Puslapiai

2013 m. rugsėjo 10 d., antradienis

Grikių kepsneliai


Pasaulis jau seniai atrado grikių kepsnelius/kotletus/blynus. Aš šį atradimą padariau tik dabar. Jis mane labai maloniai nustebino. Neteigsiu, kad grikių nesijaučia - gal dėl to, kad žinojau, kas pagrindinis ingredientas - aš grikius jaučiau, bet skonis tikrai ne intensyvus. Kepsneliai pavyko labai skanūs, labai labai purūs ir minkšti. Aš valgiau su šviežių daržovių ir fetos salotomis, kurios labai tiko, bet jei patiektumėte su grybų padažu, nelabai atidų valgytoją tikrai galite apgauti :) 

Taigi, mums reikės (~3 valgytojams):
245 g virtų grikių
2 nedidelių morkų (kitą sykį dėčiau dvi dideles)
1 nedidelio svogūno
3 VŠ krakmolo
2 kiaušinių
druskos, pipirų, mėgiamų prieskonių (aš dėjau krapų ir džiovinto česnako granulių (apie 1 AŠ))

Paruošimas:

  1. Svogūnus susmulkiname ir pakepiname su šlakeliualiejaus, kol nuskaidrėja.
  2. Pas svogūnus beriame sutarkuotas morkas, pakepiname, kol suminkštėja.
  3. Visus priduktus sumaišome į vientisą masę. Ji gausis tiršta, bet vis tiek kabinama šaukštu.
  4. Į įkaitintą aliejų dedame po šaukštą gautos masės, kai apkepa vienapusė, apverčiame ir apkepam antrąją. Aš kad būtų užtikrinčiau, kepiau keptuvę uždengusi dangčiu.
  5. Galima patiekti su mėgiamu padažu, pvz., pievagrybių, ar su daržovių salotomis. Aš valgiau su puikiomis salotomis, kurios visą vasarą buvo mano favoritės - agurkas, pomidoras, mėlynas svogūnas, feta, alyvuogių aliejus, truputis citrinos sulčių ar balzaminio acto (kartais apseinu ir be rūgštelės), druska bei pipirai.

Skanaus!


Šaltinis: prisiskaičiusi daug, pagaminau pagal save.

2013 m. rugsėjo 6 d., penktadienis

Pica su lašiša ir pomidorais


Pamačiusi šią picą Virtuvės mitų griovėjų knygoje "7 ingredientai draugams", užsimaniau jos čia ir dabar. Čia ir dabar, aišku, nesigavo, bet geriau vėliau, nei niekada. Net nežinau, ar lūkesčius buvau užsikėlusi labai aukštus, ar nežinau kokio slapto ingrediento, bet iš kojų manęs ji neišvertė. Nors buvo skanu. Savo vyriškiams iškepiau lygiai tokią pačią, tik vietoje lašišos dėjau šoninę - šis variantas visiems pasirodė skanesnis. Beja, ir picos pagrindas man nepadarė įspūdžio, gal dėl to, kad nemėgstu "bulkinių" pagrindų, man pačiu pačiausiu išlieka šis.
Kitą kartą, šią picą dar pagardinčiau česnaku bei krapais - su lašiša jie tikrai nesipyksta. Gal tai ir būtų tas trūkstamas "cinkelis"?

Taigi, mums reikės (4 porcijoms):
Picos pagrindui:
200 ml šilto pieno
2 1/2 puodelio miltų
1 AŠ sausų mielių
1 VŠ cukraus
5 VŠ alyvuogių aliejaus
druskos

Ant picos dedame:
4 VŠ alyvuogių aliejaus
2 vidutinio dydžio pomidorus
240 sūdytos lašišos
1/2 jaunos cukinijos
150g fermentinio ar mozzarella sūrio
pipirų

Pateikimui:
šviežių bazilikų
citrinos

Paruošimas:

  1. Į šiltą pieną beriame trečdalį miltų, mieles, cukrų, druską ir aliejų. Gerai išmaišome.
  2. Beriant likusius miltus, užminkome tešlą ir pusvalandžiui paliekame šiltai pakilti.
  3. Pakilusią tešlą plonai iškočiojame, apšlakstome aliejumi, išdėliojame plonais griežinėliais pjaustytus pomidorus ir cukiniją bei lašišą.
  4. Apdėliojame tarkuotu fermentiniu sūriu ar plėšyta mozzarella.
  5. Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
  6. patiekiant apibarstome šviežiais bazilikų lapeliais, kas nori ir mėgsta gali apšlakstyti citrinos sultimis.

