Šio pyrago banga blogosferoje nudundėjo prieš 2-3 metus. Mano bandytinų receptų sąrašas toks ilgas, kad tik šiais metais aš prie jo prisikasiau, o ir tai tik todėl, kad du kartus iš eilės parduotuvėje nusipirkau po puskilį grietinės. Tad maišas obuolių terasoje, šaldytuve - grietinės perteklius. Šis pyragas labai "į temą".
Kaip ir absoliučiai visi receptai mano tinklaraštyje, taip ir šis - lengvai pagaminamas. Spec.įgūdžių nereikės. Vienintelis minusas - reikės pakentėti prieš prapjaunant. Geriausia pyragą kepti vakare, o ragauti kitą dieną, kai pyrago įdaras sutvirtėja. o skoniai susimaišo ir pasiskirsto.
Dabar apie skonį - man jis buvo skaniausias ne kitą, o dar kitą dieną, kuomet skoniai visiškai susimaišė, nes iš pradžių saldus grietinės kremas buvo sau, o obuolių rūgštelė - sau. Nežinau ar dėl obuolių (naudojau antaninius) - jie nors ir suminkštėjo, tačiau puikiai išlaikė formą, o gal kepiau per mažai (1 valandą), tad valgant šakutei į pagalbą norėjosi pasitelkti peilį. Man rodos, jei obuoliai būtų perkepę visiškai, skonis būtų buvęs absoliučiai tobulas. Vertinant bendrai, pyragas skanus, tikrai kitoks, nei įprasti pyragai. Šiam pyragui internete radau vien tik pagyras, bet antrą kartą jo nekepsiu.
Taigi, mums reikės (22-24 cm skersmens atsegamai torto formai, tiktų ir 26 cm - pyragas bus plonesnis, manoji forma buvo 22 cm):
Pagrindui:
250 g miltų
1 AŠ kepimo miltelių
žiupsnio druskos
150 g šalto sviesto
100 g grietinės (aš naudojau 30% riebumo, mačiau receptų ir su 15% riebumu ir net pienu)
Įdarui:
200 g grietinės, naudojau 30% riebumo
2 mažų ar 1 didelio kiaušinio
220 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
2 VŠ miltų (galima keisti kukurūzų krakmolu)
3 didelių obuolių, manieji buvo antaniniai (aš į savo formą sutalpinau tik tiek, nors kituose receptuose mačiau ir 7 didelius obuolius... visgi "didelis" yra subjektyvi sąvoka)
Paruošimas:
- Pagrindui skirtus miltus įsijojame į dubenį. Ten pat beriame druską ir kepimo miltelius.
- Į miltus suberiame kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštai sutriname iki drėgno smėlio konsistencijos.
- Pilame grietinę, užminkome tešlą (nepersistengiame, svarbu, kad apsijungtų) ir suvynioję į maistinę plėvelę dedame į šaldytuvą 30 minučių. Štai čia, radau kitą pagrindo tešlos paruošimo būdą.
- Visus įdarui skirtus produktus, išskyrus obuolius, dedame į dubenį ir mikserio pagalba išplakame.
- Obuolius nulupame ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Čia labai pasitarnauja mandolina. Kad obuoliai neparuduotų, galima pašlakstyti juos citrinos sultimis.
- Atsegamą torto formą ištiesiame kepimo popieriumi ir rankomis tolygiai paskirstome pagrindo tešlą ant dugno ir šonų, suformuojant pyrago kraštelį.
- Obuolius paskirstome ant tešlos formoje. Aš prikroviau iki pat viršaus.
- Užpilame plakinį ant viršaus.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60 minučių. Kai išėmiau pyragą iš orkaitės, įdaras vis dar buvo gana netvirtas, bet jau nebangavo. Beja, pasimokiusi iš karčios patirties, visada pyragus, kuriuose yra daug sviesto, kepdama savo senose paprastose kepimo formose, jas apgaubiu folijos lakštu, kad prasisunkęs sviestas neprilašėtų orkaitėje ir neprismardintų namų. Nepasigailėjau taip padariusi ir šį kartą.
- Pyragą atvėsiname, vėliau dedame į šaldytuvą, kad galutinai sutvirtėtų.
Skanaus!