Kadangi, kaip minėjau aukščiau, pradėjusi domėtis kombučios gamyba perskaičiau visai nemažai, nors nepavadinčiau to rimtu tyrimu, noriu pasidalinti keletu įdomių faktų apie šį gėrimą.
Kombučia
Fermentuotas arbatos gėrimas iš vandens, cukraus ir arbatžolių,, kurį pagamina arbatos grybas per 5–10 dienų, ir kuriame yra vitaminų C, D, PP ir B, fermentų katalazės, amilazės, proteazės. Gėrime, kuriame augo arbatos grybas, pasigamina organinių rūgščių (acto, obuolių, citrinų, rūgštynių ir kitų), atsiranda ypatingo antibiotiko – meduzino, neturinčio žalingo poveikio ir nesilpninančio imuniteto kaip sintetiniai antibiotikai. Skamba gana įspūdingai, ar ne?
Arbatos grybas
Pirmiausia reikia pradėti nuo to, kad tai ką mes vadiname grybu yra visai ne grybas. Iš tikrųjų tai acto rūgšties bakterijų ir mielių simbiozinė kolonija (angl. SCOBY - symbiotic culture of bacteria and yeast). Bet aš įpratau šitą koloniją vadinti grybu (be to, bakterijos tikrai neskamba skaniai), tai dažniausiai ir vartosių grybo pavadinimą.
Privalumai
Aš į šį gėrimą žiūriu paprastai, kaip ir, pavyzdžiui, į raugintus kopūstus (o taip pat jogurtą, kefyrą, kimchi (šitą tai tik teoriškai, kol kas) - tai fermentuotas gėrimas, gausus probiotikų ir naudingas mūsų organizmui. Jei paskaitytume daugiau internete, rastume visą sąrašą liaupsių, kad šis gėrimas:
- Gerina virškinimą
- Atstato gerųjų bakterijų pusiausvyrą organizme
- Stiprina imuninę sistemą
- Normalizuoja kraujospūdį
- Jame gausu antioksidantų, galinčių stiprinti imunitetą ir suteikti energijos.
- Turtingas gliukoze ir hialurono rūgštimi, todėl labai tinka žmonėms turintiems problemų su sąnariais ir sportininkams (gliukozė – suteikia energijos).
- Turi detoksikuojančų, organizmą valančų savybių.
- Užsienio šaltiniuose minima, kad gali pakeisti gazuotus saldžius gėrimus, bet mano šeimyna neužskatė šio gėrimo, nes jiems jis per rūgštus (o man kiek per saldus).
Trūkumai
Šis gėrimas turi ne tik privalumų, bet ir trūkumų:
- Cukrus yra mielių maistas, jo šiame gėrime tikrai yra, tik sąlyginai nedidelis kiekis, nes mielės jį perdirba ir suvartoja net 90 proc. įdėto cukraus. Puslitryje kombučios lieka maždaug 2 g cukraus.
- Kofeinas. Kaip bebūtų, kombučia gaminama iš arbatos, kurioje yra kofeino. Jei ti aktualu, turėkite omenyje.
- Alkoholis, kad ir nedidelis jo kiekis, yra fermentacijos proceso rezultatas. Fermentuojant gėrimus namie, labai sunku suvaldyti šį procesą ir susidarantį alkoholio kiekį. Pamenu, kai gėriau savo gamybos girą, labai jau ji man "mušė" į galvą. Su kombucha to nepastebėjau :)
- Mielės. Jos yra potencialus alergenas (aš joms alergiška).
- Rūgštingumas. Dėl fermentacijos procese susidarančių natūralių rūgščių, žmonėms besiskundžiantiems opomis ar padidėjusiu rūgštingumu, kombučia nerekomenduojame, nes gali paaštrinti problemas.
Taigi, jei paskaitę apie visas kombučios naudas, taip pat panorote ją pasigaminti, netrukus pasirodys daugiau mano įrašų apie šį gėrimą:
- Receptas, kaip "pasigaminti" arbatos grybą pačiam. Užtruksite 2-4 savaites.
- Kombučia: pirma fermentacija. Užtruksite 6-10 dienų.
- Kombučia: antra fermentacija. Užtruksite 3-10 dienų.
Prieš 1 metus: Avinžirnių ir tuno salotos su smidrais
Prieš 2 metus: Šeivamedžio žiedų šerbetas
Prieš 3 metus: Nekeptas vaflių tortas arba vaflinis tinginys
Prieš 4 metus: Vištos krūtinele su žirneliu ir smidrų padažu
Prieš 6 metus: Makaronų apkepas su trijų rūšių sūriu
Prieš 7 metus: Smidrai su šonine ir kiaušiniu
Prieš 8 metus: Su daržovėmis troškintos midijos
Prieš 9 metus: Ricotta sūrio blynai
Prieš 7 metus: Smidrai su šonine ir kiaušiniu
Prieš 8 metus: Su daržovėmis troškintos midijos
Prieš 9 metus: Ricotta sūrio blynai
Prieš 10 metų: Daržovių sriuba su vištiena
Prieš 11 metų: Beždžionių duona