Puslapiai

2016 m. sausio 26 d., antradienis

Paprastos salotos su lašiša


Darbe pietums dažniausiai valgau savo atsineštą maistą. Kartais vakarienę gaminu taip, kad užtektų ir rytojaus pietums, kartais susimeistrauju ką nors specialiai. Kartais labai tingiu, kartais neturiu fantazijos. Tada gelbsti paprasti, bet neprasti, o neretai ir labai skanūs patiekalai, jei taip galima juos pavadinti. 
Šios salotos vienos iš elementarių, bet labai skanių serijos. Darbo tik supjaustyti pomidorą, ir lašišą, jei nusipirkote nepjaustytą. Kartais aš šias salotas susimeistrauju tiesiog darbe. Rytojui "standartinę" komplektaciją papildysiu virtu kiaušiniu, neabejoju - bus gerai.


Taigi, mums reikės (1 porcijai):
2-3 saujų gražgarsčių (rucola)
1 pomidoro ar saujos vyšninių pomidoriukų
trupučio smulkinto poro (nebūtina)
1 VŠ kaparėlių
sūdytos ar šaltai rūkytos lašišos
1-2 VŠ alyvuogių aliejaus
citrinos sulčių pašlakstyti lašišą
1 virto kiaušinio
pipirų, druskos (druską barstau tik prieš valgydama, kad nepavandenytų pomidorai)

Paruošimas:
Inde, kuriame nešimės salotas į darbą, sluoksniuojame: salotas, pjaustytus pomidorus, smulkintą porą, jei naudojame, pjaustytą lašišą, kaparėlius. Pašlakstome aliejumi, citrinos sultimis.
Supjaustome kiaušinį.
Pagardiname pipirais.
Druska gardiname tik prieš valgį.

Skanaus!


P.S. Kartais aš pirmu sluoksniu dedu virtus grikius, kad būtų sočiau.

2016 m. sausio 25 d., pirmadienis

Varškės pyragas "Angelo ašaros"


Dėl šio pyrago vienoje humoristinėje maisto gaminimo grupėje facebook'e buvo kilusi masinė isterija, kuri man priminė tarp daugybės išsaugotų - pasimetusį receptą. Mes varškės pyragus mėgstam, tad pagaliau prisiruošiau ir aš. Ir žinote ką? Man pyragas nepatiko. Nėra taip, kad jis neskanus, bet jo išskirtinumas tik vienas - ašarėlės. Esminis mano nusivylimas buvo dėl varškės sluoksnio. Jis priminė...varškės sūrelį. Man norėjos puresnio ir lengvesnio varškės sluoksnio. 



Taigi, mums reikės (22-24 cm skersmens torto formai): 
Pagrindui:
150 g (1 puodelio) miltų
1 AŠ kepimo miltelių
80 g šalto sviesto
žiupsnio druskos
25 g (2 VŠ) cukraus
1 mažo kiaušinio

Varškės masei:
500 g varškės (naudojau pusriebę)
100 g cukraus
3 kiaušinių tryniai
1 VŠ manų kruopų
100 g grietinės
2 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos

Sufle:
3 baltymų
žiupsnio druskos
5 VŠ cukraus

Paruošimas:
  1. Pagrindui skirtus miltus, kepimo miltelius, druską ir kubeliais pjaustytą sviestą sukapojame iki trupinių.
  2. Suberiame cukrų, išmaišome.
  3. Įmušame kiaušinį ir užminkome tešlą.
  4. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame pusvalandžiui į šaldyvuvą.
  5. Visus varškės masei skirtus produktus išmaišome iki vientisos masės. Aš tą dariau blenderio pagalba.
  6. Atsegamą torto formą išklojame kepimo popieriumi, šonus patepame sviestu.
  7. Tešlą paskirstome ant kepimo formos dugno, ant viršau supilame paruoštą varškės masę.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min. Aš kepiau 35 minutes.
  9. Sufle skirtus baltymus su žiupsneliu drukos plakame kol susidarys standžios putos. 
  10. Po šaukštą dedame cukrų ir plakame kol balymaų putos bus standžios ir blizgios.
  11. Ištraukiame pyragą iš orkaitės, ant viršaus paskirstome baltymus ir dar kepame 10 minučių, kol baltymai gražiai parus.
  12. Pyragą galima palikti praviroje išjungtoje orkaitėje atvėsti.
  13. Kaip ir visi varškės pyragai, šis skaniausias atvėsęs. Pyragui vėstant ir išsiskiriant drėgmei, įvyksta "stebuklas" - ant sufle pasirodo lašeliai "angelo ašaros".
Skanaus!


