Puslapiai

2017 m. gruodžio 30 d., šeštadienis

Tortas "Tiramisu" Nr. 2



Artėjant į pabaigą 2017-iesiems, noriu palinkėti nuostabių 2018-ųjų! O jei dar nesugalvojote naujametinio vakarėlio deserto, labai rekomenduoju šį tortą!
Pats pačiausias desertas mūsų namuose yra Tiramisu ir Tiramisu su baltuoju šokoladu. Mano mažasis savo septintam gimtadieniui užsisakė savo mėgstamiausio deserto, tik torto pavidalu. Kartą jau kepiau tortą "Tiramisu", kuris labai pasiteisino. Šį kartą norėjau išbandyti naują biskvito receptą, kuris, beja, man labai patiko: puikiai ir tolygiai iškilo, buvo labai purus, gražiai pjaustėsi ir, aišku, buvo skanus! Šį tortą kepiau tiek savo, tiek sūnaus, tiek savo vyriškio gimtadieniams. Turbūt tai viską ir pasako!


Taigi, mums reikės (26 cm skersmens tortui):
Jei biskvitą norime pjaustyti į tris lakštus:
6 kiaušinių, baltymai atskirti nuo trynių
200 g (1 puodelio) cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
125 g, 190 ml (3/4 puodelio) miltų
95 g, 190 ml (3/4 puodelio) krakmolo (naudojau kukurūzų)
2 VŠ vandens

Jei biskvitą norime pjaustyti į du lakštus arba kepant 21 cm skersmens tortą:
4 kiaušinių, baltymai atskirti nuo trynių
3/4 puodelio cukraus
3/4 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1/2 puodelio miltų
1/2 puodelio krakmolo 
2 VŠ vandens

Jei norisi kakavinio biskvito, vieną šaukštą miltų keičiame nesaldžia kakava. 

Biskivito sulaistymui:
1 puodelio kavos (jei tortą valgys vaikai, keiskite kakava, apelsinų sultimis)
1-2 VŠ romo (jei tortą valgys vaikai, nepilame)
1-2 AŠ cukraus

Kremui (26 cm skersmens tortui):
500 g mascarpone sūrio
500 ml grietinėlės, 36% riebumo (man kremo užteko tik dosniam pertepimui. Norint aptepti storiau šonus, ar įmantriau papuošti torto viršų, reiktų dar bent 200 ml grietinėlės)
200 ml cukraus 
1-2 VŠ romo (jei tortą valgys vaikai, nepilame)

Šiame recepte 1 puodelis = 250 ml !!!
  1. Paruošimas:
  2. Biskvitui baltymus išplakame iki standžių putų.
  3. Palaipsniui, tebeplakant baltymui suberti cukrų, druską ir vanilinį cukrų.
  4. Po vieną įplakti kiaušinio trynius, po kiekvieno paplakant, kad nebeliktų akivaizdžių trynio ženklų.
  5. Miltus sumaišome su krakmolu ir kakava, jei naudojame. Persijojame.
  6. Šaukštu ar mentele po truputį įmaišome miltų mišinį, tarpuose dalimis įmaišant ir vandenį. Nepermaišome.
  7. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir supilame paruoštą tešlą. Išlyginame paviršių.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Ar iškepęs tikriname mediniu pagaliuku - jei ištrauktas sausas, biskvitas iškepė. Jokiu būdu eigoje ir ypač pradžioje nedarinėjeme orkaitės, kad biskvitas nesukristų.
  9. 15 minučių biskvitą vėsiname kepimo formoje, vėliau perkeliame ant grotelių visiškai atvėsti. Supjaustome.
  10. Biskvito sulaistymui skirtus ingredienus sumaišome (kava turi būti visiškai atvėsusi). 
  11. Kremui skirtą grietinėlę plakame, kol taps tvirta. Palaipsniui, nuolat plakant, suberiame cukrų. 
  12. Kai grietinėlė taps standi, įplakame romą ir maskarponę.
  13. Surenkant tortą, vieną torto lakštą ant dedame ant tortinės, šaukšteliu ar teptuku sudrėkiname biskvitą kava, tolygiai paskirstome kremą. Pakartojame su likusiais biskvitais.
Skanaus!





