Puslapiai

2013 m. liepos 22 d., pirmadienis

Dorados ir daržovės, keptos ant grotelių

Šitaip doradas kepėme jau keturis kartus. Paskutinį kartą bevalgydama pagalvojau, kad jei reikės ieškoti įdomesnio skonio, kurį galėčiau suteikti šioms žuvims. Pačios dorados mums buvo tikras atradimas - be proto skanios ir nepretenzingos paruošimui. Šiandieninis receptasi tai tik įrodo. Doradas valgėme su ant grotelių keptomis daržovėmis, kurios taip pat buvo tikras gėris.
Išvada: kai pamatysite akciją atrakciją doradoms - nedvejokite :) Orams atšalus reikės jsa iškepti ir orkaitėje.

Taigi, mums reikės:
Žuvims:
doradų (priklausomai nuo doradų dydžio ir valgytojų alkanumo galima skaičiuoti vieną doradą - vienam valgytojui. Mes dvi doradas valgome trise ir labai sočiai pavalgome).
šviežio čiobrelio (iš bėdos tiks ir džiovintas)
šviežio rozmarino (iš bėdos tiks ir džiovintas)
citrinos
česnakų arba džiovinto česnako granulių
druskos, pipirų

Daržovėms:
jaunų cukinijų
pievagrybių
paprikos
druskos, pipirų, čiobrelių, rozmarino
citrinos sulčių arba balzaminio acto, jei turite, bet puikiai galima išsiversti ir su citrina
česnako
medaus
alyvuogių aliejaus

Paruošimas:
Ruošiame daržoves (jas kepame ant kaitresnė sugnies, tad anksčiau nei žuvį):




  1. Papriką dedame ant žarijų ir nuolat vartant skrudiname kol pajuos. 
  2. Ištraukiame ir dedame į ledinį vandenį - odelė lengvai nusiims. 
  3. Pašaliname pajuodusią odą ir sėklytes.
  4. Paprikas supjaustome juostelėmis ir dedame į dubenį laukti kitų daržovių.
  5. Cukinijas supjaustome 2-2,5 cm storio griežinėliais. 
  6. Cukinijas ir pievagrybius dedame į vieną dubenį, pagardiname druska, pipirais, tais pačiais rozmarinais ir čiobreliais bei pašlakstome citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Paliekame pasimarinuoti apie pusvalandį. Šita dalis aktuali, jei valgome tik šias daržoves. Kadangi šį kartą valgėme kartu ir papriką, tai daržovių marinavimą galima ir praleisti - užmarinuoseime iškepusias. 
  7. Kepame ant grotelių arba suvertus ant iešmų ant vidutinės kaitros žarijų kol pradės gražiai rusti. Daržovės turi išlikti traškios.
  8. Iškepusias cukinija ir pievagrybius dedame į dubenį pas paprikas. 
  9. Toliau improvizacija: pagardiname druska, pipirais, pašlakstome citrinos sultimis ar balzaminiu actu, dedame traiškyto česnako, pašlakstome skystu medumi ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Paragaujame ar ko netrūksta - ko trūksta įdedame ir paliekame pasimarinuoti. taip pamarinuoti galima ir tik keptas paprikas, jei tik jos yra po ranka - bus ne mažiau skanu.
Ruošiame doradas:


  1. Žuvį išdarinėjame, nuskutame žvynus.
  2. Tiek išorę, tiek vidų pagardiname druska, pipirais, pašlakstome citrinos sultimis ir pabarstome smulkintu česnaku (česnakų granulėmis), čiobrelių lapeliais bei rozmarinų spygliukais. 
  3. Į vidų papildomai įdedame po tris citrinos skilteles, bei po nedidelę šakelę čiobreliio bei rozmarino.
  4. Paliekame pasimarinuoti bent pusvalandį. Visus kartus žuvytės marinavosi nuo pusvalandžio iki 50 minučių - tikrai pakako.
  5. Dedame į groteles ir kepame ant žarijų 15-20 minučių. Svarbu žuvies neperkepti, kad neišsausėtų.

Šalia doradų ir daržovių, mums labai tiko šis vynas:


Skanaus!

6 komentarai:

  1. Labai skaniai viskas čia pas Tave atrodo:) Mes doradinamės irgi būdais įvairiausiais:) Vienas skaniausių mums, dorados keptos druskoje:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Druskoje dar nebandžiau nieko kepti. Bet bais įdomu. Ir šį kartą jau norėjau kepti druskoje, bet mano vyrui kepimas ant grotelių teikia begalinį malonumą, tad kepimas druskoje atidėtas šaltesniems orams :)
      Spėju žuvį paprieskoninti reikia kaip įprastai, paberti druskos, dėti žuvį, užkloti aklinai druska. Orkaitė on 200 laipsnių 30 min.?

      Panaikinti
  2. Mmm... labai gerai atrodo : ) Dorados- puiki, skanutėlė žuvis, todėl labai stengtis ją paruošti nė nereikia. Būtent va taip paprastai ir lengvai - man skaniausia! : ) Gražu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kątik iš Maximos su akcijinėmis gražuolėmis :D Koks sutapimas! Ryt būtinai bus išbandytos :)

    AtsakytiPanaikinti