Puslapiai

2017 m. gegužės 18 d., ketvirtadienis

Kefyriniai keksiukai


Šių keksiukų didžiausias privalumas tas, jog jie užmaišomi per 5 minutes ir tam net nereikia mikserio. Šalia to, jie dar ir skanūs, tik labai svarbu maišant tešlą, jos nepermaišyti, o kepant - neperkepti.


Taigi, mums reikės (12 keksiukų):
2 kiaušinių
130 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
140 ml kefyro
60 ml aliejaus
200 g miltų
1,5 AŠ kepimo miltelių


Paruošimas:
  1. Išplakame kiaušinius plakimo šluotele su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.
  2. Į plakinį pilame kefyrą, aliejų ir lengvai paplakame.
  3. Įsijojame miltus su kepimo milteliais ir išmaišome iki vientisos masės. Nepermaišome!
  4. Tešlą paskirstome į keksiukų formeles.
  5. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių, kol patikrinus mediniu pagaliuku, jis bus švarus.

Skanaus!


Šaltinis: Keksiukų istorijos



2017 m. gegužės 15 d., pirmadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragas su varške ir špinatais


Jau kažin kiek metų vis ruošiuosi ir neprisiruošiu išsikepti šį pyragą. Pagaliau. Nors dariau viską "iš galvos" ir "iš akies", dviračio tikrai neišradau - tokių pyragų variacijų begalė. 
Pyragas buvo suvalgytas ir užskaitytas. Ką ten užskaitytas - gavo aukščiausius įvertinimus! Šis pyragas tinka tiek lengvai bemėsei vakarienei, tiek užkandžiams. Nuostabiai skanus tiek šaltas, tiek karštas. 






Taigi, mums reikės (4-5 vakarienės porcijoms):
500 g sluoksniuotos bemielės tešlos (kepant antrą kartą visą įdarą sutalpinau ant trijų sl.tešlos lapelių (250 g) - iš trijų lapelių suformavau vieną stačiakampį lakštą, pakočiojau, įdarą paskirsčiau išilgai prie vieno krašto, suvyniojau, įpjoviau skersai kas 2 cm)

Įdarui:
250 g šviežių špinatų (galima keisti šaldytais, tik svorio nepasakysiu)
50 g (saujelės) svogūnų laiškų, petražolių 
2 didelių skiltelių česnako (antrą kartą kepdama naudojau 5 skilteles ir dar pabarsčiau česnako granulių. Česnako aromatas čia tobulai tinka)
~150 g varškės (naudojau riebią, birią)
saujelės tarkuoto kietojo sūrio
2 kiaušinių
150 - 200 g fetos
druskos, pipirų

Aptepimui:
1 kiaušinio
sezamo sėklų (nebūtina)

Paruošimas:
  1. Sluoksniuotą tešlą atitirpiname pagal nurodymus ant pakelio.
  2. Česnakus susmulkiname ir pusę minutės pakepiname su šlakeliu sviesto ar ghee. Kitą kartą česnaką tiesiog išspausčiau į varškės masę - iškepus pyragui, česnako aromatas prapuolė, o jis su varške ir špinatais - tobula sąjunga. Susmulkintus špinatus ir svogūnų laiškus  beriame pas česnaką į keptuvę ir pakepiname, kol sukris. Tai kaip ir nebūtina, bet špinatų apimtis pasikeičia drąstiškai ir tai gerokai palengvina tolesnę eigą. Atvėsiname.
  3. Varškę ištriname su kiaušiniais, feta. Ten pat keliauja ir špinatai, kietasis sūris bei druska su pipirais.
  4. Lengvai pakočiojame sluoksniuotą tešlą. Ir čia jau galima daryti pagal savo fantaziją ar poreikius - vieną pyragą, mažus pyragėlius. Aš padariau du variantus: pyragą ir vyniotinį, lengvai transformuojamą į atskirus pyragėlius (labai patogu iškylose).
  5. Suformuotą pyragą ar bandeles aptepame lengvai išplaktu kiaušiniu ir pabarstome sezamo sėklomis.
  6. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių.
Skanaus!

2017 m. gegužės 9 d., antradienis

Vištos krūtinėlė su žirnelių ir smidrų padažu


Pernai beveik pražiopsojau smidrus mamos darželyje, tad šiais metais aš juos stebėjau akylai ir kai tik pirmieji ūgliai pakankamai paaugo, iš karto suplanavau vakarienę. O ji buvo nuostabi! Tobula! Skoniai puikiai derėjo, buvo be galo skanu, krūtinėlė minkšta ir drėgna, be to pagaminau per pusvalandį. Daugiausia pastangų pareikalavo bulvių košė garnyrui, nei pati vakarienė. Labai rekomenduoju!




