Puslapiai

2021 m. rugpjūčio 24 d., antradienis

Baklažanų ir pomidorų troškinys su avinžirniais

 


Šis patiekalas dar vienas įrodymas man, kad labai mėgstu baklažanus - sukau ratus aplink keptuvę visą vakarą. Dar begamindama, kalbėjausi su mama ir pasiūliau kitos dienos pietums valgyti šį troškinį, bet paragavusi, pradėjau galvoti, kaip čia padarius, kad nereikėtų dalintis likučiais su niekuo... 
Tai puikus pasirinkimas bemėsei vakarienei ar pietums, paruošiamas greitai ir lengvai. beja, labai skanus ir atvėsęs.



Taigi, mums reikės (4 valgytojams):
1 didelio baklažano
1 VŠ druskos
1-2 VŠ aliejaus

1 VŠ aliejaus arba ghee sviesto
1 didelio svogūno
1 čili pipiro (aš įpjausčiau 3 mažiukus ir galiausiai man vis tiek pritrūko aštrumo, tad bėriau džiovintų čili dribsnių)
3 skiltelių česnako
1/2 AŠ malto kumino
1/2 AŠ maltų kmynų (neturėjau, dėjau nemaltus)
1/2 AŠ maltų kalendros grūdelių
1 skardinės (400 g) avinžirnių
1 skardinės (400 g) konservuotų pomidorų arba atitinkamai šviežių. Aš naudojau naminius konservuotus
1 VŠ rudojo cukraus
1 puodelio sultinio (nedėjau, pakako skysčio iš konservuotų pomidorų)
1 VŠ citrinos sulčių (nedėjau)

Paruošimas:

  1. Baklažaną supjaustome 1 - 1,5 cm kubeliais, pabarstome šaukštu druskos ir paliekame bent pusvalandžiui, kad išsiskirtų sultys ir kepamas baklažanas neprisigertų aliejaus.
  2. Smulkiai supjaustome svogūną ir čili pipirą ir pakepame įkaitintame ghee svieste, kol svogūnas pradės skaidrėti. 
  3. Į keptuvę beriame smulkintą česnaką ir prieskonius: kuminą, kmynus, kalendrą ir pakepiname 1 minutę.
  4. Nupilame konservuotus avinžirnius ir beriame į keptuvę, išmaišome, kad pasidengtų prieskoniais.
  5. Pilame pomidorus ir sultinį į keptuvę, įberiame cukraus, užverdame ir leidžiame pavirti neu-dengus ir nuolat pamaišant apie 10 minučių. 
  6. Suberiame keptus baklažano gabalėlius, išmaišome, dar kartą užverdame ir nuimame nuo kaitros.
  7. Įmaišome citrinos sultis ir smulkintas petražoles.
  8. Tiekiame su ryžiais, soromis, kuskusu ar indiška plokščia duona, kurią taip pat kažkada  būtinai išbandysiu.

Skanaus!




Šaltinis: The first mess




2021 m. rugpjūčio 12 d., ketvirtadienis

Focaccia su karamelizuotais svogūnais, kriaušėmis ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu


Ši fokačia buvo tikra šventė gomuriui. Tokia gera, kad kepiau jau ne kartą. Kriaušės, mėlynasis pelėsinis sūris yra tobula kombinacija. Jei tik mėgstate pelėsinį sūrį, būtinai bandykite!


Taigi, mums reikės (22x33 cm kepimo formai):
Tešlai:
1 puodelio kambario temperatūros vandens
1 AŠ druskos
1/2 AŠ medaus
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
300 g (2 1/2 puodelio) miltų, naudojau 550 D tipo
1 AŠ sausų mielių (pgl receptą 7 g, bet tikrai tiek nereikia)

Užbaigimui:
2 didelių svogūnų
1 AŠ rudojo cukraus
1 kriaušės
1/2 puodelio į trupinius susmulkinto mėlynojo pelėsio sūrio
3-4 VŠ alyvuogių aliejaus

Paruošimas (aš tešlą ruošiau duonkepėje):
  1. Dubenyje sumaišome vandenį, medų ir mieles bei paliekame mieles aktyvuotis 5 minutėms.
  2. Įsijojame miltus, lengvai išmaišome; įpilame aliejų ir vėl išmaišome. Pagal tešlos skystumą aš maišymu ir apsiribočiau.
  3. Tešlą dar apglostome aliejuotomis rankomis ir paliekame pakilti 1 valandai kambario temperatūroje arba šaldytuve nuo 8 iki 24 val.
  4. Kol tešla kyla, pasiruošiame įdarą. Svogūnus supjaustome plonais griežinėliais ir pakepiname su šaukštu aliejaus ant vidutinės kaitros 10 minučių kol suminkštės. Užberiame cukraus, išmaišome, uždengiame ir vis pamaišant pakepiname dar 10 minučių, kol gražiai parus.
  5. Įpilame į kepimo formą šiek tiek aliejaus, supilame tešlą ir aliejuotomis rankomis paskirstome po kepimo formą. Paliekame pakilti. Jei kildinome šiltai, užteks 20 min., jei šaltai - galima palikti ir valandai.
  6. Ant pakilusios tešlos išdėliojame labai plonai pjaustytas kriaušes (geriausia tai daryti mandolina, tik saugokite pirštus), ant viršaus tolygiai paskirstome karamelizuotus svogūnus, pabarstome trupintą pelėsinį sūrį.
  7. Kepame iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėj 20 minučių, kol skaniai paruduos.
Skanaus!


Šaltinis: food&wine