- Vištieną supjaustome juostelėmis
- Paprieskoniname mėgstamais prieskoniais. Gerai išmaišome, kad visa mėsytė gautų prieskonių.
- Supilame grietinėlę ir išmaišome.
- Marinuojame ne mažiau nei 3-4 valandas.
- Vištienos juosteles apvoliojame džiūvėsėliuose.
- Kepame keptuvėje didesniame aliejaus kiekyje.
Puslapiai
2010 m. gegužės 22 d., šeštadienis
Vištienos gabalėliai marinuoti grietinėlėje
Blynai su bananais
Vyšnių pyragas su šokoladu
120 g cukraus
1,5 pakelio vanilinio cukraus
4 kiaušinių
Žiupsnelio druskos
100 g maltų lazdyno riešutų
100 g tarkuoto juodojo šokolado
125 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
450 g vyšnių be kauliukų (gali būti šaldytos)
- 1. Į išsuktą sviestą įmaišome cukrų, vanilinį cukrų, kiaušinius, druską, maltus riešutus ir tarkuotą šokoladą.
- 2. Miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, sudedame į sviestą ir išmaišome.
- 3. Tešlą supilame į kepimo formą (ji turėtų būti apie 26-28 cm skersmens).
- 4. Vyšnias paskleidžiamee ant išlyginto tešlos paviršiaus, šiek tiek įspaudžiame.
- 5. Kepame iki 175 - 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Varškės apkepas
2 (3) kiaušinių
žiupsnio druskos
- Užmerkiame piene manų kruopas.
- Blenderiu išsukame varškę kartu su cukrumi, druska ir kiaušinių tryniais tol, kol neliks varškės gumulėlių.
- Supilame į varškės masę išbrinkusius manus ir romą.
- Išplakame baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
- Kepimo formą ištepame sviesetu, pabarstome manais ir supilame tešlą. Kai kepu apkepą iš 500 g varškės, kepu 22 cm skersmens atsegamoje torto formoje.
- Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 40-50 minučių. Išjungus orkaitę, praveriame duris ir leidžiame apkepui truputį atvėsti orkaitėje.
Šaltinis: Saulėta virtuvė
2010 m. gegužės 13 d., ketvirtadienis
Beždžionių duona (Monkey bread)
Taigi, mums reikės:
60 ml šilto vandens
- Sumaišome mieles su vandeniu.
- Įmaišome trečdalį miltų, cukrų, druską, vanilinį cukrų, kiaušinį, sviestą ir pieną.
- Atsargiai supilame likusius miltus.
- Minkome apie 8 minutes.
- Sudedame tešlą į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 12 val.
- Apvoliojimui skirtus produktus sumaišome.
- Išimame tešlą iš šaldytuvo ir palaikome apie 1 val. kambario temperatūroje.
- Formuojame nedidelius rutuliukus (maždaug lazdyno riešuto dydžio, kiek didesnius), apvoliojame cukraus mišinyje ir dedame į riebalais išteptą formą.
- Uždengiame ir palaikome šiltai valandą, kad pakiltų.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30min.
- Leidžiame 10min pravėsti ir iškrečiame ant lėkštės.
2010 m. gegužės 5 d., trečiadienis
Rūgštynių sriuba
Pagaliau atėjo pavasaris ir galima pasidžiaugti šviežiomis daržo gėrybėmis. Šiandien mama atvežė rūgštynių, tai jų ir ėmiausi. Rūgštynių sriuba viena mano mėgiamiausių.
Taigi mums reikės:
Trijų saujų rūgštynių
200 g rūkyto kumpelio ar dar skaniau – palendricos (atsiprašau gerbiami kalbininkai, nežinau kaip pavadinti ją lietuviškai)
2 bulvių
2 kiaušinių
Lauro lapelių
Kubelio sultinio
Druskos
Procesas:
Supjaustyti kumpį ir pavirti 15 minučių.
Nuplikyti supjaustytas rūgštynes. Nuplikyti reikia dėl to, kad neliktų kartumo. Mane taip mokė mama J
Sudėti į puodą supjaustytas bulves, lauro lapus, sultinio kubelį ir pavirti 5 min. Bulves reikia dėti prieš rūgštynes, kad būtų minkštos, nes įdėjus po jų, nuo rūgšties – sukietės.
Sudėti rūgštynes ir pavirti dar 3-5 min.
Paragauti ar netrūksta druskos, jei taip – įdėti.
Išplakti kiaušinius ir supilti maišant į puodą. Palaukti kol užvirs. Kiti labiau mėgsta kai kiaušinis supjaustomas virtas, bet man skaniau taip.
2010 m. gegužės 4 d., antradienis
Apie prieskonius ant palangės
Mūsų prieskoniniai augalai palyginti neaštrūs ir nestipraus kvapo (išskyrus rūtas, kadagio uogas ir nasturtes), todėl prieskonių mišinį galima sudaryti net iš 3-4 augalų. Jų dedama 15-20 min. prieš baigiant gaminti, kad suteiktų daugiau aromato ir skonio. Baigus virti labai kvapnius prieskonius reikia išimti, o jeigu norite, kad aromato būtų daugiau, dar kurį laiką palikite juos ir pakaitalą nukaitus. Sriubos, actas, aliejus, troškiniai gardinami nesmulkintais prieskoniais augalais arba jų dalimis, o į mėsos, žuvies ar paukštienos patiekalus ir makaronus juos geriau sumalti.
Daržovių patiekalams ypač tinka įvairūs melisos, baziliko, krapų, gelsvės, kalninio dašio, petražolių, salierų lapų ir krapų mišiniai. Sriubos ir troškiniai labai skanūs su baziliku, dašiu, rozmarinu, gelsve, juozažole, krapais, mairūnais, petražolėmis, raudonėliu ir pan. Kiaulienos patiekalams tinka baziliko, gelsvės, dašio, čiobrelio, raudonėlio žolės mišiniai.
Malta jautiena pagardinama baziliko, čiobrelio, rozmarino, dašio, gelsvės, petražolių ir salierų lapų, kmynų sėklų mišiniu. Paukštiena dera su baziliku, isopu, mairūnu, o veršienos ir jautienos patiekalai su dašiu, gelsve, mairūnu, čiobreliu, rozmarinu ir raudonėliu. Kiaušiniams tinka bazilikas, dašis, krapai, peletrūnas, rozmarinas, petražolės, salierų lapai.