Puslapiai

2021 m. sausio 23 d., šeštadienis

Protingi pyragaičiai - stebuklingas pyragas

 


Šis pyragas prieš keletą metų buvo populiarus ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio maisto tinklaraščiuose.  Ir skonių jis gali buvo pačių įvairiausių: šokoladinisapelsininiskalėdiniskavos skonio. Per tą populiarumo bumą išsisaugojau 20 įvairiausių šio pyrago receptų, bet kai vieną sekmadienį sugalvojau, kad laikas jį išsikepti, įvedžiau į google "magic cake" ir pasirinkau patį pirmą parodytą įrašą...
Jei kas negirdėjote apie šį pyragą ir jo stebuklus, tai trumpai tariant, visas fokusas yra toks, kad paruošus vieną tešlą iškepa trijų sluoksnių pyragas: pirmasis - biskvitinis, antrasis - plikyto kremo, trečiasis - hmm, net nežinau kaip įvardinti.
Tik paragavus tik atvėsusio, iš karto pagalvojau, kad skonis kažkur "girdėtas". Šiek tiek priminė saldų omletą, šiek tiek "blyną kaip kepurę". Apie pastarąjį tai pat prasitarė ir pyrago paragavęs sūnus. Pabuvęs šaldytuve pyragas buvo labiau pyragiškesnis ir, bent jau man, kiek priminė supaprastintą creme brulee skonį. Galiausiai atmintyje atkapsčiau dar 2011 metais keptą apelsininį pudingą, kuris, neabejotinai yra kažkas panašaus. Aš dėl savęs gal ir nebekepčiau daugiau, bet sūnui patiko be galo be krašto - gyrė kiekvieną kartą valgydamas. 



Taigi, mums reikės (15x25 cm pyragui):
4 kaiušinių, kambario temperatūros, tryniai atskirti nuo baltymų
150 g (3/4 puodelio) cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
115 g sviesto, tirpinto ir atvėsinto
100 g (3/4 puodelio) miltų
2 puodelių pieno, kambario temperatūros

Paruošimas:

  1. Baltymus išplakame iki tvirtų putų ir kol kas atidedame į šalį.
  2. Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska iki purumo.
  3. Pilame tirpintą sviestą ir plakame dar 1-2 minutes.
  4. Įsijojame miltus ir išplakame.
  5. Po truputį pilame pieną ir išplakame. Šiame etape aš padėjau mikserį, kuris taškė tešlą į visas puses, į šoną ir ėmiausi plakimo šluotelės.
  6. Galiausiai įmaišome baltymus. Tešla bus labai skysta.
  7. Pilame tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą.
  8. Kepame iki 165 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-70 minučių, kol pyrago paviršius taps skaniai auksinės spalvos. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės specifikos. Aš saviškį traukiau po ~50 minučių. Nuo kepimo laiko taip pat priklauso ir sluoksniavimasis. Ilgiau kepant vidurinis - kreminis- sluoksnis bus plonesnis. 
  9. Pyragą atvėsiname, pabarstome cukraus pudra ir tiekiame.

Skanaus!



Šaltinis: Jo cooks



Prieš 1 metus: Varškės keksas
Prieš 3 metus: Bandelės su dešrele
Prieš 4 metus: Tortas "Napoleonas"
Prieš 10 metų: Keksas su kriaušėmis

2021 m. sausio 12 d., antradienis

Makaronų ir kalakutienos apkepas su daržovėmis

 


Šakalai makalai vakarienė, kurioje visko gausu: ir mėsa, ir daržovės, ir makaronai, ir sūūūris. Nieko sudėtingo, nieko įmantraus, bet patiekalas tikrai geras ir skanus. Jam paruošti labai daug darbo ar išmonės nereikės, bet laiko - prireiks. Tad jis tiks savaitgalio pietums, arba (kaip padariau aš), vieną vakarą viską pasiruošiau, kitą vakarą tik grįžusi namo įjungiau orkaitę ir jai įkaitus pašoviau apkepą kepti. 

Taigi, mums reikės (20x30 cm kepimo indui):
500 g maltos kalakutienos
2-3 vidutinio dydžio svogūnų
1 paprikos
1 morkos
4 pievagrybių
400 g konservuotų pomidorų (naudojau naminius)
2 puodellių marinara padažo (aš šliūkštelėjau pusę stiklainio naminio pomidorų padažo, galėjau ir visą suversti)
2 puodelių vandens
1/2 AŠ Itališkų ar Provanso prieskonių
druskos, pipirų
200 g mozzarela sūrio
200 g makaronų, nevirtų


Paruošimas:
  1. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepiname kalakutieną, pagardiname druska ir pipirais. Išpilame iš keptuvės į kepimo indą.
  2. Vėl įkaitiname šlakelį aliejaus ir kelias minutes pakepiname smulkintus svogūnus, vėliau į keptuvę pas juos suberiame smulkintas morkas, papriką, pievagrybius ir kepiname 6-7 minutes, kol daržovės suminkštės. 
  3. Į keptuvę pas daržoves sugrąžiname kalakutieną, supilame visus likusius ingredientus, išskyrus makaronus ir sūrį, užviriname, sumažiname kaitrą ir paliekame pasitroškinti 20 minučių.
  4. Padengiame kepimo indo dugną daržovių ir mėsos troškiniu. Naudojame jo tik tiek, kad pasidengtų dugnas.
  5. Paskirstome makaronus (čia sūrio mėgėjai galėtų pabarstyti paildomą sluoksnį sūrio. Šita mintis man šovė jau bevalgant apkepą).
  6. Ant viršau spaskirstome likusį troškinį.
  7. Pabarstome tarkuota mozzarella.
  8. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 55 minutes. Mums nepatinka suskrudęs sūris, tad 45 minutes aš kepiau uždengusi folija, vėliau foliją nudengiau.
Skanaus!


Šaltinis: Skinny taste




2021 m. sausio 3 d., sekmadienis

Vištienos kukuliai (tefteliai) padaže


Paprastas, jaukus ir skanus patiekalas. Nieko įmantraus nei gamybos technikos, nei skonio atžvilgiu, bet tikrai skanu. Bevalgydama šiuos kukuliukus pagalvojau tik apie vieną galimą pakeitimą - vietoje ryžių į maltą mėsą įmaišyti tarkuotą cukiniją, kuri suteiktų drėgmės, minkštumo ir lengvumo. Ryžiai skonio negadino, bet su cukinija jausčiausi geriau :)

Taigi, mums reikės:
Kukuliams:
500 g maltos vištienos ar kalakutienos
1 puodelio virtų ir atvėsintų ryžių (atitikmuo - 1/2 puodelio nevirtų)
1 didelio kiaušinio
1 nedidelio svogūno, smulkinto
1 skiltelės česnako, išspaustos
druskos, pipirų pagal skonį

1/2 puodelio miltų, kukulių apvoliojimui
aliejaus, kepimui

Padažui:
2 VŠ sviesto
2 VŠ miltų
2 puodelių sultinio
3-4 VŠ grietinės ar graikiško jogurto
drusoks, pipirų pagal skonį
1/2 AŠ šaukštelio paprikos miltelių (keičiau žiupsniu muskato)

petražolių, pateikimui

Paruošimas:
  1. Kukuliams skirtus produktus suminkome iki vientisos masės ir apvoliojame kiekvieną miltuose.
  2. Kukulius apkepame įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus: pakepame vieną pusę apie 4 minutes, apverčiame, uždengiame keptuvę ir pakepame dar 3-4 minutes. Iškeptus išimame iš keptuvės ir atidedame.
  3. Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė kukuliai ištirpiname sviestą, beriame miltus ir pakepiname, kol lengvai apkeps - taps gelsvos spalvos.
  4. Palengva, nuolat maišant, į keptuvę pilame sultinį ir kaitiname, kol sutirštės. Čia man labai praverčia plakimo šluotelė - be streso gaunasi tolygus padažas.
  5. Padažą pagardiname prieskoniais, grietine, išmaišome ir paragaujame ar nieko netrūksta.
  6. Suberiame kukulius, išmaišome, uždengiame ir ant nedidelės kaitros kaitiname, kol kukuliai sušils.
  7. Tiekiame pabarstytus smulkintomis petražolėmis, bulvių koše ir mėgiamomis salotomis.
Skanaus!


Šaltinis: Natasha's kitchen