Pastaruoju metu kažkodėl aptingau ir truputį apleidau savo tinklaraštį. Per pastaruosius metus savo tinklaraščio gimtadienio sugebėjau nepražiopsoti tik kartą. Šie metai galima sakyti jubiliejiniai - penktieji, tad būtų gėda man, jei nesugebėčiau įkelti recepto ta proga ir padėkoti visiems, kurie skaito, komentuoja, dalinasi savo patirtimi, sėkmėmis ir nesėkmėmis (dėl pastarųjų aš visada labai sielojuosi).
Pats pyragas turi istoriją, man asmeniškai gana linksmą. Šis pyragas yra kaip ir firminis kavinės, kuri yra mano darbovietės pastate, pyragas. Jis yra mėgiamiausias mūsų įmonės vadovo pyragas ir tikrai labai mėgstamas viso kolektyvo. Kai kokia nors proga galime juo pasivaišinti, retas kuris apsiriboja vienu gabalėliu. Aš paslapčiukais suvalgau ir visus tris. Kartą mane pagavo kažkoks šišas ir pristojau prie kavinės direktorės prašydama recepto. Ji buvo mandagi, tad prižadėjo jį man duoti. Apibendrinant visą istoriją galiu pasakyti, kad receptą gauti man užtruko apie pusę metų! Direktorė rasdavo pačių įvairiausių priežasčių, kodėl dar neturi užrašyto recepto, o mane apėmė sportinis azartas! :) Galiausiai ji tikriausiai suprato, kad aš lengvai neatstosiu, tad gavau receptą, kartu su iškeptu pyragu. Man tikrai sunku nupasakoti, kokio skanumo, minkštumo, purumo, lengvumo, aromatingumo jis yra. Paprastai kavinė jį kepa arba su slyvomis, arba su konservuotais persikais. Manau, kad puikiai tiktų ir, pavyzdžiui, obuoliai.
Antras juokingas dalykas yra tas, jog pamačiusi receptą ir sviesto kiekį jame, negaliu ramia sąžine piktnaudžiauti šiuo pyragu :) Kepiau aš jį pernai rudenį, kai buvo slyvų (žinoma, parduotuvėse jų ir dabar yra, aš naudojau namines). Kepdama vis spėliojau, ar receptas pilnas, ar niekas nenutylėta. :) Turiu pasakyti, kad tešla man gavosi gana biri, bet rezultate pyragas iškepė tikrai labai skanus!
Taigi, mums reikės (26 cm skersmens apvaliai arba 20x30 stačiakampei formai):
Tešlai:
250 g miltų
1 1/2 VŠ grietinės
125 g sviesto, šalto
125 g cukraus
1/2 AŠ kepimo miltelių
žiupsnis druskos (pridėjau nuo savęs)
Įdarui:
500 g varškės
125 g sviesto, tirpinto ir atvėsinto
125 g cukraus
3 didelių kiaušinių, tryniai atskirti nuo baltymų
1 VŠ krakmolo
1 AŠ vanilinio cukraus (pridėjau nuo savęs)
citrinos žievelės
žiupsnis druskos (pridėjau nuo savęs)
Viršui:
abrikosų džemo (neturėjau)
slyvų, abrikosų, konservuotų persikų, obuolių, gal netgi kokia spanguolių uogienė tiktų
Paruošimas:
Tešla:
- Sumaišome miltus, cukrų ir kepimo miltelius.
- Į sausą mišinį sutarkuojame šaltą sviestą, įdedame grietinę ir užminkome tešlą.
- Dedame į šaldytuvą, kol pasiruošime įdarą.
- Trynius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purumo.
- Supilame sviestą, dedame citrinos žeivelę, varškę, krakmolą ir viską gerai išmaišome.
- Baltymus išplakame iki standžių putų ir per kelis kartus įmaišome į varškės masę.
- Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.
- 3/4 tešlos kiekio sutarkuojame į kepimo formą ir paskirstome tolygiai. Suformuojame kraštelius.
- Supilame varškę ir išlyginame.
- Kepame iki 165-170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių.
- Aptepame pyragą abrikosų džemu, išdėliojame pjaustytus vaisius, užtarkuojame tešlos likučius ir dedame atgal į orkaitę.
- Kepame toje pačioje temperatūroje dar 20-25 minutes.
- Valgome atvėsusį (nors originaliai, kavinės direktorė jį tiekia šiltą).
Šaltinis: Kavinės "Profesorius" direktorė Rūta
Prieš 1 metus: Paukštienos keksiukai
Prieš 2 metus: Čenakai
Prieš 3 metus: Karamelinis-šokoladinis pyragas
Prieš 4 metus: Bulvių ir faršo apkepas
Prieš 5 metus: Drėgnas šokoladinis pyragas