Puslapiai

2017 m. rugsėjo 29 d., penktadienis

Pusrytiniai avižinių dribsnių keksiukai (tešla ruošta blenderyje)


Gal kam nors reikia preteksto desertui pusryčiams? Jei taip, šie keksiukai galėtų būti kaip tik tai, ko reikia. Keksiukai. Saldūs. Avižiniai. Man labai patiko. Vaikui tai vieni mėgiamiausių pusryčių pastaruoju metu (ypač kai įdedu šokolado gabaliukų). Keksiukai puikūs - drėgni, minkšti, sveiki, sotūs. Jei namiškiai "nebrokija" kepinių su uogomis ar vaisiais, dar geriau! 


Ai, ir aišku - pagaminami žaibo greitumu. Juos drąsiai galima pasiruošti ir darbo dienos rytą: užmaišomi per kelias minutes, o per tas 15 minučių kol kepa - galima ir susiruošti. Mes truputį pavėlavom į mokyklą, nes man gi dar foto padaryti reikėjo :)



Taigi, mums reikės (12 keksiukų):
Keksiukams:
2 gerai prinokusių bananų
2 puodelių avižinių dribsnių
2 kiaušinių
1 puodelio graikiško jogurto
3 VŠ medaus (jei esate saldžiamėgiai, dėkite daugiau)
1/2 AŠ vanilės ekstrakto (naudojau vanilinį cukrų)
žiupsnio druskos
1 1/2 AŠ kepimo miltelių
1/2 AŠ sodos

Pabarstukai (pasirinktinai):
Šokolado gabaliukai
Obuolių gabaliukai ir cinamonas (cinamono galima įberti ir į tešlą)
Braškės, smulkintos
Mėlynės
Migdolų plokštelės

Paruošimas:
  1. Visus keksiukams skirtus produktus dedame į blenderį ir leidžiame jam darbuotis kelias minutes, kol gausime vientisą masę. Aš kepimo miltelius ir sodą subėriau pačioje pabaigoje.
  2. Jei naudojame, įmaišome šokolado gabaliukus.
  3. Popierines keksiukų formeles papurškiame aliejumi. Aš kepiau silikoninėse. Nepurškiau. Neprilipo, puikiai išsiėmė.
  4. Paskirstome tešlą į formeles, kiekvieną užpildant ne daugiau kaip 3/4.
  5. Ant viršaus paskirstome pasirinktus pabarstukus.
  6. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, kol įkištas ir ištraukštas pagaliukas bus švarus. Keksiukai ištraukti iš orkaitės gali šiek tiek sukristi, nieko baisaus, skonio tai neįtakoja.
  7. Iškepusius keksiukus 5-10 minučių atvėsiname kepimo formoje ir skanaujame. 
Skanaus!




Šaltinis: Cooking Light

2017 m. rugsėjo 21 d., ketvirtadienis

Migdolinis varškės pyragas su slyvomis


Retai, bet būna, kad (1) pamatau receptą ir einu gaminti ir (2) perskaitau, kad tai pats pačiausias kažkas ir patikiu. Šį kartą nutiko abu dalykai - pamačiau ir kitą dieną išsikepiau. Kad tai pats pačiausias (slyvų) pyragas - man gal nelabai, bet kad skanus - 100 proc. Vienas minusas - skaniausias atšalęs, tad palaukti prieš kimbant į pyragą - reikės.




Taigi, mums reikės (23 cm skersmens atsegamai torto formai):
120 g sviesto, kambario temperatūros
120 g cukraus + 1 VŠ pabarstymui
3 kiaušinių, tryniai atskirti nuo baltymų
1 AŠ vanilės ekstrakto
2 VŠ su kaupu grietinės 
125 g maltų migdolų (aš migdolus susimaliau kavamale)
50 g miltų
200 g varškės (naudojau 9% riebumo, birią)
žiupsniuo druskos
400 g slyvų

Paruošimas:
  1. Kiaušinių baltymus su žiupsniu druskos, išplakame iki standžių putų ir kol kas atidedame į šalį (čia tam, kad kai ateis laikas pabaigoje dėti išplaktus baltymus, nereikėtų prieš tai plauti mikserio šluotelių, mat plakant batymus, jos turi būti labai švarios, kad jie išsiplaktų tinkamai).
  2. Minkštą sviestą išplakame su cukrumi iki purios šviesios masės. 
  3. Plakant po vieną įmušame kiaušinių trynius. 
  4. Įmaišome vanilės ekstraktą ir grietinę.
  5. Mediniu šaukštu įmaišome maltus migdolus, sijotus miltus ir varškę. Jei netingite, galite prieš tai varškę pertrinti. Aš, kaip matosi iš nuotraukos, tingėjau.
  6. Galiausiai atsargiai įmaišome standžiai išplaktus baltymus.
  7. Užmaišytą tešlčą sukrečiame į kepimo popieriumi ištiestą atsegamą torto formą. 
  8. Slyvas perpjauname per pusę, pašaliname kaulą, kiekvieną pusę padaliname į dar tris dalis (jei slyvos mažos, užteks padalinti per pusę).  Slyvų skilteles išdėliojame ant paruoštos tešlos, perpjautąja puse į viršų. 
  9. Pyrago viršų pabarstome šaukštu cukraus.
  10. kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-50 minučių, kol pyrago paviršius bus gražiai auksinis.
  11. Pyragą atvėsiname formoje, įsitikiname, kad šonai atšokę nuo formos kraštų ir išimame iš formos.
Skanaus!




