Puslapiai

2010 m. birželio 21 d., pirmadienis

Būsimas/esamas derlius





Būdama antra karta nuo žagrės neatsispyriau kraujo šauksmui ir užveisiau daržą balkone :) Iš manęs mano antra pusė šaiposi laukdamas kada balkone pradės augti bulvės ir ganytis kokia ožka :) Tačiau nepaisant pašaipų negaliu atsidžiaugti jau esamu derliumi:


bei būsimu:


Dekupuoti vazonai




Nežinau ar teisingas žodis "dekupuoti", bet skamba jis man gražiau nei "dekupažinti" :D Pagaliau pabaigiau amžiaus projektą, trukusį tris mėnesius :) Kas galėjo pagalvoti kad per atostogas būsiu tokia užimta :)



2010 m. birželio 18 d., penktadienis

Jogurtiniai blynai






Labai skanūs, purūs blynai. Man jie tokie stori kaip originaliame recepte nesigavo, bet vis tiek labai skanu buvo :)

Taigi mums reikės:

360 g natūralaus jogurto

150 g miltų

3 kiaušinių

3 VŠ cukraus

3/4 AŠ vanilinio cukraus

3/4 AŠ kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

3 VŠ aliejaus arba tirpinto sviesto (40 g)

Procesas:

  1. Išplakame jogurtą su kiaušiniais.

  2. Kitame inde sumaišome visus sausu produktus.

  3. Maišant supilame sausu produktus į jogurto-kiaušinių plakinį.

  4. Gerai išmaišius, paliekame tešlą pastovėti 15 min.

  5. Supilame sviestą ar aliejų, išmaišome.

  6. Kepame ant nedidelės ugnies.


Šaltinis: Forellesreceptai.lt

2010 m. birželio 17 d., ketvirtadienis

Naminis natūralus jogurtas - Metų atradimas!!!

O gal net ir ne metų, o dešimtmečio! Iš pastarojo laiko eksperimentų virtuvėje, šis sukėlė man daugiausiai džiaugsmo. Laiminga šiandien visą dieną iš ryto paragavusi rezultato (man jis pasirodė skanesnis nei pirktinis!). Kai mano brangiojo mama kažkada užsiminė apie naminio jogurto gamybą, pagalvojau, kad tai būtų tikriausiai baisiai sudėtingas procesas... O kaip aš klydau! Nuostabus rezultatas su minimaliomis pastangomis. Kadangi labai mėgstu jogurtą ir jo šaldytuve visada yra, tai nuo šio atradimo aš ekstazėj!

Taigi, mums reikės:
2 l pieno, ne mažiau nei 2,5 proc. riebubumo (naudojau Dvaro)
125 g natūralaus jogurto be jokių priedų(naudojau „Dobilo“)
Naudojant naminį pieną jogurtas būtų riebesnis.


Paruošimas:
  1. Pieną užviriname. Jei naudojame naminį pieną, užvirinti būtina, jei iš parduotuvės – pasterizuotą – užtenka pakaitinti iki reikiamos temperatūros. Jei norite tirštesnio/riebesnio jogurto pieną kaitinti reikėtų 20-30 minučių nuolat maišant, kad neprisviltų. Jei norisi skysto – geriamo – užvirusį pieną reikia iš karto nuimt nuo ugnies. Aš kaitinau 10 min. Jogurto konsistencija gavosi panaši į to pačio "Dobilo". teisybė dėlei reikia paminėti, kad pirmam kartui aš naudojau ne 2 litrus, o maždaug litrą pieno.
  2. Temperatūra, reikalinga jogurto gamybai – 42-45 laipsniai. Jei neturite termometro kaip aš, tinkamą temperatūrą galite nustatyti tokiu būdu: temperatūra tinkama, kai mažąjį pirštelį galite išlaikyti piene 15 sekundžių J Jei temperatūra bus per didelė – jogurto bakterijos žus, jei per maža – joms bus nepalanki terpė daugintis.
  3. Įpilame šiek tiek pieno į jogurtą, kad būtų skystesnis ir lengviau išsimaišytų.
  4. Pilame jogurtą į pieną ir gerai išmaišome.
  5. Pieną dedame šiltai (aš apvyniojau keliais rankšluosčiais). Vasarą tai nebūtina, bet aš norėjau būti tikra, kad pavyks, nes jei aplinkos temperatūra bus per žema – vėlgi bus nepalanki terpė dauginimuisi. (Žiemą dar padėčiau ir šalia radiatoriaus.) Ir paliekame 6-8 valandoms.
  6. Sutirštėjusį jogurtą išmaišome, kad bakterijos  nustotų daugintis.
  7. Jogurtą laikome į šaldytuve iki 7-8 dienų. Jei surūgęs jogurtas ilgai stovės kambario temperatūroje, jogurtas taps rūgštus.
  8. Naujo jogurto gamybai reikėtų nepamiršti pasilikti 4 VŠ jogurto – nebereikės pirkti parduotuvėje.
  9. Į dalį pieno įmaišiau vanilinio cukraus. Skanu, bet man tada prireikė daugiau saldumo. Būtinai ateityje išbandysiu tokius priedus kaip cinamonas, kardamonas, muskatas.

Skanaus!

P.S. (2012.11.19) Kadangi jogurtą gaminu nuolat jau treti metai, įvaldžiau tokią techniką: Supilu pieną į puodą ir nustatau nedidelę ugnį. Ir pamirštu kokiai valandai - jis sau palengva užverda, bet silpnai, neišbėgdamas iš puodo ir virinasi, kol dalis skysčio išgaruoja. Taip gaunasi tirštas jogurtas. Nukeliu nuo ugnies, palieku atvėsti iki reikiamos temperatūros. Įmaišau jogurtą ir palieku nakčiai. Puodo dugnas nepridega, gal tik susidaro lengvas pieno apnašų sluoksnelis, kuris lengvai nusibraukia kempinėle. Maišyti nereikia, puodo prižiūrėti nereikia. Tik gerai būtų nepamiršti - kartą pamiršau, tai rezultate turėjau kondensuoto pieno, beliko tik pasaldinti :D
P.P.S (2014 02 28) netyčia atradau labai gerą metodą tiems, kurių namuose yra vėsu. Mes mėgstame gaivų orą namuose, tad temperatūra namie būna apie 19-20 laipsnių, o tai, jogurto gamybai, truputį per mažai. Kartą, kai gaminau jogurtą, paruoštą pieno ir jogurto mišinį įdėjau į atvėsusią po kepimo, bet dar šiltą orkaitę ir palikau uždariusi visai nakčiai. Ryte radau puikų, tirštą, gerai surūgusį, skanutėlį jogurtą (jis orkaitėje praleido maždaug 9-10 valandų). Antrą kartą gamindama tiesiog pašildžiau orkaitę, išjungiau ir dėjau kibirėlį pieno-jogurto mišinio vidun.

2010 m. birželio 15 d., antradienis

Sagutės



Na čia net ir ne receptas, o idėja, kurią pamačiusi nusprendžiau įgyvendinti vien dėl jos patrauklumo :) Nieko nei sudėtingo, bet juk ir sakoma, kad genialumas slypi paprastume. Poveikis kaip saulėgrąžų - nesustoji, kol nelieka :)

Taigi, mums reikės:
Bemielės sluoksniuotos tešlos
Pieniškų dešrelių

Paruošimas:
  1. Atitirpusią tešlą šiek tiek pakočiojame.
  2. Dešreles susukame į tešlą.
  3. Kepame iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-12 minučių.
  4. Mums buvo skanu su pomidorų padažu ir marinuotais agurkėliais, arba tiesiog vienos.
Skanaus!

