Challah - tai žydiška duona, kurios ir pats pavadinimas reiškia - duonos kepalas. Mano mama perka pynutę kas savaitę, tad pasinaudojau proga ir iškepiau pynutę pati. Pynutė, ypač ką tik iškepta, labai skani: minkšta, puri.
Taigi, mums reikės:
500 g miltų
2 VŠ cukraus
2 AŠ druskos
2 AŠ sausų mielių
250 ml šilto vandens
2 kiaušinių, lengvai išplaktų
2 VŠ aliejaus
Aptepimui:
1 kiaušinio
aguonų ar sezamo sėklų
Paruošimas (aš tešlą ruošiau duonkepėje):
- Miltus persijojame į didelį dubenį.
- Ten pat beriame druską, cukrų ir mieles. Išmaišome ir padarome duobutę.
- Sumaišome vandenį, aliejų ir kiaušinius ir supilame į miltų duobutę. Išpradžių išmaišome, o kai pradės formuotis minkoma tešla išverčiame ant miltuoto paviršiaus ir minkome tol, kol tešla bus mažiau lipni, tvirta.
- Suformuojame tešlos kamuoliuką, dedame jį į miltuotą ar aliejuotą dubenį, uždengiame maistine plėvele ir paliekame pakilti dvigubai apie 1 - 1,5 val.
- Pakilusią tešlą perkeliame ant miltuoto paviršiaus, perminkome ir formuojame norimus kepaliukus. Iš tokio kiekio tešlos galima iškepti vieną didelę arba dvi vidutines pynutes. Aš nutariau pasipuikuoti ir vieną pynutę supyniau iš 6 juostų, kitą suformavau apvalią (instrukcijos kaip tai padaryti - paspaudus ant nuorodų).
- Suformuotus kepaliukus uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame pakilti dvigubai (apie 30 min.).
- Aptepame plaktu kiaušiniu, pabarstome aguonomis ar sezamo sėklomis.
- Kepame iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, tuomet karštį sumažiname iki 200 laipsnių ir kepame dar apie 10-20 minučių, kol pynutės taps gražios auksinės spalvos.
- Atvėsiname ant grotelių.
Šaltinis: Šeimos virtuvė
P.S. Labai panašus receptas kitam pabandymui čia.
Prieš 1 metus: Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis
Prieš 2 metus: Brokolių ir pelėsinio sūrio kišas
Prieš 3 metus: Vaniliniai sausainiai
Prieš 4 metus: Skrebučiai su mocarela ir pomidorais
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą