Ilgokai sėdėjau, galvodama kaip tiksliausiai apibūdinti šį pomidorų padažą. Žodis - nuostabus ar fantastiškas, skamba banaliai. Bet jis tikrai toks ir yra! Kai jį viriau, nesitikėjau tokio rezultato. Jis tikrai puikaus skonio - pasigailėjau, kad dariau iš pusės normos, dabar reikės daryti iš dvigubos :)
Taigi, mums reikės:
3 kg pomidorų
4 raudonųjų paprikų
5 didelių svogūnų
1 galvutės česnako*
220 ml cukraus*
5 VŠ druskos*
150ml 9% acto (aš pyliau 130 ml)
1 AŠ maltų juodųjų pipirų
1 AŠ cinamono
1 AŠ maltos kalendros
1 AŠ baziliko (naudojau džiovintą)
*žr.pastabą apačioje
Paruošimas:
- Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles ir supjaustome mažais gabaliukais.
- Smulkiai supjaustome paprikas, svogūnus.
- Sudedame daržoves į puodą, suberiame druską, cukrų, prieskonius ir verdame kol sutirštės (~1 val., priklauso nuo pomidorų). Karts nuo karto pamaišome, kad nesviltų.
- Padažui sutirštėjus supilame actą ir įdedame smulkintus česnakus, paverdame kelias minutes.
- Viską susmulkiname blenderiu iki vientisos masės.
- Išpilstome į sterilius stiklainius, užsukame dangteliais ir laikome vėsiai.
- Iš nurodyto produktų kiekio gaunasi ~2 l pomidorų padažo.
Skanaus!
Šaltinis: AJ receptai
*per ne vienerius metus šiek tiek koregavosi kiekiai: 200 ml cukraus, 3 VŠ druskos ir 3 galvutės česnako
Atrodo nuostabiai skaniai!
AtsakytiPanaikintiBet žinai, kaip Tu moki apibūdinti/ išgirt patiekalus, ne tas žodis, jau taip ir noris iškart lėkt ir daryt :)
Sekmadienį bandysiu. Tik nežinau kiek tų pomidorų turiu - neturiu kuo pasverti. Bet bent 1 litrui užteks
AtsakytiPanaikintiJis tikrai nuostabus :) Man labai svarbu patiekalo apibūdinimas. Dažnai jei kuriam nors bloge randu tik receptą, jį ignoruoju, nes nežinau ar verta gaminti ar ne. Man svarbi ir subjektyvi nuomonė :)
AtsakytiPanaikintiIndre, bandyk, tikrai verta. Ir čia ne pyragas, kuriam labai svarbu tikslios proporcijos, neabejotinai turėtų pavykti!
Išsiviriau - SUPERINIS!!! ir taip gailiuosi, kad tiek nedaug, virsiu dar :D
AtsakytiPanaikintiO ką aš sakiau!!! :) Džiaugiuosi, kad patiko :)
AtsakytiPanaikintiKaip smagu skaityt, kad tiek daug zmoniu patiko mano padazas :) Matau, kad ne veltui eksperimemntavau su ingridientais ir prieskoniais, kol radau geriausia derini :)
AtsakytiPanaikintiJis TOBULAS! Aš dabar daug ką su juo valgau, nors anksčiau tik nosį riesdavau prieš pomidorų padažus :D
AtsakytiPanaikintio aš pridursiu, kad man aštrokas. Dėjau viską pagal normą, tačiau acto man jaučiasi per daug. Šiaip sesuo, kol pilsčiau padažą į indelius, kabino jį šaukštais ir sakė, kad labai pavyko, bet kitą syki daryčiau švelnesnį ;)
AtsakytiPanaikintiSvarbu, kad vertas kito karto :) o dėl aštrumo/švelnumo - taip, tai subtilu ir asmeniška :) Nes aš kitiems metams (t.y. šiems) gavau užsakymą jį padaryti aštresnį, nes per švelnus :) Svarbu atrasti tikrai gerą variantą ir prisitaikyti pagal save. Tikiuosi, kad rasite savo skaniausią kombinaciją :) Ir jei netingėsite, pasidalinkite ir su manimi :) o ką gali žinoti, gal ir man patiks :)
PanaikintiKaip manote, ar vyno actas (6%) čia tiktų? :)
AtsakytiPanaikintiTokia aš ir specialistė, bet manau, kad tiktų. Aš kartais acto kiekį net pamažinu, nes pati nelabai mėgstu jausti actą, tad švelnesnis actas reikalo, manau, nesugadins.
