Likusi namie viena, virtuvėje aš "pasileidžiu plaukus" ir einu gaminti ką nors nauja ir nebandyta, nes kuo toliau, tuo mano šeimos vyrai tampa vis konservatyvesni ir nuobodesni. Pastaruoju metu apskritai nepamenu ką naujo iškepiau ar išviriau. Tad naudojuosi proga ir kepu tai, kas, tikėtina, patiktų tik man vienai. Šį kartą tai pomidorų ir varškės tarta. Seniai norėjau išbandyti Aušros išgirtą David Lebovtz pomidorų tartą, bet šį kartą man labai norėjosi pomidorų ir varškės kombinacijos, tad šį kartą iš Aušros pasiskolinau tartos pagrindo receptą, o įdarą suimprovizavau prisiminusi anksčiau išbandytą pomidorų, baklažanų ir varškės pyragą.
Beja, jei tingisi gaminti pagrindą pyragui, kuo puikiausiai ir kuo skaniausiai tiks šaldyta sluoksniuota tešla.
Pyrago pagrindas - nuostabus. Pyrago įdaras - puikus - juk varškė puikiai dera su pomidorais. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Pyrago pagrindas - nuostabus. Pyrago įdaras - puikus - juk varškė puikiai dera su pomidorais. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Taigi, mums reikės (23 cm skersmens tartai):
Pagrindui (skliaustuose kiekiai 25-26 cm skersmens tartai):
160 g (210 g) miltų
1/3 AŠ druskos
95 g (125 g) sviesto, šaldyto
1 mažo (1 didelio) kiaušinio
2-4 VŠ vandes, šalto
Įdarui:
200 g riebios varškės
2 VŠ natūralaus jogurto ar grietinės
1 kiaušinio
1 saujelės tarkuoto kietojo sūrio
1-2 česnako skiltelių
1 AŠ smulkintų šviežio raudonėlio lapelių
3-4 gerai prinokusių pomidorų, tobula, jei skirtingų spalvų
Pateikimui:
pluoštelio šviežio baziliko
gražgarsčių
Pateikimui:
pluoštelio šviežio baziliko
gražgarsčių
Paruošimas:
- Pagrindui skirtus miltus sumaišome didesniame dubenyje su druska.
- Per burokinę tarką įtarkuojame šaldytą sviestą, vis pabaksnojant jį į miltus, kaip ir nuolat pamaišant drožles su miltais, kad nesuliptų.
- Kiaušinį išplakti su 1 šaukštu šalto vandens, padaryti miltų-sviesto trupiniuose duobutę ir supilti į ją kiaušinio plakinį.
- Šakute išmaišyti tešlą, kol pradės formuotis tešla. Jei trupiniai per sausi, įpilti dar po šaukštą šalto vandens.
- Tešlą iš karto kočiojame iki norimo dydžio skritulio, klojame į kepimo formą.
- Įdarui skirtą varškę sumaišome su grietine, kiaušiniu, kietuoju sūriu, išspaustu česnaku. Pagardiname druska ir pipirais.
- Pasiruoštą varškę paskirstome tolygiai ant pyrago pagrindo.
- Ant viršaus išdėliojame griežinėliais pjaustytus pomidorus.
- Pomidorus pagardiname druska, pipirais, lengvai pašlakstome alyvuogių aliejumi.
- Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-45 minutes, kol pyrago pagrindas iškeps, o įdaras pakils (taip pat ir viduryje).
Prieš 1 metus: Kalafijorų ryžiai su rytietiška gaidele
Prieš 2 metus: Omletas su pomidorais ir mozzarella
Prieš 3 metus: Šviežių daržovių salotos su krevetėmis
Prieš 4 metus: Pomidorų ir fetos salotos
Prieš 5 metus: Makaronai su pesto ir pomidorais
Prieš 6 metus: Orkaitėje keptas kalafioras su kietuoju sūriuPrieš 7 metus: Varškės apkepas-pyragas su pudingu
Prieš 8 metus: Traiškytos šviežios bulvytės
Prieš 9 metus: Cannelloni su špinatais ir varške
Prieš 10 metų: Šaltibarščiai