Puslapiai

2011 m. gruodžio 13 d., antradienis

Kalėdinis brandinamas pyragas - Stollen


Aš tokį pyragą nusižiūrėjau dar pernai, o gal net dar anksčiau. Tik pernai pražiopsojau progą. Šiais metais irgi prisiminiau vėlokai (tiksliau priminė Ilona), o dar kol prisiruošiau, tai iki kalėdų beliko lygiai dvi savaitės. Kaip žinia, tokius pyragus galima iškepti ir 2 mėnesiai iki Kalėdų, kad jie spėtų subręsti. Taigi šių pyragų kepimo terminas 2 mėnesiai - 2 savaitės iki Kalėdų. 
Apie Stollen pyrago istoriją įdomiai papasakojo Elžbieta. Jei spėsiu, o tiksliau, jei perspektyvoje nusimatys laisvos vietos skrandžiuose, reikės išsikepti ir tradicinę itališką Kalėdinę Panettone.
Na, o ar mano štolenas buvo skanus, parašysiu po Kalėdų :)



Taigi, mums reikės:
500 g miltų
8, 5 g (~1 VŠ) sausų mielių
100 g cukraus
60 g maltų migdolų ir/ar lazdyno riešutų (naudojau 70g)
250 g minkšto sviesto
125 g razinų (neturėjau tiek, trūkstamą kiekį užpildžiau džiovintomis spanguolėmis)
100 g apelsinų cukatų (neturėjau, nedėjau, vietoje to įtarkavau 1 apelsino žievelę)
40 ml romo, brendžio ar 1 apelsino sulčių
1 citrinos žievelės
1/2 AŠ cinamono
1/3 AŠ kardamono
1/4 AŠ muskato
1/4 AŠ gvazdikėlių

Sulaistymui:
50 g tirpinto sviesto
cukraus pudros (daaaaaaug)

Paruošimas:
  1. Razinas ir džiovintas spanguoles užpilame romu ir paliekame kelioms valandoms, kad razinos pasigertų :), t.y. sugertų visą romą. 
  2. Pasiruošiame įmaišą iš pieno, 1 VŠ (15 g) cukraus, 2 VŠ (15 g) miltų. Paliekame kol mielės aktyvuosis ir suputos. Įprastai su sausomismielėmis to daryti nereikia, bet šioje tešloje labai daug riebalų, taigi mielėms reikia padėti.
  3. Sviestą išplakame su likusiu cukrumi iki purumo.
  4. Miltus persijojame ir sumaišome su prieskoniais. 
  5. Sumaišome sviesto ir cukraus plakinį su įmaišalu, miltais, razinomis, maltais riešutais. Užminkome tešlą (už mane tai atliko duonkepė) ir paliekame pakilti šiltai valandai.
  6. Ant kepimo popieriaus dedame pakilusią tešlą (ji man drąstiškai nepakilo) ir suformuojame stačiakampį. Pelenkiame per pusę, truputį paplojame, paformuojame stačiakampį vėl ir vėl lenkiame. Šį kartą ne per pusę, o kad liktų neuždengtas kraštelis. Jei šis kepinys pasiteisins, kitoms Kalėdoms iš šio kiekio kepsiu du pyragus ir suformuotus dėsiu į stačiakampes keksų formas, kad šiek tiek prilaikytų formą ir nebūtų toks plokščias kaip šį kartą.
  7. Paliekame pakilti pusvalandžiui.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45-60 min.
  9. Tik ištrrauktą pyragą aptepame tirpintu sviestu ir paliekame atvėsti per naktį.
  10. Kitą dieną gausiai apibarstome cukraus pudra, suvyniojame į foliją, maistinę plėvelę ir slepiame iki Kalėdų.
  11. Prieš pateikiant dar apibarstome cukraus pudra.

Ramaus laukimo!

Šaltinis: Neringos blogas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą