą ir sudėliojame jame vištieną.
  8. Kepame 1 valandą.
  9. Įmaišome kalendrą, špinatų lapelius.
  10. Tiekiame su ryžiais. 
Skanaus!









Prieš 12 metų: Kūčiukai

2023 m. rugpjūčio 3 d., ketvirtadienis

Lietiniai blynai

 


Šie lietiniai originaliame recepte pavadinti idealiais. Vos susilaikiau ir pati juos taip nepavadinusi, nes jie tikrai verti tokio įvertinimo. Lietiniai minkštučiai ploni, kepami neplyšta. Po šio bandymo naujo lietinių recepto neieškosiu tikrai ilgai.



Taigi, jums reikės (1 porcija, valgant be įdaro):
50 g (1/2 puodelio be 1 šaukšto) miltų
1 kiaušinio
1 AŠ aliejaus 
1 VŠ cukraus (pridėjau nuo savęs, nes ketinome valgyti be įdaro, man buvo kiek per saldu)
žiupsnio druskos
vanilinio cukraus, jei lietiniai saldžiam variantui
150 ml pieno
sviesto kepimui

1 puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Miltus įsijojame į dubenį ir padarome duobutę, į kurią įmušame kiaušinį.
  2. Beriame cukrų, druską, vanilinį cukrų ir lengvai šluotele išplakame po truputį užkabinant miltus. 
  3. Įplame trečdalį pieno, aliejų ir plakame toliau. 
  4. Nuolat lengvai plakant supilame likusį pieną.
  5. Įprastai lietinių tešlą reikia palikti 30 minučių pastovėti, kad tešla pabrinktų, bet pasak recepto - šiam variantui tai nebūtina. 
  6. Kepame įkaitintoje keptuvėje
Skanaus!



Šaltinis: BBC good food

P.S. Šitas receptas dar paprastesnis matuojant produktus. 1 puodelis miltų = 125 g






Prieš 3 metus: Kriaušių trupiniuotis

2023 m. liepos 19 d., trečiadienis

Focaccia su rozmarinais

 

Šią focaccia kepiau prie nuostabiai skananių, orkaitėje keptų  daržovių ir halloumi sūrio. Derėjo puikiai. Dviračio neišradinėjau, tešlai paruošti naudojausi receptu, kaip ir recepte Focaccia su karamelizuotais svogūnais, kriaušėmis ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu (niam!), tik vietoje visų pagardų apsiribojau rozmarinu ir druska. Tiko tobulai!

Beja, kaskartą pildama tešlą į kepimo indą aš vis suabejoju, ar įmanoma ją užminkyti rankomis, nebent išmaišyti šaukštu, nes tešla gaunasi gana skysta. 


Taigi, mums reikės (22x33 cm kepimo formai):

Tešlai:
1 puodelio kambario temperatūros vandens
1 AŠ druskos
1/2 AŠ medaus
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
300 g (2 1/2 puodelio) miltų, naudojau 550 D tipo
1 AŠ sausų mielių (pgl receptą 7 g, bet tikrai tiek nereikia)
1/2 AŠ džiovintų česnakų granulių

Užbaigimui:
3-4 VŠ alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos dribsnių (aš naudojau stambią jūros druską)
rozmarino lapelių/spygliukų

Paruošimas (aš tešlą ruošiau duonkepėje):
  1. Dubenyje sumaišome vandenį, medų ir mieles bei paliekame mieles aktyvuotis 5 minutėms.
  2. Įsijojame miltus, lengvai išmaišome; įpilame aliejų ir vėl išmaišome. Pagal tešlos skystumą aš maišymu ir apsiribočiau.
  3. Tešlą dar apglostome aliejuotomis rankomis ir paliekame pakilti 1 valandai kambario temperatūroje arba šaldytuve nuo 8 iki 24 val.
  4. Kol tešla kyla, pasiruošiame įdarą. Svogūnus supjaustome plonais griežinėliais ir pakepiname su šaukštu aliejaus ant vidutinės kaitros 10 minučių kol suminkštės. Užberiame cukraus, išmaišome, uždengiame ir vis pamaišant pakepiname dar 10 minučių, kol gražiai parus.
  5. Įpilame į kepimo formą šiek tiek aliejaus, supilame tešlą ir aliejuotomis rankomis paskirstome po kepimo formą. Paliekame pakilti. Jei kildinome šiltai, užteks 20 min., jei šaltai - galima palikti ir valandai.
  6. Pakilusią tešlą pirštais tankiai subadome iki pat dugno, kad gautųsi duobutes, pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir rozmarinais.
  7. Kepame iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėj 20 minučių, kol skaniai paruduos.
Skanaus!

