Puslapiai

2020 m. sausio 30 d., ketvirtadienis

Kruasanų pudingas su varške


Mano vaikas tiesiog dievina prancūziškus skrebučius. Kažkada keptas duonos pudingas taip pat susilaukė pripažinimo. Tad kai netyčia namie užsibuvo trys kruasanai, pirma mintis buvo - pudingas. Šitas dar ir pagerintas - su kreminiu sūriu. Originaliame recepte taip pat naudojamos ir avietės bei mėlynės. Aš jų atsisakiau, nes, kaip žinia, mano vyrija nevalgo uogų. Šis patiekalas gali būti patiektas tiek pusryčiams, tiek kaip popiečio desertas, kuriam galima naudoti mėgiamos rūšies vaisius ar uogas (šaldytas taip pat), arba nenaudoti jų visai. Beja, šį patiekalą galima pasiruošti iš vakaro ir atsikėlus ryte pašauti orkaitėn.



Taigi, mums reikės:
4 kruasanų, geriausia dienos ar kelių senumo
2 didelių kiaušinių
200 g kreminio sūrio arba petrintos varškės
2-3 VŠ cukraus arba pagal skonį
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
3/4 puodelio pieno

1 puodelio mėgiamų uogų ar smulkintų vaisių (tinka ir šaldyti, atitirpinti nereikia)

Paruošimas:
  1. Kruasanus supjaustome nedideliais kubeliais.
  2. Kiaušinius lengvai išplakame ir sumaišome su kreminiu sūriu, cukrumi, druska ir pienu.
  3. Kepimo indą ištepame sviestu ir ant dugno tolygiai paskirstome kruasanų kubelius, ant jų - uogas ar vaisius.
  4. Plakinį atsargiai pilame ant kruasanų, šaukštu ar mentele lengvai paspaudžiame, kad skystis lengviau susigertų. Paliekame ~20 min.susigerti. Ruošiant iš vakaro, uždengiame ir dedame į šaldytuvą iki ryto.
  5. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje epie 35-40 minučių, kol paviršius taps skanios auksinės spalvos.
  6. Tiekiame su natūraliu jogurtu ir medumi ar klevų sirupu.

Skanaus!


Šaltinis: Belly full








Prieš 2 metus: Bandelės su dešrele
Prieš 3 metus: Kaiserschmarrrn
Prieš 6 metus: Citrininis obuolių pyragas
Prieš 7 metus: Orkaitėje keptos dešrelės su daržovėmis
Prieš 8 metus: Greita pica
Prieš 9 metus: Varškės pynė

2020 m. sausio 16 d., ketvirtadienis

Varškės keksas


Šio kekso gaminimo sunkiausias etapas - iš anksto išimti sviestą ir kitus produktus iš šaldytuvo, kad būtų kambario temperatūros. Visa kita - elementaru. O rezultatas tiesiog puikus! Keksas nuostabiai gražiai iškilo ir buvo purus, minkštas, drėgnas. 
Aš turėjau tik pusę reikiamo kiekio varškės, tad kepiau iš pusės produktų normos ir keksas iškepė labai normalaus dydžio, tad jei neturite būrio valgytojų, drąsiai galite kepti iš pusės normos. 




Taigi, mums reikės:
Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
150 g sviesto + šiek tiek formos patepimui
300 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
4 kiaušinių
300 g varškės 9% riebumo (sausesnės)
300 g miltų
1 AŠ (nubraukto) sodos

cukraus pudros iškeptam keksui pabarstyti

Paruošimas:
  1. Sviestą išplakame kartu su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
  2. Po vieną imušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
  3. Varškę kelis kartus pertrinameper sietelį, kad neliktų jokių gumuliukų. Nepraleiskite šio punkto.
  4. Sodą sumaišome su miltais ir įsijojame į plakinį. Dabar maišome su šaukštu ar mentele. Tešla bus kana tiršta, taip ir turi būti. Svarbu nepermaišyti! Maišome tik tiek, kol nebesimato miltų ir tešla atrodo  vientisa.
  5. Kepimo formą patepame sviestu ir sukrečiame į ją tešlą. Išlyginame, šlapiu peiliu apipjauname paviršių, taip užtikrindami tolygų iškilimą ir nurodydami, kur keksui reikės sutrūkti.
  6. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje kol keksas įgaus skanią auksinę spalvą, o įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus neapsivelęs tešla.. Aš savo pusinį keksą kepiau apie 30 minučių, tad pilna norma turėtų kepti bent 50 minučių. Kiekviena orkaitė kepa skirtingai, tad tiesiog stebėkite.
  7. Iš orkaitės ištrauktą keksą 20 minučių atvėsiname formoje, kad atšoktų nuo kepimo formos sienelių, o vėliau išverčiame ant lėkštės ir leidžiame galutinai atvėsti.
  8. Prieš tiekiant apsijojame cukraus pudra.

Skanaus!

P.S. Sodos tikrai nereikia nugesinti prieš dedant ją į tešlą. Varškė ją kuo puikiausiai nugesina. Labai geras straipsnis šia tema yra čia.

2020 m. sausio 2 d., ketvirtadienis

Kokosinė kario sriuba su krevetėmis


Su naujaisiais metais! Ar jau ištuštinote baltos mišrainės atsargas? Aš dar po Kalėdų laikotarpio nenoriu apie ją galvoti... O štai apie šią sriubą galvojau pusę gruodžio mėnesio, bet vis kažkaip neprisiruošiau. Gaminau ją jau ne kartą ir gaminsiu vėl...rytoj!
Nežinau ar teisingai išverčiau originalų pavadinimą - Coconut curry soup with shrimps, bet man valgant nebebuvo svarbu - buvo neapsakoma ir neįtikėtinai skanu! Mano vyras mažiau aštriamėgis nei aš, tad valgė tylomis ir kitam kartui paprašė įdėti per pus mažiau kario pastos. Bevirdama sriubą, pagalvojau, kad ji tokia skystoka bus, tai pasiskolinusi iš kito recepto idėją, švystelėjau į puodą ir basmati ryžių. Pasigailėjau tik vieno - per mažai įbėriau. Bevalgant pagalvojau, kad puikiai čia tik tų ir pakepinti vištienos gabalėliai, todėl antrą kartą virdama šią sriubą įverčiau ir pakepintos vištos šlaunelių gabeliukų - fantastika!. Trumpai tariant, man labai patiko, dar nesuvalgiusi jau galvojau kaip šią sriubą virsiu dar kartą ir dar kartą. Šalia puikaus skonio šio patikalo žavesys dar toks, kad vakarienė ant stalo garuos maždaug per 30 minučių! 



Taigi, mums reikės (4-5 valgytojams):
2 VŠ kokosų ar kitokio aliejaus (aš naudojau 1 VŠ ghee)
1 raudonosios paprikos, plonai supjaustytos 
4 shitake grybų (naudojau pievagrybius), pjaustytų plonomis plokštelėmis
2 VŠ spausto česnako (sunaudojau gal 4-5 skilteles)
2 AŠ tarkuoto imbiero 
2 VŠ raudonojo kario pastos (jei nemėgstatel labai aštriai, mažinkite per pusę)
4 puodelių vištienos ar žuvies sultinio (naudojau vandenį + sultinio kubelį)
2 VŠ sojos padažo
3 AŠ žuvies padažo (fish sauce), neturėjau, įvarvinau Oysters sauce, nors jie ir nėra labai panašūs
1 skardinės  (400 ml) kokosų pieno 
druskos ir pipirų pagal skonį
1 puodelio basmati ryžių arba ryžių makaronų (pridėjau nuo savęs)
400 g nuvalytų krevečių (aš naudojau virtas)
1-2 vištienos šlaunelių mėsos (pridėjau nuo savęs)

Pateikimui:
1 VŠ laimo sulčių
pluoštelio svogūnų laiškų, smulkintų (neturėjau, nenaudojau)
2 VŠ smulkinto baziliko (neturėjau, nenaudojau)

Paruošimas:
  1. Jei naudojame vištieną, ją spujaustome gabalėliais ir pagardiname druska, pipirais ir paliekame pasimarinuoti, kol ateis jos eilė.
  2. Imame puodą, kuriame virsime sriubą ir įkaitiname aliejų.
  3. Beriame į puodą papriką ir pakepiname pora minučių.
  4. Į tą patį puodą beriame pjaustytus pievagrybius ir dar pakepiname apie 3 minutes.
  5. Į puodą dedame spaustą česnaką ir tarkuotą imbierą, pakepiname kol nuskaidrės, iki minutės.
  6. Jei puodo dugnas platus, viską išskirstome į šonus, beriame vištieną ir apkepiname, jei ne - vištieną apkepiname atskiroje keptuvėje.
  7. Į kepintas daržoves įmaišome raudonojo kario pastą.
  8. Pilame į puodą sultinį. Jei ketiname naudoti ryžius, nuplauname juos ir beriame į puodą, verdame pagal nurodymus ant pakelio. Tas pats galioja ir makaronams, Ryžiams išvirus  pilame kokosų pieną. Jei ryžių nenaudojame, kokosų pieną pilame kartu su sultiniu. Užverdame.
  9. Beriame į puodą krevetes ir apkeptą vištieną. Jei naudojame žalias - paverdame, kol jos taps rausvos (apie 3-4 minutes), jei virtas - užteks minutės, kad sušiltų.
  10. Išjungiame kaitrą, pilame laimo sultis, išmaišome, pilstome į lėkštes, užberiame svogūnų laiškų ir baziliko ir iš karto tiekiame.
Skanaus!








Šaltinis: Lemon blossoms


Prieš 9 metus: Pica pagal J.Oliverį