Puslapiai

2010 m. gruodžio 30 d., ketvirtadienis

Omletas

"Teisingas" omletas. Purus, minkštas. Dabar pagalvojau, kad visi pastarieji mano kepiniai tokie :D Reikia nusipirkti sinonimų žodyną... O ir pagaminamas greitai ir lengvai. Tiesiog tobuli pusryčiai.


Taigi mums reikės:
3 kiaušinių
žiupsnio druskos, pipirų
1 AŠ majonezo
kiti ingredientai pagal norą: pakepintas svogūnas, kumpelis, paprika, krapai etc.

Procesas:

  1. Jei yra noras, pakepiname svogūnėlį ir kumpelį.
  2. Išplakame kiaušinius su druska, pipirais, majonezu.
  3. Pilame kiaušinius į keptuvę. Uždengiame. po kiek laiko apverčiame ir apkepame kitą pusę.


Šaltinis: Skanus gyvenimas

2010 m. gruodžio 28 d., antradienis

Kokosiniai sausainiai


Ne per seniausiai valgiau labi skanių kokosinių sausainių. Pirktinių aišku, bet ne apie tai. Ir tiesiog pagalvojau, o kodėl gi man nepabandžius? Mano namuose kokoso drožlių turbūt gyvenime nebuvo, bet čia mažiausia bėda, gi būna pirkti :) Sausainiai gavosi tikrai skanūs. Ne tokie, kokius tada ragavau, bet tikrai skanu. Minkšti viduje. Vienintelis dalykas, kuris užkliuvo, kad mano naudotos kokoso drožlės buvo gana stambios (tuo įsitikinau su vėlesniais kepiniais, radusi gerokai smulkiau malto kokoso), dėl to teko pavargti kramtant. Gali būti, kad dėl stambaus kokoso, sausainiai labiau išskydo, nei norėjosi. Tad, pasirinkus teisingas kokoso drožles, sausainiai būtų kuo nuostabiausi.

Taigi mums reikės:
2 kiaušinių
120 g cukraus (jei dėsite cukraus pudros, sausainiai bus puresni. Dėti tiek pat)
200 g kokoso drožlių
1 VŠ miltų
1 AŠ vanilinio cukraus

Procesas:

  1. Kiaušinio baltymus atskiriame ir išplakame iki stndžių putų. Kad baltymas gerai plaktųsi, kiaušiniai turi būti šalti.
  2. Plakant po truputį berti cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinio trynius.
  3. Suberti kokoso drožles ir miltus.
  4. Viską gerai išmaišyti.
  5. Šaukšteliu dėti ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
  6. Kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. kol gržiai paruduos.


Šaltinis: Neringos blog'as

Sviestinis kavos padažas

Pasigaminau aš jį prie vokiško blyno. Skonis tobulas. Tiesa kaip padažas jis galėtų būti kokius tris kartus tirštesnis. Bet gal jis man gavosi skystas dėl to, kad neturėjau reikiamo kiekio sviesto... bet vis tiek labai skanu.
Taigi mums reikės:
3 kiaušinių trynių
4 VŠ rudojo cukraus
1 AŠ citrinos sulčių
50 g tirpinto sviesto
4 VŠ šaltos kavos
200 ml pieno

Procesas:

  1. Trynius išplakame su cukrumi ir citrinos sultimis.
  2. Po vieną šaukštą maišant supilame tirpintą sviestą ir kavą.
  3. Pabaigoje maišant šluotele supilame karštą pieną.


Šaltinis: Gardus kąsnelis

Vokiškas blynas


Nuostabūs pusryčiai, kitaip nepavadinsi. Blynas gavosi purus, minkštas. O su sviestiniu kavos padažu gavosi nuostabi kombinacija. Pasigailėjau, kad nekepiau iš dvigubos normos. Ir man pradeda labai patikti blynai, o tiksliau blynas, kepamas orkaitėje.
Šį blyną galima aptikti ir kitu pavadinimu - dutch baby (dažniausiai), bet kadangi receptą aptikau kaip vokiško blyno, tokiu pavadinimu jį sau ir užfiksavau.





Taigi, mums reikės:
2 kiaušinių
2 VŠ sviesto
65 g (2,5 kupinų VŠ) miltų
80 ml pieno
2 VŠ cukraus
1/4 AŠ druskos
1/2 AŠ vanilinio cukraus (pamiršau įdėti)

Paruošimas (taip pat žr.pastabas apačioje):
  1. Kiaušinius išplakame su druska. Įpilame pieno ir dar paplakame. Pastaba iš daugelio kepimų patirties: plakant nereikia persistengti, geriausia tai daryti tiesiog su plakimo šluotele. Kelis kartus plakau viską iki purumo, įsivaizduodama,kad taip bus geriau, bet rezultate blynas net neišsipūtė.
  2. Supilame miltus bei cukrų ir viską išmaišome iki vientisos masės. Paliekame tešlą pailsėti 15-30 min. (žr.pastabas apačioje!).
  3. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių temperatūros.
  4. Sviestą dedame į maždaug 25 cm skersmens kepimo formą ar keptuvę (jei ją galima kišti orkaitėn) ir dedame į orkaitę kol ištirps sviestas.
  5. Pusę ištirpusio sviesto pilame į tešlą ir gerai išmaišome.
  6. Pilame tešlą į dar šiltą formą ir kepame 15-20 min. kol blynas gražiai išsipūs. Tada karštį sumažiname iki 180 laipsnių ir kepame dar 10-15 min. kol gražiai pagels.
Skanaus!

