Nuo tada, kai atradau šią baltą duoną kepamą duonkepėje, tik ją ir kepu kelis kartus per savaitę. Bet štai, vėl prabudo manyje eksperimentatorė, taigi nusprendžiau išbandyti naują receptą, o gal atrasim naują favoritę. Favoritė nesikeičia, bet atradimas tikrai puikus. Gaila, kad tik man. Nes dar iš pat ryto atėjo mano brangusis ir sako: "Nekepk šitos duonos daugiau, gerai?"... Na galvoju, paragausiu ir aš. Valgau pirmąją riekelę - skanu, antrąją - labai labai skanu! Taigi, va jums ir skirtingi skoniai. Maniškiui nepatiko prieskonis, primenantis ruginius miltus, mat jis nemėgsta ruginės duonos. Man ji tikrai, puiki - tinkanti ir sumuštiniams, ir užsitepti slyvų džemo prie arbatos.
Tiesa, šiai duonelei nepasisekė, nes duonkepėje išbuvo gerokai po iškepimo, o kadangi mano duonkepė palaiko kepinį šiltą, tai ji po truputį džiūvo joje. O kai išėmiau (viduryje nakties), palikau ją vėsti iki ryto, taigi dar šiek tiek padžiūvo. Šito pasekmes pajutau gal antrą-trečią dieną - duona pasidarė sausoka. Bet pirmą dieną ji buvo nuostabi. Taigi, tinkamai apskaičiavus duonos kepimo pabaigos ir ėjimo miegoti laiką, ji turėtų būti tikrai puiki kelias dienas.
Taigi, mums reikės (500 g kepaliukui):
185 ml šilto vandens
1 1/3 VŠ aliejaus
2/3 AŠ druskos
1 1/3 VŠ medaus ARBA cukraus
300 g pilno grūdo kvietinių miltų
2/3 AŠ sausų mielių
Galimi priedai:
Razinų duona:
40 ml (1/6 puodelio) sviesto
80 ml (1/3 puodelio) razinų
3 AŠ cinamono
Kaimiška duona:
15 g moliūgo sėklų
15 g saulėgražų sėklų
15 g sezamo sėklų
Paruošimas:
- Pagal duonkepės reikalavimus sudedame produktus į duonkepės kibirėlį.
- Kepame nustatę atitinkamą svorį, norimą apskrudimo laipsnį Pilno grūdo duonos programa.
Šaltinis: Duonkepės receptų knygelė
Vilmut, gal jau Tu nenorėk, kad duonelė be jokių E kepta išliktų savaitę šviežia...
AtsakytiPanaikintiKaip čia susirimavo :) chi chi chi . O jei rimtai - skaniausia ir yra pirmą - antrą dieną.
Aš kai iškepu, apdengiu lininiu rankšluosčiu, kad vėsdama nedžiūtų.
Tiesa, tiesa :) Nors va ta, kur paminėjau kaip mūsų favoritę tai skani būna tol kol suvalgom ir tris ir keturias dienas :)
PanaikintiO dėl rankšluosčio tai ačiū, bandysiu. Aš kai ruginę su raugu kepu, taip darau, o va kvietinės sumuštinių nebandžiau taip užkloti, reikės išbandyti :)