Šaltinis: Biskvitas pagal Domowe wypieki, kremas pagal turimus produktus ir skonį.









Prieš 1 metus: Tortas "Juodasis miškas"
Prieš 6 metus: Aguonų pyragas 
Prieš 7 metus: Pica pgl J.Oliverį

2017 m. gruodžio 15 d., penktadienis

Imbieriniai sausainiai/nameliai


Šiuos sausainius kepiau tik dėl sūnaus - jis labai prašė, iškepti tokių, kuriuos būtų galima puošti ir dar būtų galima pastatyti namelį. Aš pati neturiu nei gebėjimų, nei kantrybės tokiems užsiėmimams, bet...ko nepadarysi dėl vaikų? Ir dar kartą įsitikinau, kad kantrybės aš tikrai neturiu: iškepiau kelias skardas puošimui, vieną namuką, o kitus iškepiau suformavusi rutuliukus, nes viso reikalo iniciatorius pasiplovė kelis kartus švystelėjęs kočėlu.

Sausainiai išskirtiniai tuo, kad jų tešlos nereikia šaldyti - atvirkščiai - ją reikia pabrandinti kambario temperatūroje. Tešla minkšta, maloni, tačiau dirbti su ja nebuvo lenvga dėl to pačio minkštumo. Tad likusias sausainių partijas kepiau tešlą palaikiusi šaldytuve. Bet sausainiukai iškepė puikūs ir, svarbiausia - tobulai išlaikė savo formą, tad jie labai tinka tuomet, kai norisi iškepti konkrečios formos sausainių. Dar vienas jų pliusas: pastatytas imbierinis namelis prastovėjo niekaip nesupakuotas dvi savaites kol buvo suvalgytas, tačiau sausainiai buvo išlaikę savo trapumą. 


Taigi, mums reikės:
I mišinys:
400 g (3 puodelių) miltų
1 1/2 AŠ kepimo miltelių
3/4 AŠ sodos
1/4 AŠ druskos
1 VŠ malto imbiero
1 3/4 AŠ malto cinamono
1/4 AŠ maltų gvazdikėlių
II mišinys:
85 g sviesto, kambario temperatūros
160 g (3/4 puodelio) rudojo cukraus
1 didelio kiaušinio
III mišinys:
1/2 puodelio melasos (naudojau medų)
2 AŠ vanilės ekstrakto (naudojau vanilinį cukrų)
1 AŠ tarkuotos citrinos žievelės (nebūtina, nedėjau)
Glajui:
2 puodelių cukraus pudros
2-3 VŠ pieno
1/4 AŠ vanilės ekstrakto (naudojau vanilinį cukrų)

Paruošimas:
  1. Į nedidelį dubenį persijojame ir išmaišome I mišinio produktus.
  2. Didesniame dubenyje išplakame II mišinio produktus. Aš pirmiausia iki purumo išplakiau sviestą su cukrumi, tada įmušiau kiaušinį ir išplakiau.
  3. Į II mišinio plakinį supilame III mišinio produktus ir išplakame.
  4. Į plakinį po truputį įmaišome sausus produktus. 
  5. Tešlą padaliname į dvi dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame kambario temperatūroje 2-8 valandoms. Paruoštą tešlą šaldytuve galima laikyti iki 4 dienų. Prieš kočiojant, reikėtų palaikyti kambario temperatūroje.
  6. Iškočiojame sausainius. Ploniau iškočiota tešla = trapūs sausainiai, storiau iškočiota tešla= minkštesni sausainiai.
  7. Iškočiojus tešlą, su formelėmis išpjaustime norimas sausainių formas, išdėliojame ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
  8. Kepame iki 190 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 7-10 minučių (trumpesnis kepimo laikas- minkštesni sausainiai).
  9. Iškepusius sausainius atvėsiname ant skardos. 
  10. Jei turime kantrybės ir noro, puošiame pasiruoštu glajumi - sumaišome glajui skirtus produktus. Tirštumą reguliuojame cukraus pudra arba pienu. Svarbu neplakti baltymų iki standumo, o išmaišyti. Aš antrus metus tai pamirštu ir mano glajus sudžiųvęs būna labai trapus. Ant sausainių tai pliusas, bet statant namelį - riebus minusas.
Skanaus!