Šaltinis: Gardus kąsnelis

Papildyta (2014 10 29): Šį blyną jau geras pusmetis kepu kartą per savaitę kuriems nors savaitgalio pusryčiams - pašauni į orkaitę ir eini po dušu. Tuo pačiu, pasidalinsiu atrasta viena puikia racionalizacija - tešlą užsimaišyti iš vakaro. Blyno skonis tuomet būna dar geresnis - purus, minkštas.

Papildyta (2015 08 12):  Jau kuris laikas, kepdama šį blyną, pasinaudoju triuku, nusižiūrėtu iš panašaus recepto. Pieną užkaitinu iki beveik virimo ir plona srovele įplaku į jau sumaišytus su miltais kiaušinius. Rezultatas gaunasi maždaug toks pats, kaip tešlą užmaišius iš vakaro - blyno tekstūra tampa švelnesnė, jį galima kepti sugalvojus spontaniškai ir nereikia laukti kol išbrinks tešla.

Papildyta: kad būtų įdomiau, kartais šį blyną kepu keksiukų kepimo formoje. Tai pužsitikrinu, kad niekas nebūtų apvalgytas....

Papildyta (2020 05 26): šį blyną kepu praktiškai kas savaitę jau 10 metų ir galiu pasakyti, kad skaniausias jis, kai užmaišyta tešla bent pusvalandį pailsi ir pabrinksta. Neturint laiko (arba neužsimaišius tešlos iš vakaro), tešlos užplikymas padeda, bet neatstoja tikrojo skanumo.




2010 m. gruodžio 23 d., ketvirtadienis

Pyragėliai su tuno ir sūrio įdaru


Labai skanūs pyragėliai! Mano vyriškis pareiškė, kad nesupyktų, jei aš su jais jį dažniau pasitikčiau grįžtantį iš darbo. Pirmą skardą kepiau mažučius - jie išnyko žaibo greitumu. Antroji skarda buvo jau didesni, atliko pusryčiams, nes kol iškepė - atėjo sotumo jausmas. Taigi turėjom nuostabiai skanius pusryčius.


Taigi, mums reikės:
500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
1 nedidelio svogūno
1 nedidelės paprikos
Juodųjų alyvuogių
1 indelio tuno konservų savo sultyse
Sūrio (bet kurio norimo: mozzarellos, parmezano, čederio), aš naudojau picarelą.
druskos, pipirų
kiaušinio trynio,pieno šlakelio aptepimui

Paruošimas:
  1. Įdaro ingredientus supjaustome, sūrį sutarkuojame. Viską sumaišome. 
  2. Pasiruošiame tešlą ir supjaustome norimo dydžio kvadratais.
  3. Dedame įdarą ant tešlos kvadratų, patepame tešlos krašus vandeniu ir perlenkiame.
  4. Aptepame pyragėlius trynio ir pieno plakiniu ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol gražiai parus (maždaug apie 10 min.)
Skanaus!

Šaltinis: Žaidimų aikštelė

P.S. (2013 06 07) šį kartą kepdama šiuos pyragėlius įspaudžiau pora skiltelių česnako - nepamaišė :)

2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Bandelės


Po kelių iš eilės sekusių nesėkmių (sudegęs keksas, nesupaisomo skonio blynai ir visiška netvarka blogo išvaizdoj) pagaliau vilties spindulėlis. Bandelės iš tiesų skanios skanutėlės, minkštos minkštutėlės. Aišku, jei ne mano budrumas, ir čia manęs būtų laukęs nusivylimas. Nes jau kelintas kartas, orkaitėje vis kas nors sudega, nors kepu dar trumpiau nei nurodyta receptuose. Ir šį kartą buvo tas pats, nustačiau rečdaliu trumpesnį laiką, ir ėmiausi plauti indų. Rezultatas - sudegę bandelės. Tiksliau gerokai apskrudę - ir tikrai valgomos, nes antrąją skardą aš kepiau sėdėdama ant žemės prieš orkaitę su puodeliu pieno ir naukindama primosios skardos bandeles ir saugodama antrą partiją nuo apskrudimo :) Vaizdelis buvo tikrai geras, o orkaitė tikrai išprotėjo...
Na, o įvertinimas iš MB: aha, kepk šitas. Daug. Su šokoladu. 



