Puslapiai

2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Kavos keksas



Keksas gavosi "kažkas tokio...mmmm..." Fantastiškas. Sakyčiau po kekso su kriaušėmis jam tenka 2-a vieta! Kavos aromatas labai puikiai nuteikia gomurį. Keksas drėgnas (visgi 250 g sviesto!). Ir labai džiaugiuosi, kad nepatingėjau padaryti glaisto, nes dažniausiai šį etapą iš tingumo praleidžiu - jis puikiai papildo kekso skonį, dar intensyvesniu kavos aromatu. Labai rekomenduoju!


Taigi, mums reikės:
Keksui:
250 g miltų
250 g cukraus
250 g margarino kepiniams ar sviesto
4 kiaušinių
1 AŠ kepimo miltelių
1 AŠ vanilinio cukraus
2 AŠ tirpios kavos
1 VŠ karšto vandens

Glajui:
35 g sviesto
1 VŠ tirpios kavos
3 VŠ pieno (neturėjau - pyliau grietinėlės)
150 g cukraus pudros

Paruošimas:
  1. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltos purios masės.
  2. Įmušame po vieną kiaušinį, po kiekvieno papalkant, kad nebesimatytų jo pėdsakų.
  3. Į masę įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
  4. Pusę masės pilame į riebalais išteptą kepimo formą, aš kepiau silikoninėje formoje, todėl nieko netepiau.
  5. Į likusią tešlą pilame vandenyje ištirpintą kavą, gerai išmaišome ir pilame į formą.
  6. Kepame apie 45 min. iki 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pagaliukas įkištas į keksą liks sausas. Aš kepia apie 180-190 laipsnių orkaitėje, žemesnėse lentynose ir man pakako ~30 min.
  7. Glajui skirtą sviestą ištirpiname su pienu ir kava. Kai praauš suberiame cukraus pudrą ir gerai išmaišome. 
  8. Pyragui iškepus jį patepame glajumi.
Skanaus!


Šaltinis: Iš SM platybių, originale - Mary Berry Complete Cookbook

25 komentarai:

  1. labai aciu uz nuostabu pyraga. mano tetis sake, kad tai skaniausias pyragas keptas musu namuose.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi kaip džiaugiuosi!!! Šis keksas man irgi yra vienas iš pačių pačiausių!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man neiškilo pyragas, gal kokių patarimų turėsit?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei atvirai,t ai nežinau, gal kepimo milteliai blogi? O jis neiškilo viai, ar iškilo ir sukrito?

      Panaikinti
  5. Atsakymai
    1. Niekada man teip nėra nutikę, todėl neturiu idėjų dėl galimos priežasties. Vienintelis spėjimas, kad blogi kepimo milteliai...

      Panaikinti
  6. Ačiū Jis nuostabus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip džiaugiuosi, kad jis Jums pavyko ir patiko :)

      Panaikinti
  7. Tikrai tobulas keksas. Neįmanoma sustoti valgyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! :)
      Taip, jis tikrai tobulas! Pamenu, kai draugė paragavo, trumpam įsivyravo palaiminga tyla, skirta tokiam gomurio malonumui :)

      Panaikinti
  8. pas mane irgi kepa jau..tikiuosi bus skanus, kaip rasote.

    AtsakytiPanaikinti
  9. ir aš kepu, db lyg kyla keksas orkaitėje:) tikiuosi bus skanus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš irgi labai tikiuosi :) Lauksiu atsiliepimų :)

      Panaikinti
    2. Ačiū už receptuką:) jis jau mano užrašuose:) labai labai skanus ir gražus gavosi,tiesiog idealus:) labai greit visa šeima sukirto ji:) dar ne viena karta kepsiu:) dar kartą ačiū:)

      Panaikinti
  10. Skanu!!! Dėkui už receptuką ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiouosi, kad patiko, aš mielai gabalėlį prie kavos irgi suvalgyčiau :)

      Panaikinti
  11. Na, ką gi, laukiam vėl kol iškeps :) Kiekvieną kartą, kai norisi kažko ypatingesnio, šis keksas pradeda kvepėti namuose. Ačiū už skanią ir gražią idėją! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Orkaite ykaitinot pries kepant?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nerealiai skanus keksas!!! Tiesiog dieviško skonio!!! Aš truputį pakoregavau receptuką ir kavą pakeičiau kakava. Bet tai nesugadinno kekso o gavosi labaiiii skanus. Ačiū, Vilma, už šį receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ar iškepusį keksą dar karštą reikia aptepti glajumi? Ar palaukti kol atvės?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aš laukiau kol atvės. Jei tepsite karštą glajus pasiskirstys gražiai, tačiau dauguma nutekės. Man skauda širdį kas kartą, kai matau kaip profesionalūs konditeriai pila šokoladą ant kepinų ir 80 procentų jo nuteka po grotelėmis. :) Aš suvalkietė.
    Idealu būtų tepti ant vos šilto - turėtų gautis aukso vidurys.

    AtsakytiPanaikinti