Šaltinis: SM

Vištienos suktinukai




Kadangi šį receptą užtikau be tikslių ingredientų kiekių, o pati gamindama irgi jų nesveriu ir nematuoju, tai surašysiu ko reikia šiam patiekalui, na o kiek - manau lengva bus nuspręsti intuityviai. Aš nors ir ne itin patyrusi kulinarė, tačiau man pavyko.

Taigi mums reikės:
Vištienos krūtinėlių puselių
Prieskonių
Majonezo
Džiovintų slyvų
Graikiškų riešutų
Lydyto sūrio
Sviesto

Procesas:
  1. Išmušame krūtinėlės vieną pusę.
  2. Paprieskoniname.
  3. Ištepame majonezu.
  4. Dedame pjaustytas slyvas ir graikiškus riešutus.
  5. Pabarstome tarkuotu lydytu sūriu.
  6. Ant viršaus uždedame mažą gabalėlį sviesto.
  7. Susukame suktinuką ir sutvirtiname spec. smeigtukais ar tiesiog dantų krapštukais.
  8. Dedame į kepimo skardą, į kurią įpilta šlakelis aliejaus.
  9. Kepame 30-40 min. iki 160 - 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
P.S. kitą kartą prieš kepant krūtinėlę pamarinuočiau, nes galėjo būti šiek tiek sultingesnė. Bet šiaip įvertinimas - skanu.


Šaltinis: SM

2010 m. birželio 14 d., pirmadienis

Varškės pynutės





Mano mėgstamiausi kepiniai yra pyragai, nes sąlyginai su jais mažai terlionės. Bet pamačiusi šių bandelių foto, nusprendžiau būtinai jas išbandyti. Bandelės tikrai skanios, ne per saldžios, purios ir idealiai tinka su pienu. Pasigailėjau, kad kepiau tik iš pusės normos (pabandymui).

Taigi mums reikės:

300 g miltų
2 AŠ kepimo miltelių
100 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
150 g varškės
1 kiaušinis
100 ml pieno
50 ml aliejaus
žiupsnio druskos

Paruošimas:
  1. Baltymą išplakame su cukrumi. Supilame pieną, aliejų, vanilinį cukrų, druską, įmaišome varškę. 
  2. Suberiame persijotus, su kepimo milteliais sumaišytus, miltus ir užminkome tešlą. 
  3. Tešlą padaliname į 12 dalių. Kiekvieną dalį dar daliname į tris dalis. Iš kiekvieno gabaliuko suformuojame ~ 15 cm ilgio juosteles, kurias supiname į pynutes. 
  4. Kasytes dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. 
  5. Kiaušinio trynį sumaišome su 1 VŠ pieno ir aptepame bandeles. Bandeles galima pabarstyti cukrumi, maltais migdolais ir pan. 
  6. Kepame iki 200° C įkaitintoje orkaitėje ~ 20 min. 
Skanaus!

Šaltinis: SM

2010 m. birželio 13 d., sekmadienis

Spageti su Bolonės padažu


Labai dažnai gaminamas patiekalas mūsų namuose. Paprasta pagaminti ir tikrai labai skanu. Tiesa, aš dažniausiai naudoju ne recepte rekomenduojamą jautieną, o kiaulieną, nes būtent kiaulienos faršo dažniausiai randu savo šaldymo kameroje. Na, o vyno pilu irgi ne visada.

Taigi, mums reikės:
2 VŠ alyvuogių aliejaus
2 svogūnų
3 česnako skiltelių
500 g liesos maltos jautienos 
400 g pievagrybių
3 VŠ pomidorų tyrės
150 ml raudonojo vyno
3 lauro lapelių
400 g konservuotų pomidorų
150 ml jautienos sultinio

Paruošimas:

  1. Pakepiname susmulkintus svogūnus ir česnakus, kol suminkštės.
  2. Sudedame jautieną į keptuvę, sumaigome šakute, kad būtų biri ir kepiname ant didelės ugnies.
  3. Apkepus mėsai sudedame smulkintus grybus, pomidorų tyrę, lauro lapelius, supilame vyną ir gerai viską išmaišome. Užviriname ir troškiname 2 min.
  4. Sudedame pomidorus, supilame sultinį, įdedame druskos bei pipirų.
  5. Uždengiame ir troškiname ant nedidelės ugnies 30-40 min.
  6. Kol padažas troškinasi išverdame makaronus.
Skanaus!



Šaltinis: Rimi receptai

2010 m. birželio 11 d., penktadienis

Kad skintos gėlės džiugintų ilgiau

Kad skintos pamerktos gėlės mus džiugintų ilgiau štai ką pataria žurnalas "Kviečiu prie stalo":

Pirmiausia labai svarbu, kuriuo paros metu ir kokiais žiedais gėlės nuskinamos.
Geriausia gėles skinti anksti ryte arba nusileidus saulei. Stiebus patartina nupjauti įstrižai, nes kerpant žirklėmis galima pažeisti stiebų kapiliarus.
Neprasiskleidusiais žiedais skinamos frezijos, narcizai, aguonos, tulpės, amariliai ir kai kurios rožių rūšys. Šiek tiek prasiskleidusios skinamos lelijos, kardeliai, lubinai, bijūnai, o visai išsikleidusiais žiedais - gerberos, kvapieji žirneliai, jurginai, chrizantemos, astrai, kai kurių rūšių rožės bei medetkos.
Jurginai, rožės, bijūnai, hortenzijos yra jautrios bakterijoms, todėl jų pjūvius rekomenduojama atnaujinti po vandeniu. Maždaug po 10 min. keletui sekundžių pamerkti į actą ar verdantį vandenį ir stiebo galą apdeginti liepsnoje.
Jei gėlės išskiria pieno sultis, nupjautus stiebus tuoj pat merkiame į verdantį vandenį ir nugramdę sutrauktas sultis merkiame į vazą.
Gerberų stiebai apaugę plonais plaukeliais ir pamerkti į vandenį greitai ima pūti, todėl vandens į vazą pilame labai nedaug ir kartą per dieną jį keičiame. Kartu išplauname ir vazos vidų, kad neliktų puvimo bakterijų, ir patrumpinam gėlių kotelius.
Išskirdamos medžiagų apykaitos produktus (mineralines kalio, azoto, fosforo druskas, įvairius organinius junginius) gėlės sukuria apie save tam tikrą biocheminę aplinką. Vienų gėlių biocheminė aplinka gali kenkti kitoms gėlėms ir jos greičiau nuvys, kitas gėles gali veikti teigiamai ir prailginti jų žydėjimą.
Pavyzdžiui, rožes merkiant su kitomis gėlėmis, pastarosios daug greičiau nuvysta. Pakalnutės skatina tulpių ir neužmirštuolių vytimą.
Kitų gėlių nemėgsta gvazdikai, lelijos ir narcizai, nors gvazdikų žydėjimą prailgina kartu pamerktas heliotropas, tulpių - puskiparisio šakelės, kalceolarijų - ciklamenai.
Kai kurios gėlės turi specifinius būdus, prailginančius jų žydėjimą. Pavyzdžiui, ką tik nuskintus narcizus rekomenduojama keliom sekundėm pamerkti į 50°C temperatūros vandenį ir būtinai laikant nuožulniai, kad ištekėtų sultys. Nuo alyvų ir forzitijų stiebų nuskynus reikia nulupti apie 5 cm žievės, plaktuku suploti stiebą ir tik po to merkti į vandenį.
Gėlių žydėjimą galima pailginti įdėjus į vandenį maitinančiųjų medžiagų. Rožės, tulpės, gvazdikai, frezijos, kvapieji žirneliai, alyvos geriausiai išsilaiko 2-5% cukraus tirpale (apie 5 g cukraus 100 ml vandens). Tačiau toks tirpalas netinka raganėms, ciklamenams, amariliams merkti.
Kad vandenyje nesiveistų bakterijų, galima įberti šiek tiek kalio permanganato, ištirpinti aspirino tabletę (1 tabletė 1 l vandens), įpilti spirito (10 ml 1 l vandens) arba citrinos rūgšties (2 g 1 l vandens). Vandenį su šiais priedais reikia keisti kas 2-3 dienas.