Šaltinis: Tango su samčiais

P.S. turiu nuojautą, kad receptas evoliucionavo iš šio.




2016 m. sausio 19 d., antradienis

Troškinti kiaulienos šonkauliukai su padažu


Skanus, daug darbo nereikalaujantis patiekalas, puikiai tinkantis žiemos savaitgalio pietums. Kiauliena iš mūsų (naminio) raciono kažkaip ėmė ir beveik išnyko. Bet pastaruoju metu, valgydama mieste, dažnai meniu ieškau šonkauliukų. Tad pagalvojau, o kodėl nepasigaminus jų namie. Šį kartą norėjau kažko troškinto, tad nesirinkau anksčiau orkaitėje keptų, be galo skanių šonkauliukų
Šis receptas tikrai nenuvylė - šonkauliai buvo sultingi, minkšti, o padažas labai sodrus ir gardus, nors ir pamiršau įdėti ar neturėjau dalies padažo ingredientų. 

Taigi, mums reikės (~5-6 porcijoms):
1,5 kg kiaulienos šonkaulių
druskos, pipirų

Padažui:
2 didelių svogūnų
2 didelių skiltelių česnako
1 VŠ balzaminio acto (pamiršau įpilti)
2 VŠ Vusterio padažo (neturėjau, nepyliau)
1 VŠ garstyčių (naudojau grūdėtąsias)
1 VŠ cukraus (pamiršau įdėti, nepasigedau)
0,5 l sultinio (aš pyliau vandenį + sultinio kubelis - buvo truputį per sūru)

Paruošimas:
  1. Šonkauliukus supjaustome po 1-2 kauliukus, atsižvelgiant į jų "mėsingumą".
  2. Pagardiname druska ir pipirais iš abiejų pusių.
  3. Įkaitintoje su šlakeliu aliejaus keptuvėje apkepame šonkauliukus iš abiejų pusių ir dedame į puodą, kuriame troškinsime.
  4. Toje pat keptuvėje pakepiname susmulkintą svogūną kol suminkštės. Pabaigoje beriame smulkintą česnaką ir dar truputį pakepiname.
  5. Pakepintus svogūnus beriame į puodą pas šonkauliukus.
  6. Į puodą sudedame likusius padažo ingredientus, užpilame sultiniu, uždengiame puodą.
  7. Užverdame puodo turinį, sumažiname ugnį, kad viskas lengvai burbuliuotų ir paliekame troškintis maždaug valandai.
Skanaus!


Šaltinis: Ką suvalgyti?

2016 m. sausio 10 d., sekmadienis

Trijų sluoksnių šokoladinis tortas


Šis tortas, tai pats geriausias būdas grįžti į tinklaraštį ir pasveikinti visus su naujaisiais metais! Kaip išsiaiškinau per praėjusias šventes, mano šeimynos mėgiamiausias desertas yra Tiramisu. O aš visai netyčia atradau savo patį pačiausią tortą/desertą. Tobulas! Turtingo, sodraus skonio. Kiekvienas jo kąsnelis man buvo tikras malonumas. Man labiausiai patiko apatinis sluoksnis - sodrus, šlapias šokoladainis,  ir viršutinis - lengvas kaip pūkas, švelnaus skonio baltojo šokolado sluoksnis. Šis tortas - kiekvieno šokoholiko svajonė!


Taigi, mums reikės (18 cm ckersmens atsegamai kepimo formai, skliaustuose kiekiai pateikti 24 cm skersmens formai):
Pagrindui:
50 g (85 g) sviesto
115 g (200 g) juodojo šokolado
1/2 AŠ (3/4 AŠ) tirpios kavos miltelių
4/5 AŠ (1 1/2 AŠ) vanilės ekstrakto (aš keičiau 1 AŠ romo)
3 mažų arba 2 didelių (4) didelių kiaušinių, trynys atskirtas nuo baltymo
40 g (70 g, 1/3 puodelio) rudojo cukraus
žiupsnio druskos

Antram (Juodojo šokolado) sluoksniui*:
100 g juodojo šokolado
1 VŠ (2 VŠ) kakavos miltelių
3 VŠ (5 VŠ) karšto vandens
200 ml (350 ml) riebios grietinėlės
1/2 VŠ (1 VŠ) cukraus
žiupsnelio druskos

Trečiam (Baltojo šokolado) sluoksniui:
1/2 AŠ (3/4 AŠ) želatinos
1 VŠ (1 VŠ) vandens
100 g (170 g) baltojo šokolado
200 ml (350 g) riebios grietinėlės

Papuošimui:
šokolado drožlių

*galima naudoti ir pienišką šokoladą. tokiu atveju siūlyčiau papildomai cukraus nebedėti.

