Puslapiai

2018 m. vasario 26 d., pirmadienis

Grikių makaronai su jautiena ir brokoliais


Nusipirkome puikios jautienos, tad pertraukai tarp kepsnių pasiruošiau fantastišką patiekalą. Pastaruoju metu man vis norisi kinietiškų skonių, tad, be didelių pastangų virtuvėje, tas mano noras išsipildė, o aš valgiau aikčiodama iš skanumo.
Prisipažinsiu, kad ruošdama patiekalą per daug nieko nematavau, todėl pateikiu originalų receptą, o tai paminėdama, raginu gaminant vadovautis savo skonio receptoriais (tas nelabai galioja kepant pyragus, tortus ir sausainius :) ). 




Taigi, mums reikės (4 porcijoms):
300 g jautienos šoninės (naudojau nugarinę)
grikių makaronų (manyčiau tiktų visokie)
1 brokolio galvos (galima keisti ir žaliaisiais žirneliais, išbandyta - puiku!)
1 didelės morkos (pridėjau nuo savęs)
3 VŠ krakmolo

Jautienos marinavimui:
1/4 puodelio aliejaus
2 didelių skiltelių česnako, išspaustų
2 VŠ raudonojo vyno acto (naudojau balto vyno actą)
1/4 puodelio medaus
1/4 puodelio sojos
1/4 AŠ pipirų
1/2 AŠ druskos (nenaudojau)
1 VŠ smulkintų petražolių (nenaudojau)

Padažui:
1 puodelio jautienos sultinio (naudojau vandenį + sultinio kubelį)
1/4 puodelio sojos
1/3 puodelio rudo cukraus (naudojau medų, ir savo skoniui kiekį mažinau)
2 VŠ sezamų aliejaus
1/4 puodelio austrių padažo
2 didelių česnako skiltelių, išspaustų
1/2 AŠ tarkuoto imbiero (naudojau imbiero miltelius)

Pateikimui:
svogūnų laiškų, čili ppirų dribsnių, sezamų sėklų (pasirinktinai)

Paruošimas:
  1. Jautieną supjaustome į pusės centimetro storio ir 4 centimetrų juosteles (bet šiaip liniuotės nereikia, pakaks "iš akies" :)
  2. Jautienos marinavimui reikalingus produktus sumaišome, užpilame pasiruoštu marinatu jautienos gabalėlius, išmaišome ir paliekame šaldytuve marinuotis mažiausiai valandai, geriausia 6-8 val., bet ne daugiau kaip 12-ai.
  3. Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakelio.
  4. Brokolį išskirstome į smulkius žiedynus, morką supjaustome šiaudeliais.
  5. Jautieną traukiame iš marinato, jį dar ir nukrečiame, išvoliojame gabalėlius krakmole.
  6. Keptuvę gerai įkaitiname, įpilame šaukštą aliejaus ir beriame jautienos gabalėlių tiek, kad padengtų keptuvės dugną vienu sluoksniu ir nebūtų susigrūdę. Minutę pakepame gabalėlių nejudinant, tada dar pusę minutės kepame maišant. Jautiena turi būti apkepusi, bet viduje dar rausva. Apkeptą mėsą išimame į lėkštę. Tą patį pakartojame su likusia mėsa.
  7. Į keptuvę supilame padažui skirtus produktus ir kaitiname vis pamaišant kol padažas truputį sutirštės ir nugaruos trečdaliu. 
  8. Padažą užviriname ir supilame daržoves, išmaišome, kad jos pasidengtų padažu, uždengiame dangčiu, sumažiname kaitrą iki mažos ir paliekame 3 minutėms kaitintis, kol daržovės suminkštės.
  9. Beriame į keptuvę išvirtus makaronus, iškeptą mėsą, išmaišome ir tiekiame. 
  10. Prieš tiekiant galima pabarstyti smulkintais svogūnų laiškais, čili pipirų dribsniais ir/ar sezamo sėklomis.
Skanaus!



2018 m. vasario 10 d., šeštadienis

Kokosiniai sausainiai


Šie sausainiai - absoliuti sėkmė! Aš šiaip jau nemėgstu kepti sausainių ir, tikriausiai, tai parašau prie kiekvieno sausainių recepto. Mano nemeilė sausainių kepimui susiveda į viena - nemėgstu terlionės, su kuria susiduriu minkant, kočiojant ir pan. 



Šie sausainiai tiesiog nuostabūs: užmaišiau juos greičiau, nei įkaito orkaitė. Skanumas neišpasakytas: minkšti, purūs, kvapnūs ir sukeliantys priklausomybę! Kažkada jau esu kepusi kokosinius sausainius, jų ingredientų sąrašas beveik identiškas, skiriasi tik tai, jog seniau keptiems, baltymus reikėjo išplakti atskirai, o šiandieniniams sausainiams nieko atskirai plakti nereikėjo. Valgydamas šiuos sausainius mano vyras atsargiai pasiteiravo, ar labai sunku iškepti šiuos sausainius, su mintimi, jog juos tikrai turėčiau kepti dažniau. Trumpai tariant - labai labai rekomenduoju!


Taigi, mums reikės (~30-35 sausainiams):
2 kiaušinių (naudojau didelius)
170 g (200 ml) cukraus
1/4 AŠ druskos
1 AŠ vanilinio cukraus (pridėjau nuo savęs)
200 g smulkių kokoso drožlių
2-3 VŠ tirpinto sviesto (nebūtina, bet kad jau tuo pat metu gaminau ghee ir tirpinto sviesto buvo šalia - panaudojau, sviestas niekada nieko nepagadino)
1-2 AŠ krakmolo (pridėjau nuo savęs)

Paruošimas:
  1. Kiaušinius kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska plakame, kol kiaušinių masė patrigubės - apie 3-4 minutes.
  2. Į plakinį beriame kokoso drožles, ant jų pašlakstome tirpinto sviesto ir viską gerai išmaišome. Masė turi gautis gana sausa. Aš pabijojau, kad manoji kiek skystoka, tad įsijojau pora šaukštelių krakmolo, kuris naudojamas ne viename kokosinukų recepte.
  3. Šaukštelio pagalba išdėliojame tešlos kauburėlius ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos, paliekant tarpelius sausainiams plėstis. Aš norėjau būti garantuota dėl sausainių formos, tad drėgnomis rankomis formavau rutuliukus.
  4. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių, kol sausainiai tampa skanios auksinės spalvos. 
  5. Sausainius iš pradžių atvėsiname skardoje, o jiems sutvirtėjus, galutinai atvėsiname ant grotelių.
Skanaus! 

Šaltinis: Su šaukštu aplink pasaulį

P.S. Šiuos sausainius kepiau jau ne vieną kartą. Pirmąjį kartą juos kepiau nusipirkusi 200 g kokosų drožlių pakuotę (nepamenu nei kur pirkau, nei kokio "gamintojo"). Vėliau, įkvėpta šių sausainių skanumo, nusipirkau didžiulę pakuotę kokosų drožlių Sanitexe ir su jomis tešla kas kartą gaunasi labai skysta, sausainiai išsileidžia į blynus (skonis beja, jų lieka nuostabus). Paskutinį kartą dalį drožlių net pamaliau su kavamale, nes man atrodo, kad dabar naudojamos yra stambesnės, nei naudotos pirmą kartą. Bet šis triukas nepadėjo - tešla vis tiek buvo skystoka, o sausainiai iškepė blynų formos. Tad į dalį tešlos įmaišiau saujelę migdolų miltų, kad masė būtų bent kiek suformuojama į rutuliukus, ir sausainiai iškepė nuostabūs! Kitą kartą, manau, bandysiu įpilti daugiau kokosų drožlių, kad tešla būtų kiek tirštesnė.



Prieš 3 metus: Tortilijos su vištiena
Prieš 4 metus: Pasta carbonara
Prieš 5 metus: Plovas su paukštiena
Prieš 6 metus: Varškės keksiukai
Prieš 7 metus: Riesutinis pyragas - keptas tinginys
<------- p="">