Taigi mums reikės:
10 g šviežių mielių
70 g cukraus
30 g sviesto (naudojau kepinių margariną)
175 ml riebios grietinėlės (pyliau kiek daugiau, nes kvaila palikt buvo mažą kiekį)
1 kiaušinio
280 g miltų (dėl naudoto didesnio kiekio grietinėlės, man jų reikėjo daugiau)
0,5 AŠ druskos
15 g ištirpdyto sviesto patepimui
Įdarui ko širdis geidžia

Procesas:
  1. Mieles sumaišome su cukrumi ir paliekame bent 10 min.
  2. Grietinėlę ir sviestą pakaitiname, kol ištirps pastarasis.
  3. Persijojame miltus, pilame į juos grietinėlę su sviestu, įmušame kiaušinį, beriame druską, dedame mieles. Viską išminkome ir paliekame 1,5 val. pakilti. Aš tešlą dėjau į šaldytuvą, nes viską dariau vakare ir supratau, kad naktį bandelių jau nebenorėsiu.
  4. Iškočiojame iš tešlos maždaug  20x40 cm blyną. Padaliname jį į 4 dalis, o jas dar į 4.
  5. Patepame tirpintu sviestu, lenkiame per pusę. Aš į dalį dėjau po obuolio skiltelę ir apibarsčiau cukraus ir cinamono mišiniu. Į dalį dėjau po šokolado skiltelę, dalį - nutellos. Paliekame 30 min. pakilti.
  6. Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min. Mano išprotėjusioje orkaitėje pakako 180 laipsnių ir 10 min. Stebėkite, nes jos labai greitai kepa.


Šaltinis: Braškės su pipirais

2010 m. gruodžio 18 d., šeštadienis

Olandiškas blynas su obuoliais

Skanumas. Gal dėl to, kad mėgstu blynus su obuoliais. Privalumas - nereikia stovėti prie viryklės. Paprasta ir gardu. Tobula šeštadienio pusryčiams. Per pora valandų neliko - sunaikinau beveik pati viena, nes mano vyriškis nemėgsta kepinių su obuoliais - suvalgė vieną gabalėlį, sakė - "Visai nieko".


Taigi, mums reikės:
3 kiaušiniai
3 VŠ cukraus
250 ml pieno
150 g (200 ml) miltų
25 g sviesto
šlakelis aliejaus
2 obuoliai
1/4 AŠ cinamono
1/2 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnis druskos
cukraus pudros apibarstymui

Paruošimas:
  1. Kiaušinius išplakame su 2 šaukštais cukraus, vaniliniu cukrumi ir druska.
  2. Įpilame pieną, išmaišome.
  3. Po truputį supilame miltus ir gerai išplakame.
  4. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir kepame keptuvėje su sviestu, aliejumi, likusiu cukrumi ir cinamonu kol suminkštės.
  5. Jei keptuvę galima kišti orkaitėn, ant obuolių supilame tešlą, jei ne - prieš tai perpilame obuolius į kepimo formą ir pašauname į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 minutėms.  
  6. Iškepusį apibarstome cukraus pudra.

Skanaus!
P.S. Kitą sykį pabandysiu atskirti baltymus nuo trynių, išplakti juos iki standžių putų ir įmaišyti atsargiai pabaigoje į tešlą. turėtų suteikti daugiau purumo.
Taip jis atrodė tik pravėrus orkaitę.

Šaltinis: Gardumynai

2010 m. gruodžio 14 d., antradienis

Pūsti blynai

Labai skanūs blynai. Labai purūs ir minkšti. Skoniu ir išvaizda primena mielinius blynus. Tiesa, juos valgyti reikia dar karštus, nes atšalę jie tampa šiek tiek guminiai. Tikrai verta išbandyti.
Taigi mums reikės:
0,5 l kefyro
1 kiaušinio
4 VŠ cukraus
1 AŠ sodos
2-3 stiklinės miltų
žiupsnis druskos

Procesas:

  1. Pakaitinam kefyrą iki užvirimo. Kefyrą sutrauks - taip turi būti.
  2. Įdedame nugesintą sodą ir gerai išmaišome. Kefyras nuo sodos labai suputos.
  3. Išplakame kiaušinį su cukrumi ir druska. Pilame į kefyrą.
  4. Supilame miltus ir gerai išmaišome. Tešla turi būti grietinės tirštumo.


Šaltinis: Skanus gyvenimas

2010 m. gruodžio 5 d., sekmadienis

Ploni švediški imbieriniai sausainiai


Beprotiškai fantastiškai skanu. Tik gal kiek per saldu, bet vis tiek beprotiškai fantastiškai skanu. man primena mano mėgstamiausius Skonio ir kvapo imbierinius sausainius. Man netikėtai smarkiai  išsiplėtė, taigi tarpelius daryti riekėtų didesnius nei pusė centimetro, kaip kad aš padariau. Pradėjau aš juos doroti dar neataušusius nuo skardos. Tikrai pasakiškai sakanu, gailiuosi, kad šitas receptas savo eilės laukė net pusę metų.

