Antrus metus darbe turime tradiciją - penktadienio pusryčius, kuomet keletas kolegų paruošia pusryčius likusiems. Šie pusryčiai daugelio laukiami ir yra puiki proga susitikti visiems kartu, pabendrauti bei stiprinti tarpusavio ryšius. Pusryčiai evoliucionavo tiek, kad kiekvieną kartą apsiėmus ruošti pusryčius tenka pasukti galvą kuo nustebinti. Ir nebūtinai tai turi būti įmantrųs valgiai, kartais pakanka idėjos. Nors pagrindinis tikslas - pabūti kartu, o ne priblokšti, bet kolektyvas toks kūrybingas, kad visiems sugužėjus į virtuvėlę pasigirsta "och" ir "ach".
Čia dalinuosi vienu iš penktadieninių pusryčių patiekalų. Man norėjosi kažko paparasto, bet tuo pačiu nepaprasto :) Ir manau man pavyko - kas gali būti paprasčiau už sumuštinį? Antra vertus - sumuštinių tortas iš pirmo žvilgsnio panašus į tiesiog tortą, o įsižiūrėjus ir pamačius papuošimuose ridikėlius ir gražgarstes jau yra vertas "och" ir "ach" :) Idėją nusižiūrėjau ir išsisaugojau labai seniai čia. Smörgåstårta arba švediškas sumuštinių tortas yra puiki išeitis, kai norisi torto ir kažko nesaldaus vienu metu :D
Galiu pasakyti, kad mano kolektyvas šį tortą "užskaitė" vienbalsiai, vos spėjau į visas puses pasakoti kaip gaminau. Man pačiai, gal dėl to, kad savo patiekalą vertinu visada kritiškai, užkliuvo tai, jog tortas nors ir efektingas, tačiau valgyti jį gana sudėtinga - dėl kremo į ranką nepaimsi, su šaukšteliu jį įveikti taip pat sudėtinga, kas apsiginklavo šakutėmis - susidorojo lengviau. Iš patirties žinau, kad juos tikrai nėra lengva valgyti, nes jau ne kartą esu gaminusi kažką panašaus - užkandinį tortą su tunu ir pikantišką tortą.
Galiu pasakyti, kad mano kolektyvas šį tortą "užskaitė" vienbalsiai, vos spėjau į visas puses pasakoti kaip gaminau. Man pačiai, gal dėl to, kad savo patiekalą vertinu visada kritiškai, užkliuvo tai, jog tortas nors ir efektingas, tačiau valgyti jį gana sudėtinga - dėl kremo į ranką nepaimsi, su šaukšteliu jį įveikti taip pat sudėtinga, kas apsiginklavo šakutėmis - susidorojo lengviau. Iš patirties žinau, kad juos tikrai nėra lengva valgyti, nes jau ne kartą esu gaminusi kažką panašaus - užkandinį tortą su tunu ir pikantišką tortą.
Sumuštinių tortai tuo ir žavūs, kad visiškai neriboja fantazijos - kas skaniausia ir mieliausia gomuriui, tą ir naudojame. Aš pusiau improvizavau ir tortą nutariau gaminti, pasinaudodama man labai skanių sumuštinių su kiaušiniais ir lašiša, produktų sąrašu: jis ne tik skanus, bet ir vegetariškas, kas aktualu mūsų kolektyve.
Pakeitimų ateičiai turėčiau du - lašišą supjaustyčiau mažais gabalėliais (dabar naudojau pjaustytą "paklodėmis" lašišą), kad valgyti būtų lengviau ir puoščiau prieš pateikiant, nes papuošimai per naktį šaldytuve apvyto.
Iš anksto atsiprašau, tikslaus recepto nebus, nes gamindama improvizavau ir ragavau. Bet čia, manau, svarbiau idėja, nei tikslūs kiekiai.