2010 m. birželio 4 d., penktadienis

Tinginys



Nuodėmingas dalykas yra tas tinginys... Kalorijų koks milijonas, o atsispirti jam negaliu.... O ir primena jis man vaikystę, nes mama dažnai jį darydavo. Taigi, čia mano mamos receptas su šiek tiek mano variacijų.



Taigi, mums reikės:
540 g arbatinių sausainių (3 pakeliai sausainių Gaidelis) (mums skaniausia, kai dedu 2,5 pakelio Gaidelio, arba 450 g)
400 g kondensuoto pieno
200 g sviesto
2-5 VŠ kakavos (kuo daugiau kakavos, tuo tinginys kartesnis ir, bent jau man, skanesnis)

Neprivalomi ingredientai (vienas ar du iš išvardintų):
2 VŠ romo
2 AŠ tirpios kavos
100 g pieniško šokolado
riešutai, razinos

Paruošimas:
  1. Puode ant ugnies ištirpdome sviestą, kakavą (sausi produktai tirpintame svieste lengvai išsimaišo). Išmaišome.Supilame kondensuotą pieną, 
  2. Kaitiname ant nedidelės ugnies, nuolat maišome. Paverdame. Kuo ilgiau virsime, tuo tirštesnė masė bus. Aš verdu ilgai, kakavos masė sustingusi būna kieta, karamelizuota.
  3. Jei yra noras įdedame nebūtinuosius ingredientus. Šokolado pusę galima ištirpinti kakavos masėje, o kitą pusę susmulkinus įmaišyti į sausainius.
  4. Sulaužome sausainius, į juos sudedame riešutus, razinas (jei yra poreikis).
  5. Sausainius supilame į kakavos masę, gerai išmaišome.
  6. Aš visą masę supyliau į kekso formą ir gerai suslėgiau. Taip pat galima supilti į maišelį (bet kai pravėsta) ir paslėgti.
  7. Palaikyti bent 12 val. kad sausainiai spėtų sudrėkti.
Skanaus!



Bulvių apkepas

Užsimaniau bulvių apkepo ir nieko nelaukusi jį išsikepiau. Skanus jis man buvo ir karštas ir šaltas (kitą dieną tingėjau pasišildyti). Kadangi receptas iš mano galvos, o gamindama nesveriu produktų, kiekių nenurodysiu.

Taigi mums reikės:
Bulvių
2 kiaušinių
3-4 VŠ grietinės
Kiaulienos faršo
Pievagrybių
Fermentinio sūrio
2 česnako skiltelių
svogūno

Procesas:
  1. Pakepiname smulkintą svogūną ir česnaką, ten pat dedame pievagrybius ir pakepam apie 10 min.
  2. Sudedame faršą, sumaigome šakute ir kepam ant didelės ugnies, kol apkeps ir taps birus.
  3. Supjaustome plonais griežinėliais bulves. Sudedame prieskonius ir išmaišome.
  4. Ištepame kepimo formą sviestu.
  5. Sluoksniuojame bulves ir faršą.
  6. Sutarkuoti sūrį ir sumaišyti su plaktu kiaušiniu bei grietine (taip pat galima įpjaustyti įvairių žalumynų). Supilti plakinį ant viršaus.
  7. Kepti 30-40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  8. Labai skanu su marinuotais agurkėliais.