Šaltinis: food&wine





Orkaitėje keptos daržovės su Halloumio sūriu

 


Aš tik pamačiusi šį receptą žinojau, kad man bus labai skanu, ir nesuklydau. Aš pavalgiau tiesiog fantastiškai neįtikėtinai skaniai! Ir net mano mėsėdis vyras užskaitė šią vakarienę. Valgėme su focaccia su rozmarinais, kuri puikiai derėjo ir sugėrė visas susidariusias skaniąsias sultis. Ojėzaumarijajuozapaišventas, kaip buvo skanu!!! Lazanija turi rimtą konkurentą!


Taigi, mums reikės (3 porcijoms):
1 jaunos cukinijos
1-2 raudonųjų svogūnų
3-5 česnako skiltelių
alyvuogių aliejaus
balzamiko acto
druskos, pipirų
čili dribsnių
300 g vyšninių pomidorų
250 g. halloumio sūrio
kelių šakelių čiobrelio ir rozmarino

Paruošimas:
  1. Cukiniją supjaustome kubeliais, nupjauname česnako skiltelių galus, kur buvo šaknys ir beriame į kepimo indą. 
  2. Pagardiname druska, pipirais, pašlakstome alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir išmaišome.
  3. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
  4. Traukiame indą lauk, beriame į jį pomidorus, išdėliojame prieskonines žoleles (joms paskleisti aromatą laiko pakaks, o įdėtos iš pat pradžių jos apdegs ir apkars), dar pagardiname druska, pipirais, čili dribsniais, pašlakstome aliejumi, išdėliojame riekėmis supjaustytą halloumio sūrį ir grąžiname atgal į orkaitę dar 15 min. 
  5. Valgome su ciabatta ar focaccia.
Skanaus!






Šaltinis: olive



















2023 m. balandžio 1 d., šeštadienis

Cinamoninių pynių pyragas

 


Atrodo cinamoninių bandelių prikepta ne viena, bet pamačius šio recepto aprašymą, neatsispyriau: kepant viršuje esantis cukrus karamelizuojasi, cinamoninių sluoksnių daug, o kai nori vienos bandelės, atsipjauni tokio dydžio, kiek leidžia sąžinė.
Šis receptas turi tik vieną trūkumą: tešlą užminkyti pavyks tik kombaino pagalba, nes užminkyta tešla labai skysta.O jei kombainas virtuvėje yra, nereikia laukti. Skonis puikus!


Taigi, mums reikės:
Tešlai:
1 puodelio (235 ml) pieno, kambario temperatūros
1 AŠ sausų mielių
1/4 puodelio (50 g) cukraus
1 1/2 AŠ druskos
2 didelių kiaušinių, lengvai išplaktų
115 g sviesto, gali būti ir šaltas
455 g miltų, 550D tipo

Įdarui:
45 g sviesto, tirpinto
žiupsnio druskos
190 g rudojo cukraus
1 VŠ malto cinamono

Glajui (nedariau):
225 g kreminio sūrio, kambario temperatūros
80 g cukraus pudros
1 AŠ vanilinio cukraus
1-2 VŠ pieno