Taigi mums reikės:
470 g miltų
1,5 AŠ sodos
1,5 AŠ gvazdikėlių
1,5 AŠ cinamono
1,5 AŠ imbiero
120 ml gerai atšaldytos 35 proc. grietinėlės
110 g minkšto sviesto
225 g cukraus
120 ml skysto medaus

Procesas:

  1. Į dubenį per sietelį persijojame miltus, sodą, visus prieskonius. Išmaišome, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.
  2. Išplakame iki standumo grietinėlę.
  3. Sviestą su cukrumi išplakame iki purios masės.
  4. Į išplaktą sviestą įmaišome (tik kad susimaišytų visi ingredientai, neplakame) medų, grietinėlę.
  5. Beriame miltus ir gerai išmaišome, išminkome.
  6. Tešlą padalijame į 4 dalis, suplojame į blyną, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą ne mažiau 2 valandoms (gali būti šaldytuve iki 2 parų).
  7. Išimtą iš šaldytuvo tešlą plonai (kuo ploniau tuo skaniau iki 1-3 mm) iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo. Formelėmis išspaudžiame norimus sausainius ir atsargiai perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, nepamirškite palikti tarpelius tarp sausainių.
  8. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 3 minutes, tada apsukame skardas (kad vienodai keptų) ir kepame dar 3 minutes.Stebėkite, kad nesutegtų, nes sausainiai apkars.
  9. Iškepusius sausainiaus 1  minutę aušiname ant skardos, vėliau perkeliame ant grotelių atvėsti galutinai.
  10. Kad sausainiai išlaikytų trapumą, laikyti sandariai uždarytus.


Šaltinis: Sonatinos receptai



2010 m. gruodžio 3 d., penktadienis

2010 m. lapkričio 30 d., antradienis

Naminė ruginė duona

Ką gi, šiandien namai vėl pakvipo duona. Tiek duonos tešlos minkymas, tiek laukimas, kada galėsiu paragauti savo iškeptos duonos man sukelia ypatingą jausmą, magišku pavadinti gal ir per skambu, bet arti to. Taigi, gavau ruginės duonelės raugo ir suskubau kepti. Po kvietinės duonos kepimo, tiksliau perkepimo apsidraudimui recepte nurodytą kepimo laiką ir temperatūrą mažinau, taigi duona gavosi ne sausa, drėgnoka ir man labai labai skani. Gal aš subjektyvi, bet tikrai skanu. Na o vakare ją ragavę svečiai irgi gyrė, aišku, kur jie dings negyrę, bet vis tiek :) Kepiau iš pusės normos.


Taigi, mums reikės (visa norma):

1 kg ruginių miltų (aš naudojau pilno grūdo),
100 g selenų
kmynų pagal skonį
100 g 4 arba 3 grūdų dribsnių
1 VŠ druskos
180 g cukraus
1 litras šilto virinto vandens
saulėgrąžų pagal skonį
raugas


Paruošimas:
  1. Raugą duonelei prieš maišant tešlą laikome kambario temperatūroje 24 val.
  2. Visus produktus sudėti tokia tvarka kaip išvardinta. 
  3. Minkyti tešlą (ji bus daugiau košės, nei tešlos konsistencijos) 15-20 minučių.
  4. Paliekame tešlą pakilti ne mažiau 10 val.
  5. Atidedame raugo kitam kartui, maždaug 3 VŠ.
  6. Kepimo formą ištepti aliejumi, sudėti tešlą į formą.Aš naudojau silikoninę kekso formą, taigi nieko tepti nebereikėjo.
  7. Kepame 30 minučių iki 220 laipnsių įkaitintoje orkaitėje (taip susiformuoja duonos pluta). 
  8. Sumažiname temperatūrą iki 150 laipsnių ir kepame 75 minutes. 
  9. Iškepusią duoną išimame iš orkaitės, patepame vandeniu (galima saldžiu vandeniu), kad pluta suminkštėtų, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame valandai atvėsti. 
  10. Kitam kartui atidėtą raugą laikome šaldytuve uždengus servetėle (kad raugas kvėpuotų).
P.S. Jei neturite galimybės gauti raugo, galite pabandyti jį pasigaminti, kaip papasakota čia. Aš galiu pasidalinti savo raugu :)

2010 m. lapkričio 26 d., penktadienis

Naminė tepama arba švelnioji varškė



Beveik jokių pastangų nereikalaujantis procesas. O rezultatas - tikrai malonus ir, svarbiausia, skanus. Galima naudoti kaip užtepą ant duonos, kaip gardų dažinį duonos lazdelėms,  arba daržovėms (šitą variantą nusimačiau kitiems metams, kai bus šviežių daržovių), arba panaudoti kepiniams. 
Taigi mums reikės:
1 litro kefyro
druskos, česnako, prieskoninių žolelių pagal skonį
Procesas:

  1. Kefyrą dedame į šaldymo kamerą, kad visiškai sušaltų.
  2. Sušalusį kefyrą dedame į sietelį su įklota kelis kartus perlenkta marle, arba, kaip dariau aš - subadome kefyro pakelį ir dedame į sietelį. 
  3. Paliekame per naktį, kad nusivarvėtų pasukos.
  4. Gautą varškytę paskaniname druska ir prieskoniais ir viskas. Dedant žolelių, suplakti galima blenderiu, kad masė būtų vientisesnė.