PanaikintiPasidalinkit rezultatais! :)
Taigi, rezultatai: asmeniškai man būtent vyno actas sugadino visą padažo skonį. Tiesiog per intensyviai tas actas jaučiasi. Tačiau kitiems šeimos nariams jis nei kiek netrukdė :D manau šiemet dar virsiu šį padažą, bet dėsiu normalų actą :D
PanaikintiVadinasi turite labai jautrų gomurį :) Šiaip iš patirties galiu pasakyti, kad dar luktelkit. Man iš pradžių tas actas užkliūdavo, bet truputį pastovėjus, visi skoniai susimaišo, ir actas taip nesijaučia. Plius visada galima prisiderinti pagal savo skomį. Pvz., mano vaiko auklė nededa kalendros, cinamono - o rezultatas vis tiek puikus. Kiekvienas ingredientas įneša savo skonį, tad galima varijuoti pagal save. Tikrai verta atrasti savo variantą - rezultatas atperka visas paieškas. Tikiuosi, kad atrasite ir savąjį :)
PanaikintiAš viską t.y pomidorus,papriką,svogūnus blenderiu sumaliau prieš užkaičiant puodą.Virimo pabaigoje supyliau stiklinę obuolių acto.Gavosi laaabai skaniai :)ir acto kvapas beveik nesijautė.
AtsakytiPanaikintiGalimas ir toks variantas - pirma sutrinti, paskui kaitinti, tik apvirusias daržovse sutrinti lengviau :)
PanaikintiSmagu, kad patiko - šio pomidorų padažo stiklainėliais ir aš su mama jau kelintus metus sandėliuko lentynas užpildome. Pirktinio padažo jau seniai nebeperku :)
...iš karto viriau dvigubą porciją,bet visi kas ragavo sako druskos žiauriai daug,tad kitą kartą jos dėjau mažiau ir acto dedu visada mažiau,dar i vieną papildomai pridėjau cukinijos kubelių,atrodo tiko.Šiaip tai šis receptas geriausias iš visų kuriuos esu dariusi-gaunasi padažas o ne pliurė.
AtsakytiPanaikinti...iš karto viriau dvigubą porciją,bet visi kas ragavo sako druskos žiauriai daug,tad kitą kartą jos dėjau mažiau ir acto dedu visada mažiau,dar i vieną papildomai pridėjau cukinijos kubelių,atrodo tiko.Šiaip tai šis receptas geriausias iš visų kuriuos esu dariusi-gaunasi padažas o ne pliurė.
AtsakytiPanaikintiSvarbiausia, kad atitaikėte pagal savo skonį :)
PanaikintiSveiki, o sakykit, stiklainiukus prieš išpilstant padažą kaitinti reikia?
AtsakytiPanaikintiStiklainiukus sterilizuoti būtina. Čia jau kiekviena šeimininkė tai daro savaip. Mano mama (ir aš, nes taip išmokau) stiklainius gerai išplauname su soda, o tada į kiekvieną pilame verdančio vandens (į stiklainį įdedam po metalinį šaukštą, kad nesprogtų), praskalaujame ir tada jau pilame numatytą turinį.
PanaikintiSupratau, ačiū :)
PanaikintiAčiū už reseptą.Nuostabus.Sūnus suvalgė iškarto visą stiklainiuką padažo.Aš asmeniškai kt.porcijai desiu mažiau druskos,o taip labai gardu
AtsakytiPanaikintiReceptas tikrai puikus! Atradau jį pernai Beatos laidoje :) Bet kaip visada pasitelkiau ragavimo pojūčius ir įvedžiau savo pakeitimų: mažiau druskos ir cukraus, paprastą actą pakeičiau madeiros balzamikinių actu, jo pilu gerokai mažiau bei pridedu apie 70 ml aliejaus (alyvuogių). Ir BŪTINAI daug šakelių žalumynų (žalių): rozmarino, baziliko, petražolės (paskutinį kartą nukeliavo ir morkų lapų šakelių). O šiemet dalį acto pakeičiau geltonųjų slyvukų tyre (be priedų). Ir rezultatas buvo geresnis nei TOBULAS :) Taip, kad eksperimentuokit, ieškokit savojo tobulojo skonio ir svarbiausia - gaminkit su meile :) Jūratė :)
AtsakytiPanaikinti