Taigi, mums reikės (3-4 porcijoms):
2 vištos krūtinėlės puselių (puikiai tiktų ir šlaunelių mėsa)
3 VŠ miltų
1/2 AŠ druskos
žiupsnio pipirų
aliejaus kepimui
1 vidutinio raudonojo svogūno
2 česnako skiltelių
1/2 puodelio baltojo vyno, sauso
1 puodelio vištienos sultinio 
1/2 kg smidrų (aš naudojau dosnią saują/puokštę smidrų)
1 puodelio žirnelių (naudojau šaldytus)
1 VŠ krapų (naudojau šaldytus)
1 VŠ grietinės
1 VŠ citrinos sulčių (nenaudojau)

Paruošimas:
  1. Miltus sumaišome su druska ir pipirais ir juose išvoliojame vištienos krūtinėlės puseles. 
  2. Ant kiek kaitresnės, nei vidutinė, kaitros įkaitiname keptuvėje aliejų ir dedame vištieną į keptuvę. Kepame vieną pusę kol apskrus, apie 4-6 minutes.
  3. Apverčiame vištieną ir beriame į keptuvę plunksnelėmis supjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką. Pakepiname nuolat maišant ape 3 minutes.
  4. Pilame į keptuvę vyną, pamaišome mentele, kad nuo dugno atšoktų priskrudę gabalėliai. Kaitiname kol vynas nugaruos per pusę - apie 1-2 minutes.
  5. Supilame sultinį, užviriname, sumažiname kaitrą, uždengiame ir troškiname, kol vištiena visiškai iškeps - 5-6 minutes.
  6. Likus 2 minutėms iki vištiena baigs troškintis, į keptuvę suberiame žirnelius ir smidrus, supjaustytus maždaug 2 -3 cm gabalėliais. Karts nuo karto pamaišome.
  7. Išjungiame viryklę, įmaišome grietinę, citrinos sultis, pabarstome krapais ir tiekiame. Mes valgėme su bulvių koše - labai tiko!
Skanaus!

2017 m. gegužės 4 d., ketvirtadienis

Kakavinis varškės pyragas



Sveikinu visas Mamas su artėjančia Mamos diena! 
Mamų palepinimui dalinuosi lengvu, paprastu, bet labai skaniu pyragu. Šis receptas žodis žodin yra keliaves ne per vieną ir ne per keturis tinklaraščius bei naujienų portalus. Reikia pasakyti ne veltui: pagaminamas lengvai, o skonis - labai geras! Mano mama jį įvertino net ne kaip pyragą, o kaip tortą. Varškės pyragų gerbėjams labai rekomenduoju išsikepti. Aš pati šį pyragą kepiau jau antrą kartą. Pirmą kartą įdarui naudojau pertrintą President varškę ir įdaras priminė skanų saldų omletą. Kadangi nesėkmė buvo skani, pyragas buvo vertas antro bandymo, o vėliau ir trečio ir taip toliau.... 



Taigi, mums reikės (26 cm skersmens atsegamai kepimo formai):
Tešlai:
300 g miltų
2 VŠ tamsios kakavos
1 AŠ kepimo miltelių
200 g sviesto
200 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1 kiaušinio

Įdarui:
500 g varškės, 9% riebumo, birios
100 g cukraus
180 g grietinės, naudojau 30% riebumo
50 g krakmolo (aš naudojau 35 g, apie 3 VŠ, jei naudočiau apelsino sultis, dėčiau visus 50 g)
4 kiaušinių
1 AŠ vanilinio cukraus
1 apelsino žievelės ir sulčių (nenaudojau)

Paruošimas:
  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius ir atidedame į šoną.
  2. Sveistą ištipiname ir atvėsiname.
  3. Į atvėsusį sviestą pilame cukrų, druską, vanilinį cukrų, įmušame kiaušinį ir plakame, kol cukrus ištirps ar bent jau aptirps.
  4. Į palkinį įsijojame ir įmaišome miltų mišinį. Tešla bus minkšta, maloni. Aš ją užmaišiau nesitepdama rankų - mentelės pagalba.
  5. Užmaišytą tešlą padaliname į 2 lygias dalis, vyniojame į maistinę plėvelę ir dedame valandai arba nakčiai į šaldiklį.
  6. Įdarui skirtą varškę kartu su grietine ištriname iki vientisos tekstūros (nors aš asmeniškai šioje vietoje nepersistengiu), įplakame krakmolą.
  7. Atskirai išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supilame į varškę ir išplakame. 
  8. Kepimo formą ištiesiame kepimo popieriumi. 
  9. Sutarkuojame vieną tešlos dalį į kepimo formą ir tolygiai paskirstome. Ant viršaus paskirstome varškę ir ant viršaus užtarkuojame likusią tešlą. 
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. 
  11. Išimame iš orkaitės ir skanaujame tik visiškai atvėsusį. 
Skanaus!

Šaltinis: moteris.lt

2017 m. gegužės 3 d., trečiadienis

Agurkų ir ridikėlių šaltsriubė


Kai nusibosta tradiciniai šaltibarščiai (nors...ar jie gali nusibosti?!), galima pasigaminti kiek kitokią šaltą sriubą – baltą, kuri bus ne mažiau skani. Paruošiama labai greitai, o skanumas, gaivumas - analogiškas. 



Taigi, mums reikės (2 porcijoms):
1 trumpavaisio agurko
100 g ridikėlių
50 g svogūnų laiškų
pluoštelio krapų
250 ml kefyro arba natūralaus jogurto
½ arb.š. ekologiško vištienos sultinio
1 kiaušinio, kietai virto

Paruošimas:
  1. Agurkus, ridikėlius bei svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite. 
  2. Užpilkite kefyru ar jogurtu, pagardinkite ekologišku vištienos sultiniu ir viską išmaišykite. Jei sriuba pasirodys per tiršta, įpilkite truputį vandens. 
  3. Paruoštą sriubą palaikykite šaldytuve bent pusvalandį, kad atvėstų ir įsiskonėtų.
  4. Tiekiant sriubą, apibarstykite pjaustytais kiaušiniais.

Skanaus!