Šaltinis: Kulinarijos laboratorija

2010 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Kvietinė draugės duona


Pastaruoju metu Lietuvą apėmė duonos kepimo mada. Iškepiau ir aš savo duonelę.Ne dėl to, kad tai mada, o tiesiog norėjau duonos, kurios sudėtį žinočiau, nebūtų baisūs visokie E, o ir šiaip - išsikepti SAVO duonos, tai kažkas nerealaus. Ir pagaliau! Nesitikėjau, kad gausis TOKIA skani. Neabejotinai dėl to, kad raugas buvo ruošiamas su meile (ačiū, drauge!). Dariau iš pusės normos. Bemaišydama apsižioplinau ir viską sudėjau pusę normos, o va druską - pilnai normai, bet labai gerai gavosi. kepiau irgi per ilgai - pluta stora, kieta, nors kirviu kapok, bet vidus - skanutėlis, minkštutėlis. Atradus teisingą kepimo temperatūrą - apie pirktinę duoną galima būtų pamiršti. 

Taigi, mums reikės (visai normai):
1 kg miltų
1 l šilto virinto vandens
3/4 stilkinės saulėgrąžų
3/4 stiklinės dribsnių (aš naudojau 7 grūdų)
3/4 stiklinės sėlenų
3/4 stiklinės sėmenų
Turi susidaryti 3 stiklinės (750 ml), santykį galima keisti pagal savo skonį, išlaikant bendrą kiekį.
2 AŠ druskos
3-4 VŠ cukraus
kmynų, sezamo sėklų pgl skonį
raugo

Paruošimas:
  1. Visus ingredientus sumaišome, minkome apie 15 min.
  2. Tešlą palaikome kambario temperatūroje 8-10 val.
  3. 3 VŠ tešlos atskiriame kitam kartui. Šaldytuve galima jį laikyti iki 10 parų. 
  4. Skardą patepti aliejumi, pabarstyti miltais. Aškepiau silikoninėje kekso formoje, tepti niekuo nereikėjo.
  5. Dedame į šaltą orkaitę ir nustatome 200 laipsnių temperatūrą. Kepame apie 75 minutes. Kaip jau rašiau, man ji perkepė ir šiek tiek padegė. Draugė išbandė kepimą 180 laipsnių temperatūroje ir sakė, kad ji tinkamesnė nei 200 laipsnių.
  6. Išjungus palaikome orkaitėje dar 30 minučių.
  7. Išimame iš orkaitės, patepame vandeniu, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame valandai.
Skanaus!

2010 m. lapkričio 24 d., trečiadienis

Baronkos


-Gal norėtum ko nors užkąsti?
-mmm...jei būtų bandelių, su pienu suvalgyčiau...

Tiek man ir tereikėjo. Iš karto pasileidau virtuvėn. Greitas ir paprastas receptas, kurio rezultatas - nuostabios baronkos (atsiprašau lituanistų - riestainiai). Su pienu - tikras gėris. Tiesa, aš laaabai skubėjau jas formuoti, taigi valgėm daugiau bandeles, nei baronkas (viena gavosi su skyle - palikau specialiai fotosesijai:), bet skoniui tai jokios įtakos nepadarė. Kepsiu tikrai ne kartą.

Taigi mums reikės:
240 ml šilto vandens
30 g šlapių mielių 
1 AŠ druskos
1 AŠ vanilinio cukraus
4 VŠ cukraus

35 g kepinių margarino
770 g miltų (visų nesunaudojau, 3-4 VŠ liko)
1 VŠ aguonų (dėsiu kitą kartą)

Procesas:

  1. Mieles, cukrų, druską beriame į vandenį ir išmaišome. Paliekame 10-15 minučių kol suputos mielės.
  2. Supilame tirpintą atvėsintą margariną, vanilinį cukrų. Išmaišome.
  3. Maišant, po truputį beriame miltus ir minkome, kol gausime kietą tešlą, kuri visiškai nelips prie rankų.
  4. Dedame tešlą 15 minučių į šaldytuvą.
  5. Formuojame virvelę, pjaustome ir darome baronkytes.
  6. Dedame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol paruduos. Aš kepiau apie 19 minučių, nes baronkos gavosi storos ir bijojau, kad viduje bus žalios, taigi viršus paskrudo kiek per daug.


