Puslapiai

2022 m. spalio 28 d., penktadienis

Obuolių pyragas su mascarpone

 

Kažkaip netyčia šaldytuve užsibuvo mascarpone sūris. Kadangi jokios progos gaminti Tiramisu nebuvo, nusprendžiau, kad reikia kažko kito, o kad jau ruduo - kodėl ne obuolių pyragas? Taigi va. 
Rezultatas? Labai skanus! Pyragas ne per saldus, o jo tekstūra labai švelni, vientisa, drėgna. Tikrai ne įprastas (nusibodęs?) biskvitinis pyragas. Ir dar labai sotus. Atrodo ar sviestas 82 proc. riebumo, ar mascarpone sūris irgi to pačio riebumo, bet rezultatas tikrai skiriasi. Išbandykit, tikiu, kad patiks!




Taigi, mums reikės (21 cm skersmens pyragui)
3 kiaušinių (trynys atskirtas nuo baltymo)
100 g cukraus
2 AŠ vanilinio cukraus (pridėjau nuo savęs)
žiupsnio druskos (pridėjau nuo savęs)
250 g mascarpone sūrio
150 g miltų
2 AŠ kepimo miltelių (originale reikia 4,5 AŠ - man pasirodė nežmoniškai per daug)

2-3 obuolių (išsisukau su vienu)

Paruošimas:
  1. Trynius su cukrumi ir druska išplakame iki baltumo.
  2. Įplakame mascarpone sūrį.
  3. Miltus sumaišome su kepimomilteliais ir įsijojame į tešlą. Įšmaišome (aš įplakiau). Tešla bus labai tiršta.
  4. Baltymus išplakame iki tvirtų putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
  5. Atsegamą torto formą išklojame kepimo popieriumi, šonus patepame sviestu (pamiršau...) ir tolygiai paskirstome tešlą.
  6. Obuolius nulupame, spec. įrankiu išpjauname šerdį, supjaustome centimetro storio griežiniais ir išdėliojame ant pyrago viršaus. Aš saviškį pjausčiau ploniau, tai man užteko ir vieno obuolio. Idealu būtų buvę pusantro obuolio, bet tingėjau lupti antrąjį.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-45 minutes, iki sauso pagaliuko testo (įkištas ir ištrauktas pagaliukas turi būti neapsivėlęs tešla).
  8. Iškepusį pyragą kurį laiką atvėsiname formoje, išimame, o kai visiškai atvėsta - pabarstome cukraus pudra.
Skanaus!


Šaltinis: Happy papilles

2022 m. spalio 4 d., antradienis

Minkštos kaip debesėliai cinamoninės bandelės

 

Su cinamonių bandelių diena! Švenčia švedai, o mes kartu su jais!
 
Atsikandusi šios bandelės aš kone apsiverkiau: kai mokiausi mokykloje, valgykloje buvo paprastutės bandelės, suformuotos kaip 💩 ir apibarstytos cukraus pudra. Buvo nesaldžios, saldumas - daugiausia nuo cukraus pudros, o jos pačios buvo kaip debesėliai lengvos, purios, minkštos. Kai atsikandau ką tik iškeptos ŠIOS bandelės, tai buvo - TAI! Aš jas tikrai dar kepsiu su be nieko, ir valgysiu pasislėpusi. Kad paporinčiau, kokios skanios šios bandelės pasakysiu, kad iki jų iškepimo dienos pastaruosius 12 mėnesių desertą valgiau nedaug kartų, ant vienos rankos pirštų suskaičiuotum, na gerai - ant abiejų. Bet per metus! Taigi, tą dieną, kai iškepiau šias bandeles, aš jų suvalgiau 4 (keturias!).

Šios bandelės yra King Arthur Baking 2021 metų topinis receptas - kai visas pasaulis sėdėjo namie ir kepė cinamonines bandeles. Pačios bandelės tik iškepę tikrai minkštutės, tiesiog orinės, vėliau struktūra kiek sutvirtėja, bet vis tiek išlieka itin minkšta. O cinamonas ir cukrus su mieline tešla yra "match made in heaven" (tobula kombinacija), tai jau aišku kuo seniausiai visiems. 

Šios bandelės keptos su tangzhong - azijietiška mielinių kepinių metodika, kuomet naudojamas plikytas įmaišalas, kurio dėka kepinys yra minkštas, purus ir toks išlieka ilgiau, nei įprastai mieliniai kepiniai.



Taigi, mums reikės (12 bandelių):
Tangzhong įmaišalui:
130 ml (1/2 puodelio, 113 g) pieno
25 g (3 VŠ) miltų

Tešlai:
170 ml ((2/3 puodelio, 151 g) pieno, šalto
300 g (2 1/2 puodelio) miltų
1 AŠ (6 g) druskos
2 VŠ (25 g) cukraus
1 1/3 AŠ sausų mielių
57 g sviesto, minkšto 

Įdarui:
14 g sviesto, tirpinto
100 g (1/2 puodelio) rudo cukraus
2 VŠ (14 g) miltų
3-4 AŠ cinamono
žiupsnelio druskos

Aptepimui:
20 g sviesto, tirpinto

Glajui (nedariau):
20 g sviesto, tirpinto
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
170 g (1 1/2 puodelio) cukraus pudros
1-2 VŠ grietinėlės arba pieno, glajaus tirštumo reguliavimui


Paruošimas:
  1. Tangzhong įmaišalui skirtus produktus pilame į puodą, išmaišome iki vientisos masės.
  2. Puodą su mase dedame ant ugnies ir kaitiname nuolat maišant kol sutirštės.
  3. Paruoštą tanghzong įmaišalą perkeliame į indą, kuriame maišysime tešlą. 
  4. Tešlai skirtą pieną pilame į indą pas įmaišalą, įsijojame miltus ir suberiame likusius ingredientus. 
  5. Užminkome tešlą kol taps elastinga ir tolygi, bet dar šiek tiek lipni. Rankomis reikėtų minkyti apie 15 minnučių, kombainu - 10-12 minučių.  
  6. Suformuojame tešlą į rutulį, grąžiname į indą, uždengiame ir paliekame 1-1,5 val. pakilti arba kol tešla padidės dvigubai.
  7. Įdarui skirtus produktus sumaišome ir atidedame į šalį. 
  8. Pakilusią tešlą iškočiojame į stačiakampį, maždaug 0,7 cm storio (originale 9 bandelėms - 1,3 cm storio.
  9. Tolygiai paskirstome įdarą, paliekant vieną ilgąją kraštinę 1,5 cm neužbarstytą.
  10. Suvyniojame tešlą į ritinį, pradedant ilgąją užbarstyta kraštine.
  11. Supjaustome ritinį į 4-5 cm storio riekėmis ir išdėliojame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, paliekant bent 4 cm tarpus. 
  12. Skardą uždengiame ir paliekame 0,5-1 val. pakilti, kol bandelės išsipūs, o paspaudus neatsistatys iš karto.
  13. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 14 min., jei norisi minkštesnių bandelių, 18 min. - jei norisi labiau apskrudusių.
  14. Iškepusias bandeles aptepame sviestu. 
  15. Prieš aptepant glajumi, bandeles atvėsiname 10-15 minučių. 
  16. Glajui skirtus produktus sumaišome ir aptepame pravėsusias bandeles. 
Skanaus!