Puslapiai

2019 m. spalio 9 d., trečiadienis

Bulvių plokštainis (mamos kugelis)


Nesu didelė bulvių fanė, bet mamos kugelis, cepelinai ir bulviniai blynai man yra patys pačiausi ir labai mėgstami. Šis bulvių plokštainis, ar kitaip - kugelis, pirmasis mano iškeptas (pagal mamos receptą, be abejo), nes net ir gerai pagalvojusi nesugalvoju bjauresnio darbo virtuvėje, nei tarkuoti bulves. Todėl dar nesu virusi cepelinų, o mano bulviniai blynai visada būna pusiau su cukinija ar moliūgu (labai skanu, beja). 
Netyčia namie užsikaupė bulvių ir nusprendžiau, kad reikia pagaliau pačiai išsikepti kugelį, su sąlyga, kad kaimynė paskolins elektrinę bulvių tarką. Nerealus dalykas - viską susiruošiau kol įkaito orkaitė. Jei turėčiau vietos spintelėse, pirkčiau ir aš tokį agregatą. O kugelis pavyko labai skanus. Teisybės dėlei turiu pripažinti, mamos skanesnis. Gal todėl, kad ji pašauna jį kepti anksti, vėliau sumažina orkaitės karštį iki žemos temperatūros ir laiko, kad neatvėstų, kol atvažiuos valgytojai, o tas kugelis sau skaniai šutinasi toliau. Ir dar - mano mamos kugelis visada būna labai purus, minkštas ir toks skystesnis. Manasis gavosi minkštas, bet ne toks skystas kaip mamos, kaip matosi nuotraukose - puikiai laiko formą, bet tikrai nėra kietas. 
Atnaujinta: Kai po metų mamos vėl paklausiau recepto, tai tada iš recepto kiaušiniai pradingo (sako kartais dedu, kartais nededu. Kai nededu - būna skystesnis). Supratau, kodėl mano gavosi kitoks ir kepdama kiaušinių nebedėjau. Rezultatas - apsivalgymas!




Taigi, mums reikės (6-8 valgytojams):
~1,5 kg (7 didelių) bulvių
4 nedidelių svogūnų
4 nedidelių kiaušinių (jei norisi skystesnio kugelio- nededame kiaušinių visai)
~500-600 ml pieno
druskos, pipirų
sviesto kepimo formai patepti

Galimi priedai:
vištos sparneliai ar kiaulienos šonkauliukai (prieš tai paprieskoninti, bent 1 val. pamarinuoti ir apkepti keptuvėje)
lašinukai (supjaustyti ir paspirginti su puse kiekio smulkintų svogūnų)

Paruošimas:
  1. Visus ingredientus, išskyrus bulves, geriausia pasiruošti iš anskto arba taip, kad jie būtų paruošti sutarkavus bulves, nes jos stovėdamos greitai patamsėja.
  2. Kepimo formą gausiai patepame sviestu. Jei kugelį kepame su sparneliais ar šonkauliukais, juos išdėliojame ant kepimo formos dugno.
  3. Į sutarkuotas bulves įmušame kiaušinius, pagardiname druska, pipirais, kiaušinius lengvai paplakame ir įmaišome į tarkius, įtarkuojame du svogūnus.
  4. Kitus du svogūnus pakepiname kartu su spirgučiais. Apkepinus, pilame juos į tarkius ir išmaišome. 
  5. Pieną užviriname ir pilame į tarkius, išmaišome. Gautą masę pilame į kepimo formą.
  6. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių, vėliau sumažiname karštį iki 175-180 laipsnių ir kepame dar 45-60 minučių, kol kugelio viršus apskrus, o tarkiai iškeps (čia jau reikės tikrinti ir ragauti). ARBA Kugelį galima kepti špižiniame puode, jei tokį turite. Dugną ištepame riebalais, supilame tešlą, uždengiame dangčiu ir šauname kugelį į įkaitintą iki 160 laipsnių orkaitę trims valandoms. 
Skanaus!

Šaltinis: Mano Mama






Prieš 9 metus: Pievagrybių salotos