Puslapiai

2016 m. kovo 29 d., antradienis

Nekeptas šokoladinis varškės tortas


Velykoms ketinau gaminti tiramisu. Panašu, kad ne aš viena, nes apvažiavusi keturias parduotuves (Maxima, Rimi, Iki, Šilas) neradau maskarponės nei vienoje. Paskutinėje parduotuvėje supratau, kad reikia greitai keisti planus. Kaip tik tą dieną ryte varčiau pernykštį Beatos virtuvės pavasario žurnalą ir miglotai prisiminiau šio torto nuotrauką - teko greitai reorganizuoti pirkinių krepšelį, bandant "primesti" ko jam gali reikėti. Grietinėlės ir sausainių prisipirkau tris kartus per daug.
Tortas lengvai pagaminamas, nesudėtingas ir tuo pačiu skanus. Sodrus šokoladinis skonis. Avietės ir mėtos, kurias naudojau papuošimui, labai tiko ir suteikė gaivią atsvarą, nes gi iš "varškė+šokoladas+grietinėlė" lengvumo ir gaivumo tikrai nereikėtų tikėtis. 




Taigi, mums reikės (24 cm skersmens atsegamai torto formai):
Pagrindui:
180 g sviestinių sausainių (naudojau Selga šokoladinius)
50 g sviesto

Įdarui:
600 g kreminės varškės arba grietinėlės sūrio (naudojau President pertrintą varškę)
250 g juodojo šokolado
1 skardinės (395 g) kondensuoto pieno
200 ml 35 % riebumo grietnėlės
12 g (1 VŠ) želatinos (aš galiausiai panaudojau maždaug pusę, gal vos daugiau. Įdaras gavosi pakankamai tvrtas, bet tuo pačiu dar kreminis, ne kietas)
100 ml vandens

Papuošimui:
aviečių, gali būti šaldytos
mėtų lapelių

Paruošimas:
  1. Torto formą, kurioje stingdysime tortą, išklojame kepimo popieriumi, o šonus patepame sviestu, kad vėliau lengviau išsiimtų.
  2. Sausainius sutriname iki smulkių trupinių. Aš naudojau blenderį.
  3. Sviestą ištirpiname, sumaišome su sausainių trupiniais, supilame į torto formą ir išlyginame lengvai paspaudžiant. Dedame į šaldytuvą, kol pasiruošime įdarą.
  4. Į dubenėlį pilame 100 ml vandens, beriame želatiną ir paliekame išbrinkti.
  5. Karšto vandens vonelėje (puodą su vandeniu dedame ant viryklės, ant jo, kad nesiliestų su vandeniu, dubenėlį su šokoladu) ištirpiname šokoladą.
  6. Ištirpusį šokoladą išplakame su kremine varške.
  7. Įplakame kondensuotą pieną.
  8. Karšto vandens vonelėje ištirpiname želatiną ir paliekame atvėsti.
  9. Išplakame grietinėlę iki standžių putų.
  10. Į varškės masę įplakame želatiną.
  11. Šaukštu atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.
  12. Pasiruoštą įdarą pilame ant sausainių pagrindo ir dedame į šaldytuvą bent kelioms valandoms, kad sustingtų.
Skanaus!



Šaltinis: Žurnalas "Beatos virtuvė", 2015 pavasaris/ Nr. 2







Prieš 1 metus: Dryžuota želė
Prieš 2 metus: Vaniliniai sausainiai
Prieš 3 metus: Karlsono bandelės

2016 m. kovo 28 d., pirmadienis

Mielinė pynė su šokoladu, cinamonu ir graikiškais riešutais




Šią pynę kepiau jau du kartus. Abu kartus nufotografuoti rezultato nepavyko - nespėjau - per daug geras. O ar gali būti kitaip - minkšta, puri pynė su šokoladu, cinamonu ir riešutais. 
Tešlos paruošimui aš naudojau duonkepę, bet tikrai žinau, kad buvo ir tokių, kurie minkė tešlą rankomis. Man dedant tešlą į šaldytuvą atrodė, kad tešla per skysta ir nieko nesigaus, bet tešla pakilo, sviestas sustingo ir viskas buvo tiesiog puikiai. Na, o vertinant tešlos skystumą, aš pati kažin ar rįžčiausi ją minkyti rankomis, tad iš savo pusės rekomenduočiau pasitelkti pagalbon virtuvės prietaisus (kombainus, duonkepes, ar bent jau mikserį su tešlos minkymo antgaliais).




Taigi, mums reikės:
Pynei:
270 g miltų
1/3 AŠ druskos
50 g cukraus
65 ml šilto vandens
15 g šviežių mielių
2 kiaušinių
75 g sviesto (kambario temperatūros)

Įdarui:
75 g šokolado
50 g sviesto
2 VŠ cinamono
1 saujos graikiškų riešutų

Sirupui:
75 ml vandens
100 g cukraus

Paruošimas:
  1. Mieles sutriname su šaukštu cukraus ir įpilame šilto vandens.
  2. Miltus persijojame, sumaišome su druska ir likusiu cukrumi.
  3. Miltuose padarome duobutę, supilame mieles išmaišytas vandenyje, įmušame du kiaušinius ir minkome, kol tešla bus vientisa.
  4. Sviestą supjaustome gabaliukais ir po vieną įminkome į tešlą.
  5. Suminkytą tešlą sugormuojame į kamuoliuką, uždengiame plėvele ir dedame nakčiai į šaldytuvą.
  6. Kitą rytą, tešlą iškočiojame į stačiakampį, 0,5 - 1 cm storio. Viena jo krašinė turi būti tokio ilgio kaip keksinė forma, kurioje kepsime pynę. 
  7. Įdarui skirtą šokoladą kartu su sviestu ištirpdome vandens vonelėje (kaitiname puodą su vandeniu, ant kurio dedame dubenėlį su šokoladu ir sviestu taip, kad dubenėlis nesiliestų su vandeniu). Atvėsiname.
  8. Šokoladą tolygiai paskleidžiame ant tešlos, pabarstome cinamonu ir smulkintais graikiškais riešutais.
  9. Suvyniojame tešlą į volelį, perpjauname ir supiname į virvelę, stengiantis, kad pjūvis būtų viršuje. 
  10. Antrą kartą kepdama užsisvajojau ir suvyniojau ne per tą kraštinę ir gavosi per ilgas volelis, tad kepiau ne stačiakampėje, o apvalioje (su skyle) kekso formoje. 
  11. Perkeliame į kepimo formą ir paliekame 1 valandai pakilti.
  12. Kepame iki 190 įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
  13. Kol kepa pynė, pasiruošiame sirupą. Vandenį ir cukrų pilame į nedidelį puodą ir kaitiname kol užvirs. truputį paverdame, kol ištirps cukrus. Sirupas neturi būti labai tirštas.
  14. Iškepusią pynę, kol karšta aptepame sirupu. Reikia sunaudoti visą sirupą (net jei ir atrodys kad jau gana ir bus per daug).
Skanaus!











Šaltinis: Smitten kitchen






Prieš 1 metus: Dryžuota želė
Prieš 2 metus: Vaniliniai sausainiai
Prieš 3 metus: Karlsono bandelės

2016 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Orkaitėje su cinamonu ir apelsinais kepta višta


Ši aromatinga višta puikavosi ant mūsų kalėdinio stalo, bet tikrai tiks ir papuoš ir velykinį. Tad jei dar vis sudarinėjate velykinį valgiaraštį, idėja Jums! 

Taigi, mums reikės:
1,5 - 1,7 kg vištos
1 AŠ cinamono
1 VŠ druskos
1/3 tarkuoto muskato riešuto, arba 1/2 AŠ šaukštelio malto muskato 
~2 apelsinų

Paruošimas:
  1. Vištą nuplauname, nusausiname ir įtriname druskos, cinamono ir muskato mišiniu.
  2. Į vištos pilvą įkišame kruopščiai nuplautus ir supjaustytus apelsinus. Originale buvo vienas, nepjaustytas apelsinas. 
  3. Supančiojame vištą, kad mėsa tolygiai iškeptų, ir neapdegtų labiausiai atsikišę dalys.
  4. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 valandos. Ar višta iškepusi patikriname įsmeigę į storesnę vietą peilį. Jei teka skaidrios sultys - višta iškepusi.
Skanaus!


Šaltinis: Žurnalas "Beatos virtuvė", 2014 m. Žiema/Nr. 1







Prieš 1 metus: Dryžuota želė
Prieš 2 metus: Vaniliniai sausainiai
Prieš 3 metus: Pyragas su mėsos kukuliais
Prieš 5 metus: Plovas

2016 m. kovo 23 d., trečiadienis

Keptas kalakuto kumpis

Kalkuto kumpį jau kepiau ne vieną kartą. Kalakuto - nei karto. Visų pirma dėl to, kad tokį paukštį suvalgyti yra ką veikti (visų antra - žalio supratimoneturiu, kaip tokį žvėrį skaniai iškepti), o štai kumpis - kaip tik savaitgalio pietums. Su kalakuto kompiu išbandžiau ir prie orkaitės priklausantį termometrą, kurio vis neprisiruošiau panaudoti net pusantrų metų. net nežinau kodėl. Baisiai geras daiktas, kai nuojauta ne tokia gera. 
Pirmą kartą kepimą teko kartoti, mat prisiskaičiau apie žemiausią toleruotiną temperatūrą,  berods 76 laipsnius. Įdūrus pradėjo tekėti toli gražu ne skaidrios sultys, tad kumpį kišau atgal į orkaitę ir kepiau iki 82 laipsnių. Paskutinį, nuotraukose užfiksuotą, kartą per vėlai apsižiūrėjau, kad baigėsi kepimo maišas, tad kepiau uždengusi folija ir visiškai pamiršau į pabaigą ją nudengti, kad odelė apskrustų. Tad pasiekus mėsai 82 lapsnių temperatūrą, aš kumpį dar kartą įkišau į orkaitę paskrudinti odelei. Mano mama, gana skeptiškai žiūrėjo į visą procesą, bet valgydama turėjo pripažinti, kad mėsytė sultinga, minkšta ir ne perkepusi.