Paruošimas:
  1. Kombaino dubenyje Sumaišome visus ingredientus, išskyrus miltus ir sviestą.
  2. Suberiame miltus ir bemaišant tešlą sudedame kubeliais pjaustytą sviestą. Paliekame minkytis bent 10 minučių. 
  3. Kildiname tešlą. Galimi du būdai (aš naudojau antrąjį):
    • I būdas: indą uždengiame ir tešlą kildiname 1 1/2 - 2 valandas kambario temperatūroje. Įdedame į šaldytuvą mažiausiai valandai sutvirtėti. Tešlą šaldytuve galima laikyti iki 2 parų.
    • II būdas: Indą uždengiame ir tešlą kildiname šaldytuve mažiausiai 8 valandas. Tešlą šaldytuve galima laikyti iki 2 parų.
  4. Pakilusią ir atvėsusią tešlą košiojame ant gerai pamiltuoto stalo. Karts nuo karto patikriname ar neprilipo. Iškočiojame kuo ploniau, viena kraštinė 75 cm, kita panašiai ar dar daugiau. 
  5. Ištepame tirpintu sviestu, tolygiai pabarstome cukrumi, sumaišytu su cinamonu ir druska.
  6. Suvyniojame į vyniotinį ir perkeliame jį ant gausiai pamiltuotos skardos. Dedame į šaldiklį, jei telpa - 15 minučių, arba į šaldytuvą pusvalandžiui, kad būtų galima dirbti toliau.
  7. Perpjauname vyniotinį išilgai, pjūvį dedame į viršų ir kryžiuojant supiname pynę. Ją padaliname į keturias dalis ir dedame skersai maždaug 20x30cm dydžio kepimo formoje, prieš tai išteptoje sviestu.
  8. Paliekame kambario temperatūroje 15 min. 
  9. Patepame tirpintu sviestu ar plaktu kiaušiniu.
  10. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 min.
  11. Glajui skirtus produktus, išskyrus pieną, išplakame. Pienu pasireguliuojame norimą tirštumą. 
  12. Iškepusias bandeles atvėsiname bent 15 minučių. Supjaustome ir tiekiame.
Skanaus!


Šaltinis: Smitten kitchen






2023 m. kovo 6 d., pirmadienis

Orkaitėje kepta vištiena su brokoliais ir paprika kiniškai

 


Man, kaip tinginei, visi receptai, kurie reikalauja kuo mažiau darbo - patys mylimiausi. Tad rubrika "viename puode" (šiuo atveju gal labiau tiktų - vienoje skardoje) - mano mėgiamiausia. Panašų receptą - teryiaki vištiena - aš jau esu bandžiusi, ir man jis labai patiko, o kas gali būti geriau, jei tą patį rezultatą galima išgauti kuo trumpiau stovint prie viryklės.
Šis patiekalas - skanus, rekalaujantis mažai pastangų ir laiko. Man patiko.






Taigi, mums reikės (4 porcijoms):
2 vištos krūtinėlės puselių (aš naudojau 1 didelę pusę naminės vištos krūtinėlės)
1 nedidelės brokolio galvos
1 paprikos
druskos, pipirų
saujos anakardžio ar žemės riešutų (pradžioje neturėjau, įdėjau šildant patiekalo likučius - pridėjo žavesio!)

Padažui:
6 VŠ sojos padažo
2 VŠ medaus
50 ml vandens
1 VŠ ryžių acto (kai neturiu, keičiu obuolių ar vyno actu)
1 VŠ skrudintų sezamų aliejaus
2 cm imbiero šaknies, tarkuotos
2 skiltelių česnako, išspausto
1 AŠ krakmolo

Pateikimui:
sezamo sėklos
ryžiai

Paruošimas:
  1. Padažui skirtus pruduktus sumaišome nedideliame puode ar keptuvėje ir kaitiname nuolat pamaišant kol sutirštės (apie 5 minutes)
  2. Vištieną supjaustome kubeliais, pagardiname druska ir pipirais (aš savo naminę vištą pamarinavau kelias valandas su soja, balzamiko šlakeliu ir česnako granulėmis), pilame pusę padažo, išmaišome, paskirstome ant kepimo skardos. Aš kepiau kepimo inde. Dėl šios priežasties mano vištiena mažiau apskrudo dėl išsiskyrusių sulčių. 
  3. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių.
  4. Brokolį išskirstome smulkesniais žiedynais, papriką supjaustome.
  5. Beriame daržoves ir riešutus pas vištieną, apšlakstome porašaukštų padažo (aš suverčiau visą), išmaišome ir šauname atgal į orkaitę dar 10 minučių.
  6. Tiekiame su ryžiais, ant viršaus pabarstome sezamo sėklų.
Skanaus!