Šaltinis: AJ receptai

2010 m. lapkričio 20 d., šeštadienis

Purūs blynai

Labai skanūs. minkšti, purūs. Aišku blynų su bananais man vis tiek nenukonkuravo, bet kai tie nusibosta - pats tas :)

Taigi mums reikės:
160 g miltų
250 ml kefyro ar pasukų
2 kiaušinių
1 VŠ cukraus (dėčiau daugiau)
1 AŠ kepimo miltelių
1 VŠ tirpinto sviesto
žiupsnio druskos

Procesas:

  1. Į dubenį persijojame miltus, druską, cukrų ir kepimo miltelius. Išmaišome.
  2. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius, kefyrą bei tirpintą sviestą.
  3. Kiaušinių-kefyro plakinį pilame į miltus nuolat maišant. Maišome, kol masė pasidarys vientisa.
  4. Kepame keptuvėje. Verčiame blynus, kai paviršiuje pasirodo burbuliukai, pralaukus tinkamą akimirką, blynai neišsipūs.



Šaltinis: Žaidimų aikštelė

2010 m. lapkričio 15 d., pirmadienis

Keksas su obuoliais



Absoliutus gėris. Net maniškis, nevalgantis obuolių pyragų, sukirto tris riekes iš kart ir pritarė, kad "kartotinas projektas". O aš, nors ir labai mėgstu obuolių pyragus, bet panašu, kad jau atsivalgiau tradicinių, taigi šitas man irgi labai labai tiko ir patiko. Obuoliai suteikia keksui drėgmės, lengvos rūgšties ir gaivumo. 


Taigi mums reikės:
125 g minkšto sviesto
125 g cuktaus
2 AŠ vanilinio cukraus
2 didelių kiaušinių
175 g miltų
3 AŠ (nubrauktų) kepimo miltelių
2 didelių rūgščių obuolių
migdolo riešutų plokštelių (neturėjau)
cukraus pudros

Procesas:
  1. Sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakame iki purumo.
  2. Po vieną įmušam ekiaušinius, po kiekvieno gerai išplakame.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir su sieteliu įsijojame į sviesto-kaiušinių masę. Išmaišome su šaukštu. Tešla bus tiršta, tai pturi būti.
  4.  Obuolius nulupame, išpjauname sėklalizdžius, supjaustome kubeliais.
  5. Obuolius įmaišome į tešlą.
  6. Pilame į kekso formą (mano silikoninė, taigi tepti niekuo nereikia), barstome migdolų plokštelėmis ir dedame į iki 180 laipnsių įkaitintą orkaitę. Kepame 35-40 min.
  7. Kiek pravėsusį apibarstome cukraus pudra.

Šaltinis: Aguonėlės blog'as

2010 m. lapkričio 11 d., ketvirtadienis

Avokado salotos su krevetėmis

2014 07 04




Šiandien valgėme nuostabiai skanias salotas. Matyt kaip tik to šiandien ir reikėjo. Skanumas neišpasakytas, kartosim dar ne kartą.  Prie viso skanumo dar ir labai paprastos.


Taigi mums reikės:
2 avokadų
2 virtų kiaušinių
180 g krevečių sūryme 
1 nedidelės mėlynojo svogūno galvutės
1 česnako skiltelės
Citrinos sulčių
Majonezo (lengvesniam variantui, majonezą galima maišyti su neriebiu jogurtu)

druskos, krapų


Paruošimas:
  1. Avokadą ir kiaušinius supjaustome kubeliais. 
  2. Palaistome citrinos sultimis pagal skonį (citrinos sultys neleidžia avokadui tamsėti ir suteikia malonios rūgštelės). 
  3. Paskaniname prieskoniais, dedame majonezą, išmaišome ir skanaus!


2010 m. lapkričio 3 d., trečiadienis

Cukinijų ir bulvių blynai


Šiuos blynus aš pirmą kartą paragavau pas mano žmogaus mamą. Man neapsakomai patiko, taigi namie kepiau jaukelis kartus. Gal jie tokie skanūs man dėl to, kad labai mėgstu bulvinius blynus, o šių blynų skonis ir yra kaip bulvinių blynų, tik jie labai lengvi, nesijaučia sunkumo.


Taigi, mums reikės:
Cukinijos dalies
2 bulvių
2 kiaušinių
Svogūno
2 VŠ miltų
druskos, pipirų

Paruošimas:
  1. Nulupame cukinijos žievę ir pašaliname sėklas. Sutarkuojame burokine tarka.
  2. Sutarkuojame bulves bulvine tarka.
  3. Sudedame kiaušinius, miltus, smulkiai supjaustytą svogūną, druską, pipirus. Išmaišome.
  4. Kepame kaip bulvinius blynus.
Skanaus!

Avokadų ir tuno užtepas



Kai norisi lengvos vakarienės, o šaldytuve yra avokadų, visada darausi avokadų ir tuno užtepą. Jis man idealiai tinka su duona ir balto vyno taure (na pastaroji dalis gal po kokio pusmetuko...)