Šaltinis: Duok druskos





Prieš 1 metus: Ant laužo ruoštas plovas
Prieš 3 metus: Pica pusryčiams
Prieš 4 metus: Grikių kepsneliai
Prieš 5 metus: Cezario salotos
Prieš 6 metus: Karamelinis sūrio tortas
Prieš 7 metus: Medaus tortas

2017 m. rugsėjo 12 d., antradienis

Midijos pomidorų padaže


Mano ir jūros gėrybių, konkrečiai midijų, "santykiai" yra sudėtingi. Iš pradžių man būna labai skanu, bet bevalgant ir, tikriausiai, numalšinus pirmąjį alkį -  pradedu gilintis (įsižiūrėti) labiau į tai ką valgau. Ir tada suveikia psichologinis faktorius ir pasidaro nebeskanu ir nebenoriu. Nepaisant antrosios dalies, nors ir retai, bet midijas karts nuo karto vienaip ar kitaip paruošiu. Iki šiol dažniausiai jas troškindavau kartu su daržovėmis. Variantas su pomidorais mums patiko, bet jei reikėtų rinktis - vienbalsiai pasirinktume anksčiau išbandytąjį.
Tad užsimaniusi išbandyti kažką naujo, prisėdau prie interneto, kuriame radau daugybę panašių receptų ir keliavau prie viryklės. Paruošimo procesą supaprastinau pagal save iki minimumo.



Taigi, mums reikės (4 valgytojams): 
1 kg šviežių midijų
1 vidutinio dydžio svogūno
2-3 didelių česnako skiltelių
400 g konservuotų pomidorų arba 4 gerai prinokę pomidorai
1/2 puodelio sauso balto vyno
džiovintų čili pipirų dribsnių
cukraus pagal skonį
druskos, pipirų

Paruošimas:
  1. Midijas nuplauname, pašaliname barzdas. Prasivėrusias išmetame. Patarimas - plauti jas po šaltu vandeniu, nes jei plausite su šiltu, jos pradės atsiverti ir tada nežinosite, kurios blogos, o kurios nutarė prasivėdinti. Gyvai midijai pabarbenus per kiautą, ji turėtų susiverti atgal.
  2. Susmulkintą svogūną pakepiname šlakelyje aliejaus didesnėje, aukštai skraštais keptuvėje, arba puode..  
  3. Kai svogūnas pasidaro skaidrus, beriame smulkintą česnakąir pakepiname pusę minutės.
  4. Pilame baltą vyną, užverdame ir leidžiame truputį nugaruoti.
  5. Pilame konservuotus pomidorus, arba nuluptus ir susmulkintus šviežius pomidorus.
  6. Gardiname druska, pipirais, cukrumi (subalansuoti pomidorų rūgštelę), čili pipirais. Išmaišome, sumažiname kaitrą ir leidžiame pasitroškinti 5 minutes. Man skaniau, kai pomidorai pasitroškina ilgiau - bent pusvalandį.
  7. Į padažą suverčiame nuvalytas midijas, išmaišome, uždengiame dangtį ir kaitiname ant nedidelės ugnies, karts nuo karto vis pamaišant, kol visos midijos atsivers (tos, kurios neatsivers - išmeskite).
  8. Tiekiame su traškia šviežia ciabatta duona.
Skanaus!






2017 m. rugsėjo 8 d., penktadienis

Slyvų pagardas


Pagardų (čatnių) srityje aš esu visiškai atsilikusi, tiek virimo, tiek vartojimo prasme. Jei manęs atmintis neapgauna, čia pirmasis mano išvirtas pagardas. Pirmasis bandymas neapvylė ir, manau, kad tai bus tik pradžia. Šis pagardas saldus, aštrus, rūgštus - puikiai tinksiantis prie mėsos, manau tiktų ir prie sūrio.



Taigi, mums reikės (3 vnt. 200 ml stiklainių):
500 g slyvų (svoris jau be kauliukų)
3-4 skiltelių česnako
1-2 aitriųjų pipirų
150 g rudojo cukraus
100 ml švelnaus acto (6 proc.)
2 VŠ aliejaus
druskos

Paruošimas:
  1. Slyvas, aitriąsisa paprikas susmulkiname, česnaką išspaudžiame.
  2. Puode įkaitiname aliejų ir sudedame visus likusiu sproduktus.
  3. Užverdame, sumažiname kaitrą ir paverdame 15 minučių.
  4. Sutriname su blenderiu iki vientisos masės (galima palikti ir netrintą, bus rupesnės struktūros).
  5. Dar kartą užverdame, išpilstome į sterilizuotus stiklainius, iš karto užsukame dangteliais, apverčiame ir uždengus keliais rankšluosčiais, paliekame, kol atvės.
Skanaus!



Šaltinis: Lietuvos rytas






Prieš 1 metus: Ant laužo ruoštas plovas
Prieš 5 metus: Cukinijų blynai su pievagrybiais
Prieš 6 metus: Slyvų klafutis
Prieš 7 metus: Morkų pyragas