Po absoliučios jautienos troškinio sėkmės, nusprendžiau išbandyti dar vieną jautienos troškinio receptą, tik šį kartą troškinimui pasirenkant alų, o ne vyną. Kaip bebūtų skanu, bet man skauda širdį pilant pusę butelio gero vyno į troškintuvą :) Ir ką Jūs manote? Šis troškinys man patiko dar labiau! Jis, kaip ir ankstesnysis troškinys nuostabiai skanus, nesunkiai paruošiamas (galima viską paruošti savaitgalio rytą, įkišti į orkaitę ir pramogauti iki pietų, nesukant galvos). Troškinyje viskas ko reikia: mėsa, daržovės, padažas. Trumpai tariant: TO-BU-LA! Skirtumas nuo ankstesniojo troškinio - gerokai intensyvesnis ir turtingesnis skonis: mėsą prieš troškinant apkepiau, o Guinesso alus, karamelizuoti svogūnai bei garstyčios ingredientų sąraše irgi ne mažiau svarbūs. Beja, jei iš ingredientų sąrašo išbrauktume mano improvizuotai pridėtus produktus, gautume universalų troškinį, kurį būtų galima valgyti tiek su bulvėmis, tiek su makaronais, tiek ryžiais ar su kuo tik širdis geidžia. Man norėjosi "vieno puodo" patiekalo. Susiradusi man patikusį receptą, apjungiau jį su savo išbandytu ir.... šiandien pristatau savo vieną mėgiamiausių žiemos patiekalų!
Taigi, mums reikės (5-6 porcijoms):
1 kg jautienos, naudojau krūtininę
druskos, pipirų
2-3 didelių svogūnų
2 skiltelių česnako
2 VŠ miltų
pluoštelio šviežių čiobrelių
2 lauro lapų
1 VŠ grūdėtų garstyčių
1 VŠ rudojo cukraus
2 VŠ pomidorų padažo (pridėjau nuo savęs)
4 morkų (pridėjau nuo savęs)
3 bulvių (pridėjau nuo savęs)
gabalo moliūgo (pridėjau nuo savęs)
440 ml (skardinės) Guiness alaus (visi receptai siūlo pusę kiekio alaus, pusę sultinio, bet aš suverčiau visą skardinę)
aliejaus ir sviesto apkepimui (naudojau ghee)
Paruošimas:
- Jautieną supjaustome 5 cm gabalėliais, nusausiname, kad kepant skrustų, o ne troškintųsi, pagardiname druska ir pipirais.
- Aš troškinį ruošiau emaliuotame ketaus puode, tad viską ruošiau jame. Įkaitiname kepimo indą, pilame aliejaus su trupučiu sviesto, gerai įkaitiname ir porcijomis apskrudiname jautieną. Svarbu mėsą dėti į keptuvą taip, kad ji nesiliestų ir nepradėtų troškintis. Apkepusią mėsą atidedame. Manau, kad apkepimo etapą galima drąsiai praleisti. Jis tikrai bjauriausia ir daugiausiai laiko užėmusi viso gaminimo dalis
- Keptuvo dugnas po mėsos kepinimo bus gerokai priskrudęs. Nesijaudiname dėl to, nes sudėjus plunksnelėmis pjaustytus svogūnus visi skrudėsiai (jie taip pat prideda dalį skonio turtingumo) atšoks nuo dugno. Pakepiname svogūnus kol suminkštės, įdedame pusę šaukštelio druskos, cukrų ir kepiname, kol svogūnai karamelizuosis, iš viso apie 15 minučių.
- Į apkepusius svogūnus beriame smulkintą česnaką ir miltus. Kepame nuolat maišant apie 2 minutes, kol miltai apkeps.
- Į kepimo indą grąžiname mėsą, stambiais gabalais pjaustytas daržoves ir visus likusius ingredientus, dar pagardiname druska. Uždengiame, užverdame ir kišame į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Troškiname 2-3 valandas. Troškinimosi laikas priklauso nuo mėsos kokybės. Visada eigoje galima patikrinti - jei mėsa minkšta ir byranti, troškinį galima traukti iš orkaitės. Manoji išsitroškino gal po valandos su trupučiu, bet kuo ilgiau troškinasi - tuo skaniau. Galima orkaitę išjungti ir troškinį palikti ten tupėti, kol ateis laikas valgyti. Troškinys bus tik skanesnis. Maniškis praleidęs išjungtoje orkaitėje 14 valandų buvo vis dar šiltas!
- Tiekiame su šviežia ciabatta (nors man šis troškinys skanus ir pats vienas).
Šaltinis: Simply recipes
Prieš 1 metus: Sluoksniuotos tešlos pynė su porais, pievagrybiais ir šonine
Prieš 2 metus: Orkaitėje kepti vištienos kepsneliai
Prieš 2 metus: Orkaitėje kepti vištienos kepsneliai
Prieš 3 metus: Trijų sluoksnių šokoladinis tortas
Prieš 4 metus: Šokoladinis lazdyno riešutų kremas (naminė nutella)
Prieš 5 metus: Baklažanų ir pomidorų apkepas (parmigiana di melanzane)
Prieš 6 metus: Obuoliais ir šonine užkepta vištiena
Prieš 7 metus: Puokštė iš sausainiųPrieš 8 metus: Cinamono bandelių pyragas