Puslapiai

2020 m. vasario 27 d., ketvirtadienis

Lęšių salotos su halloumi sūriu


Kaip skaniai aš pavalgiau! Tiesiog fantastiškai skaniai! Vakarienė buvo neapsunkinanti, kupina skonio ir maistinga. Visi skoniai labai derėjo, vienas kitą papildė. Nuo savęs dar pridėjau česnako - irgi labai tiko. Trumpai tariant - traukiu į mėgstamiausių patiekalų sąrašą ir rekomenduoju išbandyti ir Jums!



Taigi, mums reikės (2 valgytojams):
1 stiklinės nevirtų žaliųjų lęšių (aš naudojau kažkokius lęšius, ant kurių pakelio parašyta "Lęšiai", spalva jų - žalsvai rusva)
200 g vyšninių pomidorų
1 nedidelės cukinijos
1 raudonojo svogūno
2 česnako skiltelių 
200 g Halloumi sūrio
druskos, pipirų
3 VŠ alyvuogių aliejaus (kepimui)

Paruošimas:
  1. Lęšius išvirkite pagal rekomendacijas ant pakelio (aš savuosius užmerkiau iš ryto, o ruošiant vakarienę jie išvirė per ~10 min.). Stebėkite, kad lęšiai nepervirtų ir neišgaruotų visas vanduo. Sūdykite pačioje pabaigoje.
  2. Pomidoriukus perpjauname per pusę, beriame ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos, pasūdome, pašlakstome alyvuogių aliejumi, išmaišome ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min., kol suminkštės.
  3. Cukinijas supjaustome plonytėmis juostomis. Aš tai dariau mandolinos pagalba, jei tokios neturite - tiks bulvių skustukas. 
  4. Cukinijų juostas apkepame, kol suminkštės įkaitintoje keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus.
  5. Baigus kepti cukinijas, įpilame į keptuvę aliejaus ir beriame plunksnelėmis supjaustytą svogūną. Jam suminkštėjus, suberiame smulintą česnaką ir pakepiname viską, kol česnakas taps minkštas.
  6. Galiausiai į tą pačią keptuvę įpilame dar aliejaus ir iš abiejų pusių apkepame storomis riekėmis supjaustytą halloumi sūrį, kol gražiai apskrus, o vidus taps minkštas ir tąsus.
  7. Lėkštėse paskirstome lęšius, tuomet cukinijas, pomidorus, svogūnus su česnakais, ant viršaus tupdome sūrio riekeles.
Skanaus!

2020 m. vasario 23 d., sekmadienis

Bananiniai-avižiniai blynai


Sveikesnių, skanių, sočių blynų receptas. Išbandžiusi "blenderinius" bananinius avižinius keksiukus, visai pamėgau šią skonio kombinaciją. Šie blynai  nuvylė tik vienu aspektu - jų buvo per mažai. Privalumų daug: sveiki, be miltų (tiems, kas netoleruoja gliuteno), be pridėtinio cukraus, su ilgam sotumo jausmą suteikiančiomis avižomis. Paruošiami greitai ir lengvai.


Taigi, mums reikės (2 valgytojams):
2 bananų (naudojau vieną labai labai didelį)
2 kiaušinių
60 g (1/2 puodelio) avižinių dribsnių - aš naudojau 55 g (nepilnai pusę puodelio) pilno grūdo avižinių miltų
1/2 AŠ kepimo miltelių
žiupsnio druskos
žiupsnio cinamono

1 puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  • Jei naudojame avižinius dribsnius: 
    1. Visus produktus sudedame į blenderį ir išsukame iki vientisos masės.
    2.  Paliekame 10 minučių, kad išbrinktų avižos.
    3. Kepame  ant vidutinės kaitros įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu ghee ar aliejaus.
  • Jei naudojame miltus, kaip aš: 
    1. Bananus sutriname šakute.
    2. Įmušame kiaušinius, išmaišome. 
    3. Į plakinį (maišinį) beriame likusius produktus ir išmaišome. 
    4. Galite tešlą palikti pabrinkti. Aš kepiau iš karto.
    5. Kepame  ant vidutinės kaitros įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu ghee ar aliejaus.
Skanaus!

P.S. Dabar, kai namie atrandu užsislėpusį juodą bananą ir nesinori bananinių keksiukų, paprasčiausiai sutrinu bananą šakute, įmušu kiaušinį, išmaišau. Beriu 2-2,5 šaukštų avižinių miltų, 1/3 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnį druskos ir šiek tiek cinamono. Išmaišau, palieku kelioms minutėms pabrinkti miltams (iš esmės kol įkais mano storadugnė sunki keptuvė) ir kepu. Super paprasta, skanu, neva sveikiau ir tikrai gana ilgam sotu.

2020 m. vasario 12 d., trečiadienis

Šokoladinis keksas


Šokoladinis keksas pats savaime yra gėris. Šis keksas drėgnas, šokoladinis, saldus. Prie kavos, ar su stikline pieno - super desertas, kuriam sukurti nereikia daug patirties.
Prieš paskelbiant šį receptą, mane aplankė déjà vu jausmas, kad šis keksas labai jau panašus į anksčiau keptąjį drėgną šokoladinį keksą, bet kad jau darbas padarytas, dalinusi ir šia kekso versija. 




Taigi, mums reikės (23 cm skersmens aukštai kekso formai su skyle arba 3 įprastoms stačiakampėms kekso formoms):
Keksui:
340 g sviesto, kambario temperatūros
600 g (3 puodelių) cukraus, aš dėjau 550 g
1 1/2 AŠ vanilės ekstrakto
5 kiaušinių
1 puodelio pasukų, naudojau natūralų jogurtą, tiktų ir kefyras
300 g (2 1/4 puodelio) miltų
40 g (1/2 puodelio) kakavos
1 AŠ druskos
1/2 AŠ kepimo miltelių (taip, tik tiek)
1/2 puodelio smulkinto šokolado, nenaudojau, bet gailiuosi dėl to

Šokoladiniam glaistui (nedariau):
2 puodelių cukraus pudros
4 VŠ kakavos
2 VŠ sviesto, tirpinto
1/4 - 1/3 puodelio nesaldinto kondensuoto pieno

Paruošimas:
  1. Sviestą, cukrų ir vanilę plakame iki purumo į minutes.
  2. Po vieną įplakame kiaušinius, po kiekvieno plakant, kol nesimatys jo pėdsakų.
  3. Kitame dubenyje sumaišome persijotus miltus, kakavą, druską ir kepimo miltelius.
  4. Sausą mišinį, pakaitomis su pasukomis, įplakame į sviesto ir kiaušinių plakinį. Nepermaišome, plakami tik tol, kol produktai susimaišo.
  5. Įmaišome smulkintą šokoladą.
  6. Kepimo formą ištepame sviestu.
  7. Pilame tešlą į kepimo formą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą - apgaubkite ją folija, kad orkaitė neprivarvėtų sviesto.
  8. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60 minučių. Ar iškepė tikriname mediniu pagaliuku, jei ištraukiame sausą - keksas iškepė.
  9. Glajui skirtą cukraus pudrą ir kakavą sumaišome, pilame sviestą ir kondensuotą pieną. Išmaišome ir apliejame keksą.
Skanaus!



Šaltinis: Chef in training




Prieš 1 metus: Kavos keksas su šokoladu
Prieš 2 metus: Kokosiniai sausainiai
Prieš 4 metus: Šokoladiniai vafliai
Prieš 5 metus: Tortilijos su vištiena
Prieš 6 metus: Pasta Carbonara
Prieš 7 metus: Plovas su paukštiena
Prieš 8 metus: Varškės keksiukai
Prieš 9 metus: Riešutinis pyragas (keptas tinginys)