Puslapiai

2012 m. balandžio 27 d., penktadienis

Varškės-moliūgo apkepas


Labai ir labai skanus apkepas. Be to dar ir sveikas. Mano vyrai jį įvertino puikiai, kad vienas iš ingredientų - moliūgas nesuprato, bet iš spalvos spėjo, kad aš ir vėl paruošiau klastą. Didysis tai įvertino labiau kaip desertą, nei kaip vakarienę, o mažasis valgė ir nesuko galvos dėl klasifikavimo.

Taigi, mums reikės:
Varškės masei:
370 g varškės
2 kiaušinių
3 VŠ manų kruopų
3,5 VŠ cukraus
vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
razinų, džiovintų vyšnių ar spanguolių (naudojau pastarąsias)

Moliūgo masei:
2 kiaušinių
2-3 VŠ manų
3 VŠ cukraus
žiupsnio druskos

Paruošimas:
  1. Varškę pertrinameper sietelį arba blenderio pagalba, kad neliktų gumulėlių.
  2. Kiaušinius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.
  3. Įmaišome pertrintą varškę, manus ir razinas.
  4. Moliūgo masei skirtus kiaušinius išplakame su cukrumi ir druska. 
  5. Įmaišome moliūgo tyrę ir manus.
  6. Kepimo formą, jei ji ne silikoninė, patepame sviestu. Aš kepiau silikoninėje kekso su skyle formoje.
  7. Pilame 1/3 moliūgo masės, lengvai paskirstome.
  8. Pilame 1/2 varškės masės ir tolygiai paskirstome.
  9. Ant viršaus toliau sluoksniuojame 1/3 moliūgo masės, 1/2 varškės masės ir likusi dalis moliūgo masės.
  10. Kadangi varškė sunkesnė ir tirštesnė už moliūgo masę, tai apkepas pats grašiai susisluoksniuos ir susimaišys.
  11. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Aš proceso viduryje apkepą pridengiau su  folija, nes viršus pradėjo per daug ruduoti, nors apkepas dar nebuvo iškepęs.
Skanaus!

Šaltinis: Nidos receptai

2012 m. balandžio 23 d., pirmadienis

Karamelinis-šokoladinis pyragas



Tobulas. Nerealus. Fantastiškas ir mirtinas. Valgiau jį su dideliu pasimėgavimu ir su milžinišku sąžinės graužimu, nes kalorijų viename kąsnyje tikriausiai tūkstantis. Bet malonumas jį valgant, viską atperka. Drėgnas, sodriai šokoladinis su karamelės lašeliais, kurių dauguma nusėdo apačion ir sudarė karamelinį, drėgną pagrindą. Nemoku ir papasakoti koks jis skanus, bet patikėkit, jį išsikepti verta. Jei jau pradėjot lieknėjimo programą prieš paplūdymio sezoną, išsisaugokit receptą rudeniui, nes jis tikrai to vertas!


Taigi, mums reikės (20-22 cm skersmens tortinei):
100 g miltų
1/2 AŠ kepimo miltelių
sodos ant šaukštelio galo
žiupsnelio druskos
150 g Daim šokoladukų
50 g migdolų
100 g sviesto
100 g rudojo cukraus
50 g paprasto cukraus
2 didelių kiaušinių
50 g juodojo šokolado
1 VŠ kakavos
1/2 AŠ vanilinio cukraus
125 ml natūralaus jogurto