Taigi, mums reikės: (~5 valgytojams)
~1 kg kalakuto kumpio
1,5 AŠ druskos
1 AŠ grūdėtųjų garstyčių (kitą kartą vietoje garstyčių šliūkštelėjau balzaminio acto)
1 AŠ medaus
3 skiltelių česnako
pluoštelio čiobrelių ir rozmarino
pipirų

Paruošimas:

  1. Kumpio marinavimui skirtą druską, garstyčias (arba balzaminį actą), medų, smulkintą česnaką, smulkintus čiobrelius ir rozmariną sumaišome. 
  2. Gautu marinatu kruopščiai aptepame nuplautą ir nusausintą kalakuto kumpį, dedame jį į maišelį (aš visą marinątą suverčiu į maišelį, dedu kumpį ir tada jau per maišelį gerai įmasažuoju).
  3. Kumpį dedame į šaldytuvą ir marinuojame bent kelias valandas, o geriausiai per naktį.
  4. Pasimarinavusį kumpį dedame į kepimo rankovę. Aš iš karto įsmeigiau prie orkaitės integruotą termometrą. Termometrą kišame į storiausią mėsos vietą taip, kad jis nesiliestų prie kaulo.
  5. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie  1,5 val. arba kol mėsos temperatūra pasieks 82 laipsnius (na dėl šventos ramybės, galima ir iki 84-86 laipsnių pakepti). Jei termometro neturime, tuomet kai jau nuojauta sako, kad kumpis turi būti iškepęs, duriame su šakute ar peiliu ir stebime, kokios sultys išbėga. Jei skaidrios - mėsa iškepusi.
  6. Išimame iš orkaitės, ir leidžiame pastovėti 10-15 min.
  7. Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos, į skardą beriame skiltelėmis supjaustytas, su prieskoniais, druska ir aliejumi išmaišytas bulves.

Skanaus!




2016 m. kovo 22 d., antradienis

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis


Brokolių salotos su spanguolėmis beigi liaupsės šioms salotoms, po mano akimis švysčiojo jau seniai. Šis receptas tikrai jokia naujiena. Bet aš kažkaip vis nepatikėdavau, kad jos toookios geros. Bet kai mano mama paskambinusi pasakė, "žinai, vakar buvau gimtadienyje ir valgiau nerealiai skanias salotas su brokoliais ir...ir...", aš kažkaip nesunkiai užbaigiau mintį "...su džiovintmis spanguolėmis". Ir atspėjau. Tai kaip tada jų negaminti, kai mama, atvažiuodama į svečius atsiveža brokolio galvą, džiovintų spanguolių ir netgi majonezo???
Ir ką gi, salotos skanios, įdomios, o ir didžiąja dalimi sveikos. Viena iš priežasčių, kodėl jų negaminau iki šiol, tai, jog namuose vienas iš valgytojų neleidžia net į varškės apkepą džiovintų spanguolių ar razinų įdėti. Tad kur jau čia salotos, maniau. Ir ką gi nr.2: labai patiko net ir džiovintų vaisių neketėjui. Salotas gaminau kelis kartus kaip garnyrą. Valgėme jas su orkaitėje keptais šonkauliukais, kitą kartą - su keptu kalakuto kumpiu - labai tiko.




Taigi, mums reikės (3-4 valgytojams kaip garnyras):
1 brokolio galvutės
saujos džiovintų spanguolių
vidutinio dydžio mėlynojo svogūno (galima keisti poru)
saujelės gliaudytų saulėgrąžų
druskos, pipirų
majonezo (pasak mano mamos, kuri mane priverstinai supažindino su šiuo receptu, skaniausia su Hellmans majonezu. Kadangi ji jo net atvežė - tik su juo ir tebandžiau)

Paruošimas:
  1. Saulėgrąžas pakepiname sausoje keptuvėje.
  2. Nupjauname brokolio žiedynus, juos susmulkiname ir beriame į dubenį, kuriame maišysime salotas.
  3. Svogūną smulkiai supjaustome ir beriame pas brokolius.
  4. Į tą patį dubenį beriame spanguoles, pakepintas saulėgrąžas, pagardiname druska, pipirais ir įmaišome majonezą.
  5. Man skaniau, kai salotos kiek pastovi ir įsiskonėja.
Skanaus!

P.S. Į šias salotas įdėjus rūkytos ar keptos vištienos - būtų puikiausi pietūs dėžutėje