Šaltinis: AML




2023 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Kiaulienos išpjova, kepta orkaitėje

 


Vieną dieną mano mamai nusiaubus mėsos skyrių ir nupirkus net tris kiaulienos išpjovas, pietūs buvo garantuoti ne vienai dienai. Vieną dieną kepiau du skirtingus Velingtono kepsnius, o trečiają išpjovą pasilikau šiam receptui. Su šiuo receptu visai mažai terlionės, viskas gana greitai ir nesudėtinga bei, svarbiausia, labai skanu!!!




Taigi, mums reikės (~3 valgytojams):
1 kiaulienos išpjovos

Sausam marinatui:
1/3 AŠ paprikos miltelių
1/4 AŠ česnako granulių
1/4 AŠ džiovintų čiobrelių
1/4 AŠ  džiovinto rozmarino
druskos, pipirų

Medaus-česnakų glazūrai (glaze):
1 didelės skiltelės česnako, išspausto
1 VŠ medaus, skysto
1-2 AŠ sojos
1 AŠ Dižono garstyčių
1 AŠ aliejaus

Paruošimas:
  1. Išpjovą nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
  2. Sauso marinato prieskonius sumaišome ir jais įtriname išpjovą. Paliekame valandą pasimarinuoti.
  3. Įkaitiname keptuvę su keliais šaukštais aliejaus ir apskrudiname iš visų pusių išpjovą. Išimame iš keptuvės.
  4. Glazūrai skirtus produktus sumaišome ir jais aptepae išpjovą.
  5. Dedame į kepimo indą.
  6. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol vidinė išpjovos temperatūra pasiekia 62 laipsnius. Išimame iš orkaitės, apsukame folija ir leidžiame 10 minučių pailsėti. 
  7. Valgėme su traiškytomis bulvytėmis ir ridikėlių salotomis (ridikėliai, krapai, druska, pipirai, grietinė). Buvo sunku sustoti. 
Skanaus!

Šaltinis: Diethood 









2023 m. vasario 5 d., sekmadienis

Raugo (Sourdough) duona (75% drėgmė)

 


Kad jau šiandien (vasario 5 d.) švenčiama šv. Agotos/Duonos diena, skubu dalintis: praėjusį rudenį, vieną dieną ištiko džiaugsmas mano virtuvėje! Pagaliau ir aš (sėkmingai!) išsikepiau raugo (sourdough) duoną! Ir iš pirmo karto! Labai savimi didžiavausi :) O viskas buvo taip: vyras netyčia atrado, kad šalimai esantis Pranciškaus malūnas ne tik mala grūdus ir parduoda miltus beigi visokius įdomius priedus, bet ir turi savo kepyklėlę, iš kurios parvežė visokių skanumynų, iš kurių vienas buvo - sourdough duona (ten beja yra puikių sausainių, o cinamoninės bandelės - skanumas neišpasakytas, išvirtau iš klumpių sužinojusi, kad jos veganiškos). Taigi, kelis kartus valgant tą nuostabią duoną vis garsiai pasvajodavau, kad va apmažės darbo, reiks užsiimt duonos kepimu. Vyrai, kaip žinia, išklausyti nemoka, jie sprendžia problemas, tad vieną dieną grįžusi namo radau stiklainėlį su raugu, kuriuo pasidalino Pranciškaus malūnas. Kelio atgal nebebuvo. Turint omenyje, kad procesas netrumpas ir nesėkmė būtų dvigubai skausminga, norėjau pasiruošti, tad šiek tiek panaršiau internetus. Kadangi Lietuvoje sourdough duonos mada savo piką pasiekė jau seniai, galima rasti ir lietuviškų blogų, kuriuose gausu info apie duonos kepimą.