Skanaus!


Šaltinis: Virtuvės mitų griovėjų knyga "7 ingredientai draugams"

Bulvių skiltelės (bulvių salotos) su garstyčių padažu


Šis patiekalas/užkandis/salotos mums buvo jau spėjusios praeiti vasaros sezono atradimas! Tikrai! Elementaru ir paprasta, bet taip nepaprasta! Ačiū, Rasa, kad atkreipei mano dėmesį į šias bulvytes! 
Taip paruoštas bulves ir padažą, galima pateikti kaip užkandį (aš visada taip ir darydavau), arba sumaišyti ir pateikti kaip bulvių salotas prie kepsnių. Bulvių skilteles galima kelti pagal mėgstamą receptą. Aš kiek kepiau, vis keičiau prieskonius ir eksperimentavau.

Taigi, mums reikės (4 porcijoms):
1 kg bulvių
3 VŠ aliejaus
2-3 VŠ balzaminio acto (pridėjau nuo savęs - visada kepdama orkaitėje bulvių skilteles pilu)
druskos, pipirų
mėgiamų prieskonių (aš visada gardinu džiovintomis česnakų granulėmis,  kartais - kmynais arba Provanso žolelėmis arba paprikos milteliais)

Padažui:
3 VŠ  riebios (40 proc.) grietinės (pastaruoju metu aš dažnai grietinę keičiu jogurtu)
2 VŠ grūdėtų garstyčių
šviežių petražolių, vieną kartą dėjau krapų, jie juk su bulvėmis labai meiliai draugauja - buvo tiesiog puiku!)

Paruošimas:
  1. Bulves supjaustome skiltelėmis. Šviežių bulvių skusti nereikia. 
  2. Pabarstome prieskoniais, apšlakstome aliejumi. Aš viską darau dubenyje, kurį uždengusi lėkšte gerai supurtau, kad visi prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
  3. beriame bulves į kepimo popieriumi išklotą skardą ir tolygiai pasikirstome.
  4. Kepame iki 200 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Atvėsiname.
  5. Padažui skirtus produktus sumaišome, paragaujame ar ko netrūksta, ko trūksta - įdedame.
  6. Galima tiekti, kaip parodyta foto - atskirai kaip užkandį su padažu, arba viską sumaišyti ir patiekti kaip salotas prie kepsnių.
Skanaus!



Šaltinis: Virtuvės mitų griovėjų knyga "7 ingredientai draugams"

2013 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis

Avinžirnių salotos su daržovėmis ir feta


Šiomis salotomis maitinausi pusę vasaros - dar vieni mano pietūs dėžutėje - man jos labai patiko, be to, iki šiol tai buvo vienintelis man žinomas būdas, kaip panaudoti baklažanus (dabar sužinojau dar vieną puikų būdą - baklažanų ir pomidorų troškinį). 
Šių salotų idėją nusižiūrėjau knygoje "Beatos virtuvė", bet finale iš Beatos recepto  liko tik avinžirniai ir baklažanas...

Taigi, mums reikės (2 porcijoms):
1 baklažano
provanso žolelių
balzaminio acto
alyvuogių aliejaus

150 g avinžirnių
2 didelių pomidorų
2 agurkų
svogūnų laiškų
fetos
druskos, pipirų
šlakelio aliejaus

Paruošimas:
  1. Avinžirnius užsimerkiame iš anksto - mažiausiai prieš 12 valandų.
  2. Baklažanus supjaustome centimetro storio griežinėliais, kuriuos perpjauname per pusę. 
  3. Baklažaną išdėliojame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, pašlakstome alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu, druska, pipirais, Provanso žolelėmis.
  4. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Iškepusius atvėsiname.
  5. Išmirkusius avnžirnius nuplauname, užpilame šaltu vandeniu ir verdame apie valandą ant nedidelės ugnies. Virimo laikas prilkauso nuo mirkymo trukmės. Svarbiausia avinžirnių nepervirti, kad nepavirstų į košę.
  6. Išvirusius avinžirnius pilame į kiaurasamtį ir paliekame nusivarvėti ir atvėsti.
  7. salotoms sluoksniuojame avinžirnius, smulkintus pomidorus, agurkus, fetą, baklažanus ir smulkintus žalumynus. Viską apšlakstome alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu ar citrinos sultimis jei yra poreikis.

Skanaus!