Taigi mums reikės:
2 avokadų
2 skiltelių česnako
1 nedidelio mėlynojo svogūno
2 pomidorų
1 skardinės tuno savose sultyse
Citrinos sulčių
druskos, pipirų
Šlakelio alyvuogių aliejaus

Procesas:

  1. Avokadus nulupame, masę sutriname.
  2. Pašlakstome citrinos sultimis. Jos suteikia malonaus rūgštumo, o taip pat sustabdo avokado tamsėjimą,
  3. Įspaudžiame česnaką.
  4. Sudedame smulkiai supjaustytą svogūną, pomidorus.
  5. Įpilame šlakelį aliejaus.
  6. Sudedame tuną, prieš tia nupylus sultis.
  7. Viską išmaišome, įdedame pagal skonį druskos, pipirų.
P.S. iš šio kiekio mes dviese visai sočiai pavalgome.


2010 m. spalio 28 d., ketvirtadienis

Prancūziški skrebučiai



Taip paruoštas batonas man primena vaikystę. Tokius pusryčius man paruošdavo mama. O, kaip aš juos mėgdavau!!! Ir dabar mėgstu... :)

Taigi, mums reikės:
Batono
Kiaušinio
Šlakelio pieno
Cukraus, cinamono
Aliejaus ir sviesto kepimui.

Paruošimas:

  1. Supjaustome batoną riekėmis.
  2. Riekes pamirkome kiaušinio ir pieno plakinyje.
  3. Dedame į įkaitintą keptuvę su sviestu ir aliejumi. Aliejus reikalingas tam, kad nedegtų sviestas.
  4. Apkepussias riekeles išimame ir apibarstome cukraus ir cinamono mišiniu.


Na o kai mama ruošiasi sau pusryčius, kompanjonas irgi nesnaudžia...

2010 m. spalio 27 d., trečiadienis

Kiaulienos suktinukai su cukinija


Kai jau prapjauni cukiniją, ji tampa vienu iš dažniausių  ingredientų patiekaluose. Šis patiekalas ne išimtis. Mano vyriškio vertinimas: labai skanu, bet jau gaunasi cukinija cukinijuota (čia dėl to, kad cukinija tiek suktinuko viduje, tiek padaže). Beja, tikrai skanu, ir visai ne per daug tos cukinijos.

Taigi, mums reikės:

Kiaulienos kumpio
Cukinijos
Prieskonių
Morkų
1 kiaušinio
1 VŠ Grietinės
Gabalėlio sviesto
1 VŠ pomidorų padažo

Paruošimas:
  1. Kumpį supjaustome plonomis juostelėmis. Aš supjausčiau gana storai, reiks pasitaisyti. Pamušti su mėsos muštuku, kad būtų minkštesnė. Paprieskoninti mėgstmais prieskoniais ir palaikyti bent valandą.
  2. Cukinijos sėklas pašalinti, nulupti odelę ir supjaustyti piršto storio gabalėliais. Pagardinti mėgstamais prieskoniais nepagailint.
  3. Cukinijos gabalėlius apvynioti kumpio juostele. Aš dar sutvirtinau dantų krapštuku. Pamirkyti kiaušinio plakinyje ir apkepti keptuvėje vartant.
  4. Į puodą įdėti kubeliais pjaustytos cukinijos, morkų. 
  5. Įpilti vandens, sudėti apkeptus suktinukus.
  6. Troškinti apie 20 min. 
  7. Baigiant troškinti įdėti gabalėlį sviesto, po šaukštą grietinės ir pomidorų padažo.
Skanaus!


Šaltinis: Dienraštis Kauno diena

2010 m. spalio 26 d., antradienis

Greitas obuolių pyragas Nr. 1 - Obuolinė šarlotė

Obuolinis sluoksnis tik viršuje. (žr. II būdo 8 punktą)
2017.11.28



Kai čia pamačiau šio obuolių pyrago receptą, mane aplankė déjà vu. Ir tikrai, prieš kokius 16-17 metų tai buvo mano mėgstamiausias pyragas. Savo aptrintame receptų sąsiuvinėlyje radau šio pyrago receptą parašytą didelėmis raidėmis pavadinimu - Labai skanus obuolių pyragas. Tiesa, pats procesas vienu žingsniu skyrėsi ir kiaušinių daugiau reikėjo. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad grietinės užtepimo mano senąjame recepte nebuvo. Kitą sykį kai kepsiu, dėsiu gerokai mažiau cukraus, nes man pyragas buvo per saldus, bet tikrai labai skanus. Man jis skaniausias kitą dieną, kai nuo obuolių pasidaro drėgnas ir aromatingas. Beja, kažkur radau šį pyragą pavadinimu "obuolių šarlotė". 