Paruošimas:
  1. Migdolus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles ir sumalame. Aš dar būčiau ir pakepinusi, nes kai maliau, tai rezultatas man daugiau į migdolų tyrę, o ne į migdolų miltus panėšėjo.
  2. Daim šokoladukus susmulkiname, tik ne per smulkiai.
  3. Sviestą ištirpiname kartu su šokoladu ir išplakame kartu su cukrumi ir druska.
  4. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
  5. Įplakame jogurtą.
  6. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda, vaniliniu cukrumi ir kakava. Įsijojame į tešlą ir švelniai įmaišome.
  7. Atsargiai įmaišome riešutus. Kitą kartą juos įplakčiau kartu su jogurtu, ypač jei patingėčiau pakepinti, nes sumalus, jie pavirto į tyrelę, kuri lengvai nenorėjo išsimaišyti. Nenorėdama permaišyti aš taip ir palikau. Blogai nebuvo, bet pagal užmanymą jie turėjo pasiskirstyti tolygiai.
  8. Beriame smulkintus (ne per smulkiai) Daim šokoladukus, tik nepermaišome.
  9. Pilame į sviestu pateptą kepimo formą.
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Ar iškepęs, patikriname mediniu pagaliuku. Svarbu neperkepti.

Skanaus!

P.S. Kepiau aš šį pyragą šv. Velykoms. Bet susiruošiau įkelti receptą tik dabar (jau nekalbu apie tai, kad dar laukia ir seniau išbandyti receptai). Tiesiog, jis vertas to, kad būtų paviešintas ilgiau nelaukiant. O ir proga, kurios pernai prižadėjau sau nepraleisti, yra - antrasis mano tinklaraščio gimtadienis. Labai labai tikiuosi, kad ne paskutinis! Man labai patiko per šiuos du metus dalintis su visais savo išbandytais receptais. O didžiausią malonumą teikia atsiliepimai, pastabos ir patarimai, kuriais dalinatės Jūs! Ačiū, kad skaitote, ačiū, kad dalinatės savo patyrimais!

Šaltinis: Tarp vėjo gūsių..

2012 m. balandžio 18 d., trečiadienis

Kakavinis bananų glotnutis (smoothie)


Labai skanus gėrimas. Nelabai ką daugiau galiu ir pridurti :) 

Taigi, mums reikės (aš viską dėjau "iš akies"):
1 šaldyto banano
1/2 puodelio natūralaus jogurto
3/4 puodelio pieno
1 VŠ kakavos
ledo kubelių (nedėjau)

Paruošimas:
  1. Blenderio pagalba viską suplakame iki vientisos masės.
Skanaus!

P.S. Nepamenu kur skaičiau, bet informacija verta pasidalijimo: kai bananai pradeda prarasti savo grožį neretas deda juos į šaldytuvą (taip pat ir aš), norėdami pratęsti jų gyvavimo laiką. Šaldytuve jie netenka skonio ir aromato. Daug efektyviau tokius bananus supjaustyti ir dėti į šaldiklį. Taip jie išsaugo savo aromatą ir juos tada galima panaudoti tokiems kokteiliams. Artėja vasara - tokie kokteiliai bus aktualūs. :)

Šaltinis: The pastry affair

2012 m. balandžio 12 d., ketvirtadienis

Ar žinote, kad...


...šviežių agurkų ir pomidorų salotas reikia sūdyti tik prieš jas patiekiant, nes kitaip šios daržovės išleis sultis.

...verdant pupeles ir žirnius, šiuos produktus reikia sūdyti tik tada, kai jie suminkštėja, nes kitaip žirnius ir pupeles virsite žymiai ilgiau.

...orkaitėje kepama mėsa neprisvils ir nebus pernelyg sausa, jei orkaitėje pastatysite indą su vandeniu. Dėl vandens garų mėsa taps sultingesnė.

...kuo ilgiau virsite ar kepsite kalmarus, tuo jų mėsa bus kietesnė. Kalmarus reikia virti ar kepti 3-3,5 minutes.

...norint nustatyti, ar mėsa iškepė, ją reikia įdurti pačioje storiausioje vietoje. Iš iškepusios mėsos bėga skaidrios sultys, be kraujo priemaišų.

...kepamos žuvies kvapas sumažės, jei netoli keptuvės stovės atviras indas su actu.

...verdant nuluptas bulves, druską reikia berti iš karto, kad su nuoviru neprarastume vertingų maistinių medžiagų.