2013 m. rugsėjo 3 d., antradienis

Baklažanai pomidorų padaže

Aš šį padažą viriau atostogų išvakarėse nenorėdama prarasti šaldytuve tūnančių dviejų baklažanų (aš vis dar neturiu fantazijos, kur juos panaudoti - šis receptas man buvo kaip stebuklas). Tik išvirusi, supilsčiau į iškaitintus stiklianius, sandariai uždariau, apverčiau, o ryte sudėjau į šaldytuvą. Štai praėjo jau pusantro mėnesio ir vis po truputį padažą naudoju, jis puikus ir sėkmingai išsilaikęs! Gali būti, kad čia visai puiki idėja baklažanų mišrainės konservams bei geras sprendimas, kai norisi valgyti, bet nesinori tupinėti virtuvėje - tereikia išsivirti makaronų.
Atvėsęs šis padažas labai skanus užteptas ant duonos, pabarstytas šviežiais bazilikais ar be jų ir patiektas kaip užkandis (prie vyno pavyzdžiui, arba šiaip - lengviems pakramsnojimams, kai noris valgyti). Lygiai tai pat nuostabiai jis dera su makaronais, kai ppadažas. Tereikia padažą pašildyti, užpilti ant ką tik išvirtų makaronų, pabarstyti šviežiais plėšytais bazilikų lapeliais bei tarkuotu kietuoju sųriu - apsivalgymas! 

Taigi, mums reikės (jei atmintis neapgauna, išeiga - ~1,5 litro):
2 didelių baklažanų
druskos
150-200 ml alyvuogių aliejaus
2 didelių svogūnų
6 skiltelių česnako
1 VŠ džiovintų čiobrelių (dėjau šviežius)
1 1/2 VŠ džiovintų raudonėlių
800 g konservuotų, smulkintų pomidorų. Kai yra galimybė, stipriai rekomenduoju naudoti lietuviškus gerai prinokusius pomidorus - prieš tai nulupus odelę ir susmulkinus).
1 VŠ cukraus
1 VŠ raudonojo vyno acto (naudojau balto)
juodųjų pipirų

Paruošimas:
  1. Baklažanus supjaustome centimetro storio griečinėliais, o juos dar perpjauname į 3 lazdeles. Dosniai pabarstome druska ir dedame į dubenį ar kiaurasamtį. Nuo druskos baklažanai paleis sultis bei kepant neprigers aliejaus.
  2. Kol baklažanai draugauja su druska, storasieniame puode, kuriame gaminsime troškinį, įkaitintame aliejuje apkepiname smulkintą svogūną.
  3. Kai svogūnas nuskaidrėje, pas jį dedame smulkintą česnaką ir pakepiname - tik kol paskleis savo aromatą.
  4. Į puodą pas svogūną ir česnaką dedame čiobrelius su raudonėliais, supilame pomidorus ir paliekame troškintis ant nedidelės ugnies, kad nugaruotų skysčio perteklius.
  5. Baklažanus nusausiname ir pakepiname porcijomis keptuvėje kartu su įkaitintu aliejumi. Kepiname, kol gražiai paruduos. Aliejaus nepadauginame, nes kiek įpilsime, tiek baklažanai jo ir sugers.
  6. Iškeptus baklažanus sukaupiame viename dubenyje, o kai visi iškepa, verčiame pas pomidorus ir paliekame troškintis pusvalandžiui.
  7. Paragaujame ar ko nors netrūksta, dedame cukrų, pilame vyno actą, įberiame pipirų ir viskas.


Skanaus!




Šaltinis: Knyga "Beatos virtuvė"

2013 m. rugsėjo 2 d., pirmadienis

Keksas "Zebras"


Rugsėjo 1-osios proga visus, kuriems ši diena didelė ar maža šventė, vaišinu paprastu, bet labai skaniu ir gražiu keksu. Pagaminti jį labai lengva ir nesunku. Gal kiek daugiau laiko užtruksite su sluoksniavimu, bet tai tikrai užtruks ne ilgiau, nei įkais orkaitė. Pats keksas labai minkštas ir purus it pūkas - pastebėjau, kad kepiniai su aliejumi pasižymi šia savybe. Drėgnas išliko ir kitą dieną. Šį keksą kepiau norėdama pamaloninti savo žmogų, ir man tikrai pavyko - valgė pilna burna, o mažasis neatsiliko. 
Šį keksą galima kepti kekso formoje su skyle, kaip kad dariau aš, apvalioje pyrago formoje ar kaip keksiukus (aš kartu su dideliu keksu iškepiau ir porą keksiukų - buvo tokie pat drėgni ir skanūs).

Taigi, mums reikės (keksinei su skyle arba 22 cm skersmens apvaliai pyrago formai):
4 kiaušinių
240 g ( 1 puodelio + 2 VŠ) cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
1/2 AŠ druskos
1 puodelio pieno (čia radau, kad pieną galima keisti ir jogurtu ar grietine)
1 puodelio aliejaus
280 g (2 puodelių) miltų
1 VŠ kepimo miltelių
2 VŠ kakavos

puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Kiaušinius su cukrumi, druska bei vaniliniu cukrumi plakame kol masė pabals ir kone patrigubės (apie 3 minutes).
  2. Į plakinį supilame pieną ir aliejų ir vėl išplakame.
  3. Po truputį supilame persijotus ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išmaišome. Man kaip niekada miltai sušoko į gumuliukus (nors persijojus miltus, teoriškai šis faktorius beveik eliminuojamas), tad kitą sykį plakčiau su mikseriu.
  4. Į atskirą dubenį nupilame apie 2 1/2 puodelio tešlos ir į ją įsijojame kakavą. Gerai išmaišome.
  5. Kepimo formą, jei tai ne silikoninė, patepame riebalais ir lengvai pabarstome miltais. Jei forma silikoninė, nieko daryti nereikia. 
  6. Pasiruošiame du nedidelius samtelius (aš viską dariau su šaukštais). Imame šviesios tešlos samtelį, ar du šaukštus ir dedame į kepimo formą. Nieko nelaukiant dedame per vidurį tamsiosios, ir t.t. Laukti kol tešla pasiskirstys nereikia, tiesiog dedame nenutrūkstamai. Visą procesą, kaip dėti tešlą į apvalią pyrago formą labai vaizdžiai nupiešė Aušra, o kaip sluoksniuoti į kekso formą su skyle, galite pamatyti čia.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-55 minutes. Manasis keksas buvo formoje su skyle, tad greičiau kepė ir iškepė per 45 minutes. Keksiukams pakanka 15-20 minučių. Ar iškepė tikriname su mediniu pagaliuku.
Skanaus!



Šaltinis: Vaikai ir Vanilė

P.S. Šį keksą vis neprisiruošiau išsikepti jau gerus 3 metus. Užsisaugojusi turiu jau 9 šaltinius. Kai apsižiūrėjau apsisprendusi kepti, pusė jų buvo identiški Aušros parodyto kekso variantai, o kita pusė buvo vieno ir to pačio recepto su sviestu variantai. :)

2013 m. rugsėjo 1 d., sekmadienis

Jogurtiniai blynai


Dar vieni blynai. Dar vieni jogurtiniai blynai. Aišku normalus žmogus pabandytų išgauti reikiamą formą iš anksčiau keptų, nes anie man neišsipūtė dorai, bet nedomu... tad bandau naują receptą. Blynai labai purūs, biskvitiniai ir minkšti. Kažkuo panašūs į mūsų mėgstamiausius pūstus blynus su kefyru, bet pastarųjų struktūra vos vos švelnesnė ir minkštesnė. Bet kai reikia naikinti jogurto atsargas - pats tas. 

Taigi, mums reikės:
250 g graikiško ar tiršto natūralaus jogurto
2 didelių kiaušinių
2 VŠ kokosų aliejaus (neturėjau,  pyliau 2 VŠ aliejaus. Tinka ir toks pat kiekis tirpinto sviesto. Mano Žmogaus mama kepa blynus ant kokosų aliejaus - jis pačius paprasčiausius blynus galėtų paversti dieviškai skaniais, o kadangi ji visada iškepa ir šiaip tobulus blynus, tai man tik slėptis po lapais su saviškiais :)
3 VŠ cukraus
190 g (1 1/2 puodelio) miltų 
2 AŠ kepimo miltelių
vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos

Paruošimas:
  1. Kiaušinius išplakame su cukrumi, jogurtu ir tirpintu sviestu.
  2. Miltus persijojame ir išmaišome su kepimo milteliais, druska ir vaniliniu cukrumi.
  3. Sumaišome abu mišinius.
  4. Kepame įkaitintoje keptuvėje.
Skanaus!





P.S. Originaliame recepte prieš apverčiant blyną, ant viršaus uždedama keletas šviežių braškių riekelių. Turėtų būti skanu, bet deja, po ranka jau seniai nėra  šviežių braškių, kitokių uogų irgi nelabai aptikau. 

Šaltinis: A matter of taste