Mano vyriškio darbo dienos pusryčiai – sumuštiniai. Ir ne kitaip. Kaip galima tikėtis, tėčio pavyzdžiu seka ir mažasis. Kad jau negaliu pakeisti meniu, bandau keisti bent jau sudedamąsias dalis, kad sumuštinių duona nebūtų tokia jau visiškai bevertė. Prieš kelis metus darytas bandymas buvo pernelyg radikalus – pilno grūdo sumuštinių duona, kuriai naudojau vien tik pilno grūdo kvietinius miltus nesulaukė pasisekimo, veikiau atvirkščiai - patiko tik man.
Dublis antras – naujas receptas: naudoju po lygiai pilno grūdo kvietinių ir
balintų miltų. Duoną kepiau duonekepėje, tačiau kuo puikiausiai galima
iškepti ir orkaitėje.
Taigi, mums reikės
(750 g kepaliukui):
1 puodelio šilto vandens
1 VŠ pieno
2 VŠ rudojo cukraus
2 VŠ medaus
1 AŠ druskos
2 VŠ aliejaus
1 ½ puodelio (200g) pilno grūdo kvietinių miltų
1 ½ puodelio (200g) pilno grūdo kvietinių miltų
1 ½ puodelio (200g) kvietinių miltų
1 AŠ sausų mielių*
1 puodelis = 236 ml
*originaliame recepte naudojama 2 AŠ sausų mielių, tačiau aš
pastebėjau, kad amerikiečiai naudoja didžiulius kiekius mielių – 1 VŠ, 2 VŠ, duona
būna labai iškilusi, bet mielių kvapas – man per intensyvus. Galbūt jie naudoja
kitokias mieles? Man pakako 1 šaukštelio.
Paruošimas (duonkepėje):
Sudedame visus ingredientus pagal duonkepės rekomendacijas,
nustatome baltos duonos arba pilno grūdo duonos režimą (aš naudojau pastarąjį),
kepaliuko svoris – 750 g.
Paruošimas (ne duonkepėje):
- Sumaišome dubenyje pirmus šešis ingredientus (viską išskyrus miltus ir mieles).
- Suberiame miltus ir mieles bei išmaišome, o vėliau užminkome tešlą. Minkome kol tešla bus elastinga ir vientisa (apie 10-15 minučių).
- Užminkytą tešlą dedame į aliejumi pateptą dubenį, uždengiame maistine plėvele ar švariu virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame šiltai pakilti dvigubai.
- Pakilusią tešlą perminkome, dedame į kepimo formą ir uždengus paliekame dar kartą pakilti dvigubai.
- Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes. Jei duonos paviršius pradės per anksti skrusti – pridengiame folija.
Prieš 1 metus: Mielinės varškinės pynutės
Prieš 2 metus: Imbieriniai sausainiai
Prieš 3 metus: Orkaitėje kepta vištiena su grybų padažu
Prieš 4 metus: Purus blynas keptas orkaitėje (dutch baby)
Prieš 5 metus: Skrebučiai su brie sūriu ir kriaušėmis
Prieš 6 metus: Svogūnų pyragas
Prieš 7 metus: Baronkos
Prieš 6 metus: Svogūnų pyragas
Prieš 7 metus: Baronkos
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą