Šį pyragą užmačiau prieš gerus 4 metus supermamų puslapyje ir pagalvojau, kad jis vertas ypatingos progos: sūrio pyragas, kurio pagrindas ne šiaip kokie sutrinti sausainiai, o šokoladainis!
Iškepusi patvirtinau sau savo spėjimą, jog jis tikrai vertas ypatingos progos, nesvarbu, kad aš šį kartą iškepiau jį be progos (neplanuotai užsiliko mascarponės, ir kiek gi galima gaminti tą Tiramisu su baltuoju šokoladu), bet nuo to jo skonis tikrai nesuprastėjo. Dar tik maišydama tešlą savo vyriškiui sakiau, kad jam šis pyragas patiks. Nesuklydau - valgė ir užsisakinėjo kitam kartui. Tortas labai sotus ir sunkus. Užsigardžiavimui pakanka vieno gabalėlio. Bet kad jis tikrai prabangus - faktas!
Taigi, mums reikės (24 cm skersmens atsegamai tortinei):
(pageidautina, jog visi produktai būtų kambario temperatūros, bet aš į tai numojau ranka):
Šokoladainiui:
180 g juodojo šokolado (pageidautina su kuo daugiau kakavos, bet aš, pritrūkusi šokolado dar sudėjau ir užsilikusius velykinius zuikius)
150 g sviesto
šlakelio tamsaus romo (nebūtina, aš neatsispyriau savo senai meilei)
3 kiaušinių
150 g (3/4 puodelio) cukraus
110 g (3/4 puodelio) miltų
3/4 VŠ kakavos
3/4 VŠ tirpios kavos
3/4 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
Sūrio sluoksniui:
500 g mascarponės sūrio
300 g varškės (naudojau 9%) (žr.pastabas apačioje)
110 g (~1/2 su uodegyte puodelio) cukraus
3 kiaušinių
1 Aš vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
Šokoladinis glajus:
~ 80 g juodojo šokolado
~ 0,5 - 1 cm storio sviesto riekelė
~2 VŠ pieno
Paruošimas:
Šokoladainiui:
- Vandens vonelėje ištirpiname šokoladainiui skirtus sviestą ir šokoladą.
- Įmaišome cukrų, vanilę, druską ir gerai išmaišome.
- Įpilame šlakelį romo.
- Po vieną įplakame kiaušinius.
- Miltus sumaišome su kakava ir kava ir įsijojame į plakinį. Išmaišome.
- Tešlą pilame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą. Padaužome kepimo formą į stalą, kad susprogtų oro burbuliukai ir mūsų šokoladainis būtų vientisas.
- Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių. Aš kepiau iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min. Ar iškepė tikriname su mediniu pagaliuku. Jis neturi būti visiškai švarus - tai būtų ženklas kad braunis perkepė. Svarbu, kad nebūtų apsivėlęs neiškepusia tešla.
- Atvėsiname.
Sūrio masei:
- Ištriname varškę, kad neliktų gumuliukų ir išplakame ją su maskarponės sūriu, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.
- Mažiausiu mikserio greičiu ar netgi ranka, po vieną įplakame kiaušinius. Šiame etape - sudėjus kiaušinius - reikia stengtis, kad masė būtų kuo mažiau plakama ir į ją nepatektų oro, tuomet mūsų sūrpyragus kepdamas neišsikilnos ir nesutruks.
- Supilame sūrio masę ant atvėsusio šokoladainio. dabar yra du keliai: 1. Originalus: kepimo formos dugną labai sandariai apgaubti folija, įstatyti į didesnį indą ir pripilti jį karšto vandens iki mūsų kepimo formos vidurio. 2. Viktorijos, kuriuo ir vadovavausi: kepimo formą apgaubiame folija, dedame ant grotelių orkaitėje, o po juo įdedame kepimo skardą su karštu vandeniu. Aš dar gaubdama tortinę su folija pagalvojau, kad reikia nesumaišyti folijos pusių (viena pusė atspindi karštį)...ir kai foliją nudengiau, mano sūrpyragis buvo toks pat kaip ir prieš įdedant... tad nuėmiau foliją ir kepiau dar gal 30 minučių. (žr. pastabas apačioje)
- Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių. Svarbu neperkepti - pajudinus pyrago viduriukas dar turėtų truputį linguoti.
- Apipjauname pyragą pagal kepimo formos kraštus, kad pyragas vėsdamas nesutrūkinėtų, atvėsiname kambario temperatūroje ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 6 valandoms subręsti.
Puošiame pagal fantaziją ir pomėgius.
Originaliame recepte šokoladainio iškepama atskiroje formoje daugiau ir su sausainių formelėmis išpjaustomi papuošimai. Labai gražu! Per vėlai prisiminiau kitą matytą
sūrio pyragą - su avietėmis. Avietės čia nuostabiai tiktų - ir skonio, ir grožio prasme.
Glajui šokoladą ištirpiname vandens vonelėje, įdedame sviestą ir įmaišome į šokoladą. Galiausiai supilame pieną, gerai išmaišome. Teoriškai glajus mums bemaišant pravėsta ir juo galima padengti pyragą. Tokio kiekio pakanka padengti viršui. Norint padengti ir šonus, reikėtų kiekį didinti.
Šaltinis: SM ir Receptų medis
Papildyta (2016 01 28): kepiau šį pyragą antrą kartą ir turiu kelis pastebėjimus:
- Nepamenu kokio tipo varškę (pakeliuose ar birią) naudojau jį kepdama pirmą kartą, bet antrąjį kartą naudojau birią. Buvo labai sunku ją sutrinti iki vientisos masės, mano blenderis maištavo ir galiausiai iškepusi sūrio pyrago dalis nebuvo tokia glotni, kokios tikėjausi - jautėsi lengvas grūdėtumas.
- Antrąjį kartą kepiau pyragą kaip numato originalus receptas - apgaubiau tortinę folijos lapu (tiksliau trimis) ir kepiau vandens vonioje. Po 50 minučių sūrio masė sau samgiai teliūskavo net neprimindama iškpusios. Vis pridėdavau po 10 minučių ir tikrindavau. Galiausiai, kai visas paviršius pakilo, kas reiškia, kad tikrai visus gavo karščio, orkaitę išjungiau. Spėju, kad nuo recepte numatyto laiko papildomai kepiau apie 30-40 minučių.