Aštuntuosius savo tinklaraščio metus pradėsiu vienu populiariausių, ir vienu skaniausių tortų, kuriam, kažkodėl, labai ilgai nesuteikiau šanso savo virtuvėje - tortui "Rafaelo". Pagyros jam internete sklando daugiau nei pekerius metus. Netyčia akiai užkliuvus už šio torto nuotraukos Pintereste, pagalvojau, kad tai puikus pasirinkimas Kalėdiniam tortui (hmm...taip, me sjį suvalgėme per praėjusias Kalėdas...).
Biskvito receptas lietuviškuose bloguose sklando identiškas. Sunkiau buvo su kremu: 90 procentų kremo receptai taip pat identiški, tačiau atradau kelis kitokius ir buvo labai sunku pasirinkti, kurį gaminti. Mėčiausi, mėčiausi ir likau prie originalo.
Ir ką gi? Nors buvau gana skeptiška, dėl visų liaupsių šio torto adresu, panašu, jog turime naują mėgiamiausią tortą! Jis iš tiesų yra labai skanus! Apgaulingai lengvo skonio, gal vos vos vos per saldus (bet prie kavos - pats tas!), tačiau gal dėl to, kad nusukau vieną sulaistymui skirtą citriną. Ir tikrai, dėl kokosinio kremo primena Rafaello saldainius. Savąjį tortą kepiau 21 cm skersmens tortinėje ir jis gavosi baisiai aukštas, Žinau, kad tokie tortai dabar madingi, bet kitą kartą jį kepsiu 26 cm skersmens torto formoje.
Taigi, mums reikės (24-26 cm skersmens torto formai, aš kepiau 21 cm, mano tortas gavosi labai aukštas):
Biskvitui:
5 didelių kiaušinių
230 g cukraus (naudojau 220g)
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
65 g (70 ml, 1/3 puodelio) aliejaus
230 g miltų
1,5-2 AŠ kepimo miltelių (naudojau 1,5 AŠ, receptuose dažniausiai siūloma naudoti 2 AŠ)
Sulaistymui:
200 ml vandens
2 citrinų sulčių (naudojau 1 citrinos)
2 AŠ cukraus
1 citrinos žievelės (nenaudojau)
Kremui:
385 g (1 skardinės) kondensuoto pieno, kambario temperatūros
200 g sviesto, kambario temperatūros (naudojau 160 g)
450 g grietinėlės, 36% (naudojau 500 ml)
50 g kokoso drožlių
Papuošimui:
~ 100 g kokoso drožlių
šiek tiek migdolų plokštelių
Paruošimas:
- Biskvitą geriausia kepti dieną prieš surenkant tortą, kad biskvitas spėtų susistovėti ir būtų lengviau jį supjaustyti.
- Biskvitui skirtus kiaušinius, kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska plakame mikseriu, kol masė padidės kokius 3-5 kartus, apie 7-10 minutes. Aš savuoju rankiniu mikseriu ištvėriau apie 5 minutes.
- Plona srovele, nuolat plakant supilame aliejų ir paplakame dar apie minutę.
- Miltus atsargiai sumaišome su kepimo milteliais, persijojame ir dalimis įmaišome į kiaušinių plakinį, maišant silikonine mentele ar šaukštu, vis užgriebiant iš apačios.
- Tešlą supilame į kepimo popieriui ištiestą atsegamą kepimo formą.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių, kol įkišus medinį pagaliuką ir ištraukus jį, jis nebus apsivėlęs tešla.
- Biskvitą atvėsiname ir supjaustome į 4 lakštus.
- Kremui skirtus sviestą ir kondensuotą pieną išplakame iki purumo. Įmaišome kokosų drožles (aš jas sumaliau kavamale iki miltelių) ir dedame į šaldytuvą pusvalandžiui).
- Išplakame grietinėlę iki standžių putų.
- Apjungiame abu kremus iki vientisos masės, maišant su mentele.
- Sulaistymui skirtus produktus sumaišome.
- Torto surinkimas: dedame pirmą lakštą ant pasirinkto torto serviravimui indui, sulaistome (aš tai dariau su šaukšteliu), paskirstome kremą, dedame kitą lakštą ir t.t. Man turimo kremo užteko torto pertepimui ir plonam šonų aptepimui.
- Suteptą tortą paliekame šaldytuve bent porai valandų, o geriausia - per naktį.
Prieš 1 metus: Tortas "Napoleonas"
Prieš 2 metus: Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su džiovintomis spanguolėmis, Brie ir cinamonu
Prieš 2 metus: Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su džiovintomis spanguolėmis, Brie ir cinamonu
Prieš 3 metus: Varškės pyragas su slyvomis
Prieš 4 metus: Paukštienos keksiukai
Prieš 5 metus: Čenakai
Prieš 8 metus: Drėgnas šokoladinis pyragas be šokolado
Kepiau vakar šį tortą :). Jau seniai žinojau apie jį, bet vis maniau, kad pačiai pasigaminti sudėtinga. Pasirodo, visai ne :)! Ir skonis, kaip tikro torto! (Dažniausiai mano kepamiems tortams kažko trūksta.) Ne per saldus (cukraus nemažinau), šiek tiek riebokas (sviesto dėjau 160 g), citrininiam sulaistymui pakako pusantros sultingos citrinos. Tik, kepant biskvitą labai skrudo jo šonai, ir kaip visada iškilo kalnas, tad teko gerokai apipjaustyti ir paskui tepant tortą pakaišioti šen bei ten gabaliukų. Tad tortas gavosi ne pats dailiausias, bet naminiam valgymui nieko ir netobulinau, tik aptepiau likusiu kremu :). Net vyras gyrė, nors jam tortai buvę nebuvę :). Ačiū už receptą :)!
AtsakytiPanaikintikad virsus iskyla,tai perkarsta temperatura,galima apie 20 laipsniu numazint pradzioje,kad visas tolygiai persiltu,o po to palaipsniui padidint :).O jei sonai pastoviai jums skrunda,gali buti ,kad pati blekute is nelabai kokybisko metalo,labai greitai ikaistanti,tai galima suslapint virtuvini ranksluostuka ir apsupt forma,tada tolygiau keps.
Panaikinti