2012 m. balandžio 10 d., antradienis

Vanilinis sūrio pyragas



Labai skanus pyragas! Nerealus! Iki šiol mano keptų ir ragautų sūrio pyragų - pats skaniausias (jaučiuosi nusirašinėjanti nuo Aguonėlės)! Tikrai vertas pabandyti! Aš jį kepiau prieš einant į svečius. Nusivežiau dar šiltą. Kai atėjo laikas jį ragauti, jau buvo atvėsęs. Buvo labai skanu, o kai pastovėjo šaldytuve - tada jau buvo labai labai skanu! Taigi, mano patarimas iškepti iš anksto ir palaikyti šaldytuve. Antrą kartą jį kepiau neštis į darbą, sugrįžimo po ilgų atostogų proga. Visas kolektyvas labai išgyrė, o ir šiaip smagu buvo stebėti veidus, kai atsikanda ir veidą nušviečia palaima ir pasigirsta tarpusavyje murmesys, kaip skanu, o vėliau prašymas pasidalinti receptu :) Labai stipriai rekomenduoju išbandyti šį receptą! 

Taigi, mums reikės (22 cm skersmens torto formai, skliaustuose pateikti kiekiai - 26 cm skermens torto formai arba stačiakampei 20x27 cm kepimo formai):
Pagrindui:
45 g (65 g) šalto sviesto
130 g (180 g) miltų
45 g (65 g) cukraus
2 (nubrauktų) AŠ kepimo  miltelių (26 cm formai reikėjo 9 g, aš dėjau 2 AŠ su kaupu, nes pagal svarstykles turbūt būtų reikėję ir visus tris sudėti, bet man pasirodė per daug)
žiupsnelio druskos
1 mažo (1 normalaus) kiaušinio

Įdarui:
3 mažų kiaušinių (3 didelių arba 4 mažų kiaušinių)
110 g (150 g) cukraus
7 g (10 g) vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
1 pakelio vanilinio pudingo, naudojau dr.Oetker, abu kartus pyliau visą
360 g (500 g) varškės (pirmą kartą naudojau Vilkyškių varškę kepiniams, rikota, o antrą kartą - President varškę)
250 g (350 g) pieno
80 g (110 g) aliejaus

Paruošimas:

  1. Pagrindui skirtus miltus persijojame ir sumaišome su kepimo milteliais bei druska.
  2. Sviestą supjaustome gabaliukais, beriame miltus ir dviejų peilių pagalba, energingai darbuojantis susmulkiname  viską iki smulkių trupinukų. Kombainas čia labai praverstų.
  3. Suberiame cukrų, išmaišome.
  4. Įmušame kiaušinį ir greitai suminkome tešlą.
  5. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus patepame sviestu. Kai kepiau stačiakampėje kepimo formoje, ją visą išklojau kepimo popieriumi. 
  6. Gauta tešla išklojame kepimo formos dugną ir šiek tiek šonus. Dedame į šaldytuvą, kol pasiruošime įdarą.
  7. Įdarui skirtus kiaušinius gerai išplakame su cukrumi bei vaniliniu cukrumi.
  8. Įplakame pudingo miltelius ir varškę. Jei varškė paprasta, ją reikėtų pertrinti, kad neliktų gumulėlių.
  9. Supilame aliejų ir pieną ir gerai išplakame. Masė gausis gana skysta, taip ir turi būti.
  10. Kepame iki 190-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, ant antros nuo apačios lentynos 45 minutes. Vėliau perkeliame per vieną aukštą aukščiau ir kepame dar 15 minučių. Jei pradeda per daug ruduoti - pridengiame folijos lapu.
  11. Puošiame arba nepuošiame pagal poreikį. Pirmasis kartas, kaip matosi nuotraukose buvo nepuoštas. Kolegoms į darbą neštą pyragą puošiau ištirpinusi šokoladą ir be tvarkos visaip jį apšlaksčiau, o viršų papuošiau migdolų plokštelėmis.

Skanaus!

Šaltinis: Aguonėlės blog'as

2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

Biskvitinis medaus tortas


Po paskutiniojo įrašo praėjo nemažai laiko...Priežastys labai pateisinamos - atostogos po pietų saule, vėliau 2-ojo jubiliejaus šventės rengimas beigi pasiruošimas darželin bei darban...  Nors į darbą man tik po šv.Velykų, bet  tempas toks, kad jau dabar galvoju, kada gi aš gaminsiu valgyti, ką jau bekalbėti apie pasidalijimą receptais čia. Bet stengtis būtina :) 


Taigi, dalinuosi puikaus torto receptu. Aš jį pavadinčiau "Tinginio medaus tortas", nes gaminimas super lengvas, o rezultatas puikus! Aš jį kepiau jau tris kartus. Idėjiškai jis panašus į prekybos centruose parduodamus medaus plokštainius. Šį tortą kepiau ir sūnaus antrąjam gimtadieniui. Nuotraukose pirmasis kartas, kai kepiau naminiam suvalgymui.


Taigi, mums reikės (26 cm skersmens torto formai):
Biskvitui:
200 g cukraus
200 g dirbtinio medaus (dariau du kartus ir su tikru medum, kas kart gavosi skirtinga splava, nes skyrėsi medus, bet skonis manau, tas pats)
200 g kepinių margarino ar sviesto (naudojau pastarąjį)
3 kiaušinių
3 AŠ gesintos sodos (paskaičiusi čia, paskutinį kartą dėjau kepimo miltelius, kitą kartą gal net pamažinčiau, nes paragavus biskvito, man vaidenosi, kad jaučiu jų skonį)
miltų, kad gautųsi grietinės tirštumo tešla, aš sudėjau maždaug 450 g
žiupsnelio druskos
cinamono, gvazdikėlių

Kremui:
~500g grietinėlės (35 proc. riebumo)
~300 g grietinės (30 proc. riebumo)
~100g cukraus
citrinos žeivelės
1-2 citrinų sulčių
vanilinio cukraus

Paruošimas:
  1. Medų, cukrų, sviestą ir prieskonius dedame į puodą ir užviriname. Pirmus du kartus kaitinau virš vandens, paskutinį kartą nesiterliojau ir viskas buvo gerai.
  2. Į pravėsusią masę po vieną įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome.
  3. Miltus persijojame ir sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į tešlą.
  4. Pirmus du kartus pasirinkau super tinginio variantą - supyliau tešlą į dvi, prie orkaitės esančias kepimo skardas, ištiestas kepimo popieriumi (iškeptą biskvitą tiesiog supjaustome vienodais stačiakampiais, ir gausime stačiakampį tortą), na o trečią kartą kepiau silikoninėje kepimo formoje, nes tortinės tokio dydžio neturiu, bet biskvitas prikibo prie formos (pirmas kartas mano gyvenime), negražiai išsiėmė, taigi teko perkepti blynus tiesiog nusipiešus reikiamą dydį ant kepimo popieriaus. Jei kepsite tortinėje - ištepkite gerai sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais.
  5. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Jei kepame blynus, paskleistus ant kepimo popieriaus - ~15 min., jei tortinėje - apie 40-50 min.
  6. Kremui skirtus visus produktus gerai išplakame iki standžios masės.
  7. Biskvitą, keptą kepimo skardoje perpjauname į keturias dalis (išeis du stačiakampiai plokštainiai), tortinėje keptą atitinkamai supjaustome į 4-5 blynus.
  8. Jei tortą darote bent 2-3 dienos iki pateikimo, sulaistyti nebūtina, bet jei tortą tieksite kitą dieną, patarčiau sulaistyti pasaldinta arbata.
  9. Biskvitą pertepame pasiruoštu kremu ir puošiame.
Skanaus!




Šaltinis: Supermama