Šaltinis: food.com

2017 m. gruodžio 5 d., antradienis

Lašišos apkepas su bulvėmis ir špinatais


Šis patiekalas į greitų vakarienių kategoriją nepatenka, bet į skanių ir lengvai paruošiamų - tai tikrai. O jei pasiruošite iš anksto ar, netgi, užšaldysite pasiruoštą - galima bus uždėti varnelę ir prie "greitos vakarienės".
Ruošiant šį patiekalą jokių specialių įgūdžių nereikės. Tiesa ir to darbo ne itin daug ar ilgam - daugiausia laiko dirbs orkaitė. Rezultatas buvo labai skanus, viskas tarpusavyje labai skaniai derėjo.




Taigi, mums reikės:
375 g lašišos file be odos
1 mažo svogūno (pamiršau panaudoti)
160 g šviežių špinatų lapų (tiktų ir šaldyti, bet svorio nepasakysiu)
druskos, pipirų, 
1 citrinos žievelės, tarkuotos (nenaudojau, naudojau citrinpipirius)
džiovintų česnako granulių
3 nedidelių bulvių

Padažui:
25 g sviesto
25 g miltų (~2 VŠ, lengvai kupini) miltų
250 ml pieno, kitą kartą pilčiau 300-350 ml, kad būtų skystesnis
2 VŠ tarkuoto kietojo sūrio (pridėjau nuo savęs)
druskos, pipirų
pluoštelio krapų

Užbaigimui:
1 VŠ tirpinto sviesto aptepimui
2 VŠ tarkuotojo kietojo sūrio (pridėjau nuo savęs)

Paruošimas:
  1. Bulves su lupenomis paverdame sūdytame vandenyje, 20 minučių nuo užvirimo. Šiek tiek atvėsiname, nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais.
  2. Lašišos file supjaustome kąsnio dydžio kubeliais, beriame į kepimo indą ir pagardiname druska, (citrin-)pipiriais, citrinos žievele, česnakų granulėmis, smulkiai supjaustytu svogūnu. Išmaišome.
  3. Špinatų lapelius sudedame į kiaurasamtį, perpilame verdančiu vandeniu, kad suvystų, tuomet šaltu vandeniu, kad neprarastų žalios spalvos, ir paliekame nusivarvėti. Galiausiai nuspaudžiame, kad nusivarvėtų kuo daugiau vandens.
  4. Špinatus šiek tiek pasmulkiname, pagardiname druska, česnakų granulėmis ir tolygiai paskirstome ant lašišos.
  5. Padažui skirtą sviestą dedame į nedidelį prikaistuvį, ištirpiname ant vidutinės ugnies ir suberiame miltus. Pakaitiname, nuolat maišant kelias minutes. Supilame pieną ir kaitiname, kol padažas sutirštės. Beriame krapus, gardiname druska ir paliekame šiek tiek atvėsti.
  6. Padažą tolygiai paskirstome ant špinatų. Papildymas: padažas buvo tirštokas ir pats savaime ant špinatų ir lašišos nepasiskirstė iki dugno, kitą kartą gamindama jį ruoščiau skystesnį, o užpylusi, lengvai permaišyčiau.
  7. Ant viršaus vienu sluoksniu, šiek tiek persidengiant, išdėliojame bulvių griežinėlius.
  8. Bulvių paviršių aptepame tirpintu sviestu, pabarstome tarkuotu sūriu.
  9. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
Skanaus!