Puslapiai

2011 m. gegužės 7 d., šeštadienis

Tortas "Tiramisu"



Kai užmačiau šį tortą pas Iloną, žinojau, kad tikrai jam ateis eilė. Ir atėjo ji gana greitai. Pirmiausia išbandžiau tikrąjį Tiramisu - pasaka, o tada jau ėmiausi torto "Tiramisu". Tortas pavyko labai labai skanus, vienu prisėdimu sukirtau du gabalėlius. Tiesa, tikrasis Tiramisu, kurį dariau prieš savaitę man skaniau :) Ilonos prisakymą "sulaistyti gausiai" įvykdžiau gal per sąžiningai :) Bet tortas išties skanus. Tiesa, man gal labiau patinka lengvesni tortai, taigi anksčiau darytas jogurtinis tortas, man skanesnis.

Taigi, mums reikės:
Biskvitui:
4 kiaušiniai
160 g cukraus
80 g miltų
65 g krakmolo
1,6 AŠ kepimo miltelių

Kavos sirupui:
300 ml karšto vandens
3 AŠ tirpios kavos
3 AŠ cukraus
1 VŠ romo

Kremui:
400 ml plakamosios grietinėlės
250 g mascarpone sūrio
70 ml cukraus pudros

Paruošimas:
  1. Biskvitui skirtus sausus produktus sumaišome ir kelis kartus persijojame.
  2. Kiaušinius su cukrumi išplakame iki baltumo, kol pasirodys putos.
  3. Į kiaušinius įmaišome sausus produktus. Lengvai išmaišome. Pilame į kepimo formą.
  4. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaiteje apie 30 min.
  5. Iškepusį biskvitą atvėsiname ir perpjauname į 3 dalis.
  6. Pasiruošiame kavos sirupą - viską ištirpiname karštame vandenyje ir atvėsiname.
  7. Kremui skirtą grietinėlę su cukraus pudra išplakame iki standumo, įplakame mascarpone sūrį.
  8. Imame vieną torto blyną, sulaistome gausiai, bet proto ribose sirupu (aš kiek persistengiau, mayčiau). Dedame trečdalį kremo. Dedame antrą torto blyną ir kartojame ankstesnio punkto veiksmus. Tą patį pakartojame su trečiu blynu. Puošiame pagal fantaziją.
  9. Dedame į šaldytuvą kelioms valandoms, kad susimaišytų skoniai.
Skanaus!

Šaltinis: Skanus gyvenimas

P.S. nepamenu kokio dydžio tortinėje kepiau šį tortą. TIkėtina kad 22 cm skersmens.

16 komentarų:

  1. Ogi atlindau pas Tave pasižvalgyti, vauv sakau sau, Tu nereali, kiek receptėlių po pask. matytų sausainėlių, na ŠAUNUOLĖ Vilma!:) kada spėjai čia visus sukelti, juk laiko tai nemažai reikalaujantis procesas? ir dar Vilma, o kodėl neparodai receptėlių Skonių bloge, Tavo receptai puikūs:). Pas mane iš ten daugiausia lankytojų ateina.. tai kodėl ir Tau nepradžiuginus daugiau žmogeliukų ;)
    O Tiramisu seniai ruošiuosi pasigaminti, labai vilioja, dar nesu jo ragavusi, o toks vaizdas, kad visiems jis jau įprastas:D reikia kuo skubiau tinkamos progos :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū :) na naktys vis dar mano (tiesa su pertraukom) chi chi, tada ir rašau :) reikėjo gi pagaliau prisėst ir sudėt viską, kas išbandyta :)
    O dėl Skonių blogo, tai 99,99 proc. mano išbandytų receptų iš lietuviškų blogų, ir jau dauguma paskelbti Skonių bloge, tai kažkaip nesinori kartotis :)
    Dėl Tiramisu, tai progos net nelauk, pagaminti tikrai paprasta, o skonis - mmmm, verta pasilepinti be progos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Greitai, paprastai ir laaabai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! :)
      Aš kaip tik rytojaus savo gimtadieniui ieškau torto :) Rinkausi rinkausi ir vis tiek kepsiu nebandytą dar :) "Profesinė liga" išbandyti vis ką nors naujo :)

      Panaikinti
  4. O sakykit ar vaikams tinka sis tortas, jie juk kavos negeria, gal kuom pakeisti? Aciu !

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, jei valgys tortą vaikai, kava jo tikrai nelaistyčiau. Pakeiskite pvz. apelsinų sultimis - jos suteiks gaivumo ir aromato. Galima sulaistyti ir saldinta arbata, bet ji nesuteiks jokio "cinkelio" :)

      Panaikinti
  5. Sveiki, o kokio dydžio skardutei nurodyti biskvito produktai? :) turiu 24 cm apvalią formą, galvoju, didinti produktus, nedidinti.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūsų klausimas labai taiklus ir labai teisingas, ir man labai gėda, kad aš neparašiau kokio dydžio forma, o pati nepamenu. Kadangi pati turiu 2 atsegamas torto formas, įtariu kad čia didesnioji - 22 cm berods...

      Panaikinti
  6. Sveiki, ar įmanoma krema daryti be plakamos grietinėlės? Pvz padidinus mascarpones kiekį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiekio prasme - taip, skonio - nelabai. Mascarponė yra riebi ir sunki, grietinėlė ją palengvina, išpučia. Bus labai sunkus skonis tik su mascarpone.
      TIkrąjame tiramisu kremas taip pat susideda ne tik iš mascarponės. - ją palengvina/"praskiedžia" kiaušiniai. Aš asmeniškai rekomenduočiau įplakti grietinėlės.

      Panaikinti
  7. tokias tortu receptu dalintojas uz koju ir i siena!!!! Jei daromas tortas kokioj 15 cm tortinej, tai ok, bet darant 26 cm, tai tortas gaunasi 5-7 cm aukscio!!!!!! Kiek kepiau tortu is interneto niekada to nebuvo! ir kazkokia nesamone!!! Tesla per skysta, biskvitas nesikelia! Aciu uz bemiege nakti, kepant kita torta!!!! fufu fu!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net nežinau ką ir bepridurti :) Taip, tikslus tortinės dydis nenurodytas - čia jau buvo pradedančiosios blogerės klaida, bet tai nereiškia, jog pateikti kiekiai tinka bet kokio dydžio tortinei :)

      Panaikinti
  8. O kuo patartumete papuosti virsu? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Simona, nežinau ar matėte mano kitus tortus, bet aš tikrai ne tas žmogus, kuris būtų patarėjas tortų puošimo srityje :D . Šiaip Tiramisu klasikinis papuošimas - lygus paviršius apibarstytas storu sluoksniu kakavos. Klasika yra klasika. :) Šio torto atveju aš su šaukštu suformavau ratilus/spiralę ir pabarsčiau kakava.

      Panaikinti