Tobuli keksiukai. Tikrai kepsiu dar kartą. Iškepusi juos labai savimi didžiavausi ir net leidau sau garsiai pareikšti, kad aš nuostabi, nes receptą gerokai pakoregavau ir didžiąją dalį nuopelnų esu linkusi priskirti sau :)
Minkšti be galo ir tikrai purūs, tuo pačiu labai drėgni ir sodraus skonio.
Receptą koregavau pagal situaciją: reikėjo trijų bananų, turėjau tik du, tad įtarkavau obuolio dėl gaivumo; žinodama, kad amerikiečių saldumo supratimas tikrai skiriasi nuo europiečių ir trečdaliu sumažinusi cukraus kiekį - neprašoviau; kai tešloje yra sunkių produktų, tokių kaip bananai, šalia kepimo miltelių naudinga dėti ir sodos, bet matydama, kad nėra jokios ją gesinančios medžiagos, produktų sąrašą papildžiau grietine.
Beja, originaliame recepte, keksiukų tešla paruošiam nesutepant nei vieno indo - viskas maišoma tvirtame maišelyje :) Aš pasirinkau klasikinį variantą ir tešlą maišiau dubenyje :)
Beja, originaliame recepte, keksiukų tešla paruošiam nesutepant nei vieno indo - viskas maišoma tvirtame maišelyje :) Aš pasirinkau klasikinį variantą ir tešlą maišiau dubenyje :)
Taigi, mums reikės (12-ai keksiukų):
2 mažų pernokusių bananų ir 1 obuolio arba trijų mažų bananų - juos sutrynus turi gautis 1 puodelis masės
2 kiaušinių
145 g (2/3 puodelio) cukraus, aš visada naudoju ne daugiau 120 g, žr. papildymus
1 VŠ grietinės
140 g (1 puodelio) miltų (kartą naudojau 40 g migdolų miltų, 100 g - paprastų: buvo super)
1/2 AŠ kepimo miltelių
1/2 AŠ sodos
1/2 AŠ cinamono
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1/2 puodelio aliejaus. Kitą kartą bandyčiau sumažinti iki 1/3, ar dar šaukštu padidinus grietinės kiekį, sumažinti iki 1/4 puodelio (žr. papildymą recepto apačioje).
1 puodelis = 236 ml
Paruošimas:
- Sutriname bananus (jei naudojame ir obuolį, įtarkuojame jį pas bananus).
- Įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome.
- Supilame cukrų, dedame grietinę ir gerai išmaišome.
- Supilame aliejų ir vėlgi - išmaišome.
- Miltus persijojame ir sumaišome su druska, cinamonu, vaniliniu cukrumi, kepimo mitleliais ir soda. Suberiame viską į mūsų maišinį plakinį ir išmaišome.
- Paskirstoem į keksiukų formeles.
- Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Patikriname ar iškepę mediniu pagaliuku - jei ištraukiame neapsivėlusį - keksiukai iškepė.
Skanaus!
Šaltinis: Yammie's Noshery
P.S. Nežinau kokiu būdu, bet parašiusi šį įrašą dar spalio mėnesį, pamiršau paspausti "Publish"... Kaip tyčia iškilo prisiminimai apie juos, bandau ieškoti jų recepto savo tinklaraštyje ir nerandu. Trumpam apėmė siaubas, nes prarasti tokio skanėsto receptą būtų tikra tragedija, bet didžiam džiaugsmui reeptą radau. Jie tikrai labai skanūs - išbandykite, kai tik namie atsiras pavargusių nuo laukimo bananų :)
Papildyta (2015 03 04): Kepiau šiuos keksiukus trečią kartą. Antrą kartą juos kepiau ir nepasirašiau čia jokios pastabos. Tad užlipau ant to pačio grėblio dar kartą :) Kaip ir ketinau, sumažinau aliejaus kiekį iki 1/3 puodelio. Keksiukai puikiai iškilo, buvo tokie pat kvapnūs, purūs ir minkšti, bet... nebe tokei drėgni. Kaip dabar pamenu, pirmą kartą, kai juos kepiau, jie buvo tokie drėgnai minkšti, kai kam, o ir truputį man, tas drėgnumas susisiejo su riebumu. Su mažiau aliejaus keksiukai gavosi truputį sausesni, tad kitą kartą grįšiu prie pradinio varianto, kurio skonio dar nepamiršau.
Papildyta (2015 07 21): Netikėtai, o gal ir tikėtai, šiuos keksiukus kepu jau trečias savaitgalis iš eilės. Jie iš tiesų yra nuostabaus skonio, be to - net kraupiausiai atrodančius bananus prikelia antram gyvenimui :) Ir dabar darau taip: aliejaus pilu tiek, kiek nurodyta recepte (nemažinu), cukraus pilu 120 g ir papildomai įdedu smulkinto šokolado (tam puikiai tinka Kalėdų seneliai ir velykiniai zuikiai (šokoladiniai žinoma)). Beja, šie keksiukai taip pat ir gana atlaidūs: jei bananai būna dideli, iš akies padidinu grietinės ir miltų kiekį. Kartą pritrūkau pusės kiekio aliejaus - įdėjau iš akies papildomai ghee sviesto. Visada pavyksta!
Papildyta (2019-12-05): Neseniai užtikau pas Nidą, skaniai skambančios bananų duonos receptą. Pasiraitojau rankoves kepti ir geriau įsiskaičiusi į receptą bei mandrus produktus mintyse pakeitusi paprastais, pagalvojau, kad receptas pažįstamas. Ateinu čia, ogi "akurat" - identiškas. Įkvėpta Nidos recepto pakeičiau dalį kvietinių miltų į migdolų miltus, o kadangi tą kartą turėjau tik vieną didelį bananą, trūkstamą dalį užpildžiau tarkuotu obuoliu. Keksiukai gavosi fantiastiški kaip visada.
Papildyta (2015 03 04): Kepiau šiuos keksiukus trečią kartą. Antrą kartą juos kepiau ir nepasirašiau čia jokios pastabos. Tad užlipau ant to pačio grėblio dar kartą :) Kaip ir ketinau, sumažinau aliejaus kiekį iki 1/3 puodelio. Keksiukai puikiai iškilo, buvo tokie pat kvapnūs, purūs ir minkšti, bet... nebe tokei drėgni. Kaip dabar pamenu, pirmą kartą, kai juos kepiau, jie buvo tokie drėgnai minkšti, kai kam, o ir truputį man, tas drėgnumas susisiejo su riebumu. Su mažiau aliejaus keksiukai gavosi truputį sausesni, tad kitą kartą grįšiu prie pradinio varianto, kurio skonio dar nepamiršau.
Papildyta (2015 07 21): Netikėtai, o gal ir tikėtai, šiuos keksiukus kepu jau trečias savaitgalis iš eilės. Jie iš tiesų yra nuostabaus skonio, be to - net kraupiausiai atrodančius bananus prikelia antram gyvenimui :) Ir dabar darau taip: aliejaus pilu tiek, kiek nurodyta recepte (nemažinu), cukraus pilu 120 g ir papildomai įdedu smulkinto šokolado (tam puikiai tinka Kalėdų seneliai ir velykiniai zuikiai (šokoladiniai žinoma)). Beja, šie keksiukai taip pat ir gana atlaidūs: jei bananai būna dideli, iš akies padidinu grietinės ir miltų kiekį. Kartą pritrūkau pusės kiekio aliejaus - įdėjau iš akies papildomai ghee sviesto. Visada pavyksta!
Papildyta (2019-12-05): Neseniai užtikau pas Nidą, skaniai skambančios bananų duonos receptą. Pasiraitojau rankoves kepti ir geriau įsiskaičiusi į receptą bei mandrus produktus mintyse pakeitusi paprastais, pagalvojau, kad receptas pažįstamas. Ateinu čia, ogi "akurat" - identiškas. Įkvėpta Nidos recepto pakeičiau dalį kvietinių miltų į migdolų miltus, o kadangi tą kartą turėjau tik vieną didelį bananą, trūkstamą dalį užpildžiau tarkuotu obuoliu. Keksiukai gavosi fantiastiški kaip visada.