Taigi, mums reikės:
4-6 obuolių
5 kiaušinių (remiantis mano mokykliniu sąsiuviniu)
Stiklinė (240 g) cukraus
Stiklinė (170 g) miltų
1 AŠ kepimo miltelių (kepant II-uoju būdu, nereikia)
2 VŠ grietinės (užtepimui)
cinamono

(remiantis internetu stiklinė 240 ml)

Paruošimas:
I būdas (kaip dariau dabar):
  1. Išplakame kiaušinius su cukrumi iki purumo. Plakti reikia ilgai, kol kiaušinių masė padvigubės - apie 5 minutes mažiausiai.
  2. Sumaišome miltus su kepimo milteliais.
  3. Supilame miltus į kiaušinius ir atsargiai išmaišome.
  4. Pilame dalį tešlos į kepimo formą. Sudedame griežinėliais supjaustytus ir cinamonu apibarstytus obuolius (aš juos tarkuoju su tarkos stambiausiu šonu ir gaunasi plokštelės - super greita). Pilame likusią tešlos dalį. O jei obuolius supjaustysite stambiais gabaliukais, rezultatas taip pat bus puikus. 
  5. Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30 min.
  6. Iškepus išimame, leidžiame vos pravėsti (aš palaukiau gal tik pora min.), patepame grietine ir pabarstome cukraus ir cinamono mišiniu. Vėstant pyragui iš grietinės pasidarys kremas.


II būdas (kaip dariau būdama mokinukė ir pabandysiu pakartoti dabar):

  1. Atskiriame kaiušinių baltymus nuo trynių ir dedame į šaldytuvą. (Šalti baltymai lengviau plakasi).
  2. Išsukame trynius su cukrumi.
  3. Sumaišome miltus su kepimo milteliais.
  4. Supilame miltus į trynius ir atsargiai išmaišome.
  5. Išplakame baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
  6. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o šonus patepame sviestu.
  7. Pilame tešlą į kepimo formą.
  8. Į tešlą susmaigstome stambiomis skiltimis supjaustytus luptus obuolius. Kartą kepiau taip: kepimo formos dugną pabarsčiau cukraus ir cinamono mišiniu, tuomet paskirsčiau skiltelėmis pjaustytus obuolius, o ant jų supyliau visą tešlą. Patiekiama obuoliais į viršų.
  9. Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30 min.
  10. Iškepus išimame, leidžiame vos pravėsti, patepame grietine ir pabarstome cukraus ir cinamono mišiniu.
Obuolinis sluoksnis tik viršuje. (žr. II būdo 8 punktą)
2017.11.28


P.S. Pyragas tikrai greitai pagaminamas. Praktiškai per tiek laiko, kol įkaista orkaitė (aišku jei neprabunda vaikas, arba neatveža užsakytų pampersų).

2010.10.26

2010.10.26

2010 m. spalio 21 d., ketvirtadienis

Moliūginiai sausainiai


Kadangi šaldytuve saugiai padėtas moliūgas prašėsi ką nors su juo padaryti, tai aš ir padariau. Patiko. Labai.

Taigi, mums reikės:
Sausainiams:
2 1/2 puodelio (400 g) miltų
1 AŠ kepimo miltelių
1 AŠ cinamono
0,5 AŠ malto imbiero (neturėjau ir nedėjau)
0,25 AŠ maltų gvazdikėlių
0,25 AŠ malto muskato riešuto
0,5 AŠ druskos
1 puodelio ( 200 g) cukraus
110 g minkšto sviesto
1 puodelis (270 g) moliūgų tyrės
1 didelio kiaušinio

Glazūrai:
2 puodelių cukraus pudros
3-4 VŠ pieno
1 VŠ tirpinto sviesto
Citrinos sulčių

1 puodelis – 237 ml

Paruošimas:
  1. Išmaišome miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius. 
  2. Sviestą išplakame su cukrumi iki baltos, purios masės. 
  3. Įmušame kiaušinį, išplakti. 
  4. Sudedame moliūgų piurė ir gerai išmaišome. 
  5. Maišant po truputį berti sausus produktus. 
  6. Šaukšteliu dedame tešlos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti apie 15-18 minučių iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 
  7. Glazūrai visus produktus gerai išmaišyti ir dekoruoti atvėsusius sausainius. Aš glazūrai skystuosius produktus dariau iš tokio kiekio kaip nurodyta, tik arbatiniais šaukšteliais, bet vis tiek pritrūkau cukraus pudros, taigi glazūra buvo gana skysta. Plius neiškentusi tepiau ant dar šiltų sausainių. 
Skanaus!

Šaltinis: Forelles receptai

2010 m. spalio 20 d., trečiadienis

Moliūgų piurė/tyrė


Ne paslaptis, kad moliūgai neretai būna labai dideli ir sunaudoti juos vienu ypu nelabai pavyksta. Aš moliūgus žiemai dažniausiai paverčiu į tyrę ir užšaldau. Na, o tuomet panaudojimas gali būti pats įvairiausias: blynai, sriubos, sausainiai, pyragai, troškiniai, virtinukai.


Paruošimas: 
  1. Supjaustome moliūgą riekėmis. Žievę galima nulupti, galima palikti - iškepto moliūgo žievę daug lengviau pašalinti. 
  2. Sudedame į skardą žievele žemyn. 
  3. Įpilame šiek tiek vandens. 
  4. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol suminkštės. Laikas priklauso nuo riekių dydžio. 
  5. Suminkštėjusiam moliūgui nupjauname žievelę ir su trintuve sutriname iki vientisos masės. 
Gražaus rudens!