Taigi, aš naudojau (2x3 forminės duonos riekių dydžio tortui ):
18 riekelių sumuštinių duonos
8 kietai virtų kiaušinių (4 - I pertepimui, 4 - pyrago viršui)
2 pakuočių pjaustytos šalto rūkymo lašišos po 100 g
majonezo
grietinės arba jogurto (naudojau jogurtą)
pusės ilgavaisio agurko
krienų
tarkuoto Džiugo sūrio
poro
krapų
sviesto
druskos, pipirų
Papuošimui:
2 pakuočių Rama Creme Bonjour aptepimui
jogurto
krevečių
pomidoriukų,
porų
gražgarsčių
ridikėlių
Paruošimas:
- Nupjaustome duonos pluteles ir paskrudiname įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje. Tai užtruks apie 5-10 min, svarbu nepražiopsoti momento bepjaustant likusius produktus :)
- I pertepimui sutarkuojame kiaušinius, įdedame pora šaukštų majonezo ir dar šaukštą kitą jogurto (čia kad būtų ne taip riebu), įmaišome gausiai krapų, dosniai porų, dėl skonio įverčiame šaukštą tarkuoto Džiugo, pagardiname druska ir pipirais. Paragaujame ar nieko netrūksta. Masė turi būti kaip tiršta grietinė - lengvai tepama, bet ne per skysta, kad neišbėgtų.
- Rama kremą sumaišome su jogurtu, kad pasiektume tepamą kreminę konsistenciją - ja aptepsime savo tortą.
- Dalį pasiruošto Rama kremo atskiriame II pertepimui, kad užtektų aptepti nestorai vieną sluoksnį duonos riekelių, ir papildomai įmaišome krapų, porų, krienų ir Džiugo.
- Išklojame pasiruoštą lėkštę paskrudintomis duonos riekelėmis. Aš išdėliojau 2x3.
- Aptepame duoną pasiruošta kiaušinių mišraine.
- Ant viršaus išdėliojame plonai pjaustytą agurką.
- Antram sluoksniui skirtas duonos riekeles iš vienos pusės plonai aptepame sviestu ir sviestuota puse dedame ant agurko. Aš pabijojau, kad nuo agurko duona visiškai ištęš, tad sviestą panaudojau kaip apsauginį skydą.
- Antrą duonos riekelių sluoksnį aptepame su II pertepimui pasiruoštu Rama kremu.
- Ant viršaus tolygiai išdėliojame rūkytos lašišos gabalėlius.
- Kad nebūtų per sausa, trečiam sluoksniui skirtą duoną iš vienos pusės plonai aptepiau torto aptepimui skirtu pasiruoštu kremu. Bet dėl šio mano veiksmo kremo neužteko kremo viršaus patepimui. Nors gal ir taip būtų neužtekę, nes tepiau gana plonai.
- Tortą aptepame pasiruoštu Ramos kremu. Betepant paaiškėjo, kad kremo užteks tik šonams, o kadangi Ramos daugiau neturėjau, torto viršutinį sluoksnį aptepiau kiaušinių+majonezo+jogurto+džiugo mase.
- Paruoštą tortą dedame šaldytuvan nakčiai, kad skoniai susimaišytų ir sudrėktų duona.
- Puošiame pagal fantaziją. Aš už savo torto papuošimą esu dėkinga savo vyriškiui :) kaip minėjau aukščiau, puošti patarčiau prieš patiekiant, nes per naktį papuošimai praranda savo grožį.
Skanaus!
Įkvėpimas ir idėjos ateičiai: pirmas neišdildomas įspūdis, paprasta, bet labai gražiai atrodanti alternatyva su tunu, prašmatniai atrodantys individualūs pyragiukai su kumpiu, Tikiu, kad labai gardus sumuštinių tortas su avokadais, vištiena ir saulėje džiovintais pomidorais. Dar tortiškiau atrodantis - apvalus sumuštinių tortas, kuriam naudojamas pačių iškeptas duonos kepalėlis.