Pagrindiniai šaltiniai: 
Raugą maitinu pagal Pranciškaus malūno receptą
Duonos receptą ėmiau Pranciškaus malūno. Jų duona nuostabi, tad kam išradinėti dviratį? 
Nidos receptuose perskaičiau išganingą mintį, jog tešlą ramiausiai galima užminkyti kombainu. Aleliuja! 
Neringos tinklaraštyje Du mėnuliai perskaičiau, kad sėkmingai galima šią duoną kepti ir ne ketaus puode (kaip tyčia jame buvau užmarinavusi antį), kas paskatino į google suvesti paieškos frazę "Sourdough Tin Loaf Recipe". 
Labai išsamus ir tikrai tikrai labai informatyvus įrašas apie sourdough duonos kepimą su nuotraukomis ir teorija radau 2 virėjai puslapyje su sourdough duonos kepimo gidu. Jame yra ir puikus kepimo tvarkaraštis, kurį nusikopijavau sumažu pakeitimu. Labai rekomenduoju paskaityti bendro supratimo susidarymui.
Daug naudos davė Baker Betty įrašai youtube, šis, galima sakyti, vizualizavo 2virėjų gidą. Galiausiai, kaip lankstyti, pasižiūrėjau tos pačios Baker Betty video, tik lanksčiau ne kaip sumuštinių duoną (nors kepiau formoje), o kaip "batard". 
Kepimo temperatūrą ir trukmę, kepant kepimo formoje, o ne ketaus puode, nusižiūrėjau  sourdough.co.uk.

Taigi, mums reikės: 
225 g raugo 
700g + 50g vandens (kambario temperatūros) 
800 g kvietinių miltų (naudojau 550D) 
100g pilno grūdo kvietinių miltų 
100g pilno grūdo ruginių miltų 
20 g druskos 

Paruošimas: 
  1. Ištirpiname raugą 700 g vandens.
  2. Suberiame miltus ir išmaišome (aš tai dariau su kombaino pagalba). Uždengiame ir paliekame 30-45 min. 
  3. Suberiame druską, pilame 50 g vandens, išmaišome. Uždengiame ir paliekame 30 min.
  4. Pradedame tešlos lankstymą. Paimame vieną tešlos kraštą, tempaime į viršų ir klojame ant tešlos. Tą padarome su kitais kraštais. Uždengiame ir paliekame 30 min. 
  5. Tešlos lankstymo žingsnį kartojame dar 3-4 kartus, kol tešla bus elastinga, tampri. Uždengiame ir paliekame 2-3 val. 
  6. Išverčiame tešlą ant miltais NEbarstyto stalviršio. Apatinė dalis formuosis kaip kepaliuko vidurys, dėl to miltų papildomai nereikia. Padaliname tešlą į dvi dalis, suformuojame rutuliukus, uždengiame ir paliekame 15-20 minučių, kad atsipalaiduotų glitimas. 
  7. Pagrindinis formavimas. Jis priklauso nuo to, kokios formos duoną kepsite. Labai informatyvus yra šis video. Aš formuoju, kaip "batard".
  8. Metalinę kekso formą iškloju kepimo popieriumi ir įverčiu suformuotą tešlą siūle į apačią. 
  9. Uždengiu maistine plėvele ir dedu į šaldytuvą bent 12 valandų. Kepu po 12-16 valandų.
  10. Orkaitę įkaitiname iki 230 laipsnių ir pakaitiname 30 min.
  11. Orkaitės apačioje dedame verdančio vandens vonelę, kad formuotųsi garas, arba duoną dedame į ketaus puodą ir uždengiame, arba įjungiame orkaitės garų funkciją. Garai padeda suformuoti traškią plutelę.
  12. Dedame duoną į orkaitę ir iš karto sumažiname temperatūrą iki 180 laipsnių. 
  13. Kepame 45-50 minučių, kol duona taps gražios skanuos auksinės spalvos. 
  14. Iškeptą duoną atvėsiname ant grotelių. Prapjauname tik atvėsus, mat duona baigia kepti/bręsti iki kol atvėsta. 
Skanaus!