Paruošimas:
  1. Pagrindui skirtus sviestą, kavos miltelius ir šokoladą dedame į karščiui atsparų indą, dedame jį ant puodo su lengvai verdančiu vandeniu (indas neturi liesti vandens) ir kaitiname, kol viskas ištirps ir susimaišys. Nukeliame nuo puodo ir maišant lengvai atvėsiname (apie 5 min.).
  2. Įmaišome kiaušinių trynius ir vanilės ekstraktą (romą).
  3. Baltymus plakame su žiupsniu druskos kol lengvai suputos ir supilame pusę rudojo cukraus. Paplakame dar, kol puta sutvirtėja ir po truputį, nuolat plakant, supilame likusį cukrų. Plakame kol putos taps tvirtos.
  4. Baltymus dalimis įmaišome į šokolado masę. Stengiamės nepermaišyti, kad nesubliūkštų baltymai. Maišome tik tiek, kad nesimatytų baltymų dryžių.
  5. Kepimo formos dugną ištiesiame kepimo popieriumi, o šonus patepame sviestu.
  6. Tešlą pilame į kepimo formą.
  7. Kepame iki 165 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 13 - 18 minučių, kol kepinys pakils, pakraščiuose sutvirtės, o viduryje bus minkštas (paspaudus pirštu  - pakils atgal).
  8. Pagrindą, neišimtą iš kepimo formos atvėsiname ant grotelių. Vėsdamas jis šiek tiek sukris.
  9. Antrąjam sluoksniui skirtą kakavą sumaišome su karštu vandeniu. Paliekame atvėsti.
  10. Šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės (šokoladą dedame į karščiui atsparų indą, dedame jį ant puodo su lengvai verdančiu vandeniu (indas neturi liesti vandens) ir kaitiname, kol ištirps). Paliekame atvėsti.
  11. Paruoštą kakavą sumaišome su ištirpintu šokoladu. (Aš padariau paprasčiau - su karštu vandeniu išmaišytą kakavą užpyliau ant vandens vonelėje tirpstančių šokolado plytelių - jos greičiau ištirpo).
  12. Grietinėlę išplakame iki standžių putų kartu su cukrumi ir druska. 
  13. Dalimis įmaišome išplaktą grietinėlę į šokolado ir kakavos mišinį. 
  14. Pasiruoštus putėsius tolygiai paskirstome ant atvėsusiu pagrindo ir dedame į šaldytuvą bent 15 minučių, kad apstingtų, prieš dedant trečiąją sluoksnį. Aš norėdama apsisaugoti nuo galimo formos aukščio trūkumo, ją "paaukštinau" su kepimo popieriaus juostomis.Kaip parodė tolesnė patirtis, forma užsipildė iki pat kraštų, bet atsarga gėdos nedaro.
  15. Trečiąjam sluoksniui skirtą želatiną užmerkiame vandenyje.
  16. Pusę puodelio grietinėlės užkaitiname iki beveik virimo. Nuimame nuo viryklės ir įmaišome želatiną. Maišome, kol želatina visiškai ištirps. 
  17. Karštą grietinėlę užpilame ant sulaužyto baltojo šokolado ir maišome, kol masė pasidarys vientisa. Paliekame atvėsti maždaug 5 minutėms, karts nuo karto vis pamaišant. Jei karštos grietinėlės nepakako šokoladui ištirpinti, dedame dubenį ant karšto vandens vonelės ir maišome. Galiausiia aš neapsikenčiau ir su mikseriu paplakusi priverčiau išnykti paskutinius šokolado gumulėlius.
  18. Likusią grietinėlę išplakame iki standžių putų.
  19. Išplaktą grietinėlę dalimis įmaišome į šokolado masę. 
  20. Pasiruoštus putėsius tolygiai paskirstome formoje ant antrojo sluoksnio. 
  21. Dedame į šaldytuvą mažiausiai 2 1/2 valandos, kad sustingtų.
  22. Papuošimui skirtas šokolado drožles pasigaminame bulvių skustuko pagalba "skutant" šokolado plytelę.
  23. Patarimas: kad tortas gražiai pjaustytųsi, peilį pašildykite po karšto vandens srove ir po kiekvieno pjūvio nuvalykite.
Skanaus!



Šaltinis: http://www.dcsappliances.com

P.S. Aš sluoksniuodama šokoladinius putėsius įsivaizdavau, kad juos išlyginu daugmaž tolygiai. Kaip matosi iš nuotraukų - ne itin. Tad kitą kartą nesitikėsiu, kad putėsiai sukris patys ir išsilygins.




Prieš 4 metus: Puokštė iš sausainių
Prieš 5 metus: Cinamono bandelių pyragas