Feilai ir atradimai. Su kiekvienu kepimu, mano tešla buvo vis skystesnė. Pradėjau ieškoti priežasčių ir štai:
  1. Per šilta ir tešla perrūgsta. Paskutinės fermentacijos prieš formavimą laikas gali skirtis priklausomai nuo temperatūros. Tešla turi pakilti tik 50 proc.
  2. Per daug tampymo. Tešlos ištampymas reikalingas glitimo tinklo susidarymui. Perdaug tampant tinklas gali suirti. Ką aš iš esmės ir padarydavau. Reikia užlankstyti keturis kartus per vieną lankstyą, o aš iš to stropumo lankstydavau pora minučių. 


Raugo pamaitinimas: 
50 g raugo 
50 g kambario temperatūros vandens 
25 g ruginių pilno grūdo miltų 
25 g baltų kvietinių miltų 

Raugą ištirpiname vandenyje, supilame miltus ir gerai išmaišome. Paliekame kelioms valandoms aktyvuotis kambario temperatūroje, uždengiame dangteliu (bet neužsukame!), o tada dedame į šaldytuvą. Taip maitiname kartą per savaitę. Kitur radau, kad kas keturias dienas. Pastebėjau, kad manasis po 7 dienų jau būna rūgštoko kvapo, vadinasi peralkęs. Reikia maitinti dažniau, arba keisti maitinimo proporciją 1:2:2 (raugas:vanduo:miltai). 

Raugo pamaitinimas prieš kepant (du kepalus): 
125 g raugo 
125 g vandens, kambario temperatūros 
62 g baltų kvietinių miltų 
63 g ruginių pilno grūdo miltų 

Raugą ištirpiname vandenyje, supilame miltus ir gerai išmaišome. Pradedant kepti raugo duoną, reikia susipažinti su savo raugu, kaip jis elgiasi mūsų namuose, t.y. per kiek laiko pasiekia savo piką, t.y. būna pilnai išrūgęs, bet ne perrūgęs, kuomet pradeda leistis ir jau nebeiškels duonos. Dažniausiai mačiau ant stiklainio dedant gumytes, ties pasiektu raugo lygiu. Aš ant stiklainio šono užklijavau lipnų lapelį, pažymėjau pradinį lygį ir valandą bei žymėjau lygius kai tik prisimindavau. Kai jau raugas visas smagiai burbuliuotas, patikrinimui ar jis jau tinkamas maišyti tešlai daromas floating testas, kuomet šiek tiek raugo įmetama į vandenį. Jei jis plaukia - maišome tešlą. Mano raugui pasiekti piką prireikė 6 valandų, antrą kartą kepant - 7 valandų, nes maitinimui naudojau šaltą vandenį.




2023 m. sausio 18 d., trečiadienis

Orkaitėje kepti šonkauliukai

 


Netyčia aptikau, jog nepasidalinau kadais mėgstamiausiu šonkauliukų receptu. Pagal šį receptą pirmą kartą kepiau tokius rimtus šonkauliukus. Net gi ne šonkauliukus, o visus šonkaulius. Mums jie taaaaip patiko, kad nebeliko ką fotografuoti (sulaukti kol bus nufotografuota - taip pat), tad nieko kito nebeliko, kaip tik užsisaugoti receptą. ir laukti kito karto. Kuris tikrai buvo! 


Taigi, mums reikės:
1 kg kiaulienos šonkaulių

Marinatui:
5 česnako skiltelių
4 VŠ alyvuogių aliejaus
4 VŠ balzaminio acto
1 AŠ kumino
1 AŠ rozmarino
1 AŠ maltų juodųjų pipirų
1 AŠ druskos

Paruošimas:
  1. Šonkaulius supjaustome po vieną kauliuką. 
  2. Česnakus susmulkiname ir sumaišome su likusiais marinato preiskoniais.
  3. Šonkauliukus dedame į dubenį ar maišelį, užpilame marinatu ir gerai išmaišome. Dedame į šaldytuvą ir paliekame bent kelioms valandoms pasimarinuoti. 
  4. Šonkauliukus išdėliojame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Tarpuose išdėliojame bulvių skilteles (pagardintas druska, pipirais, provanso žolelėmis, aliejaus ir balzzaminio acto šlakeliu).
  5. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
Skanaus!




Šaltinis: Ką suvalgyti?