Puslapiai

2017 m. spalio 18 d., trečiadienis

Moliūgų saldainiai


Vieną dieną, prapjovusi moliūgą, moliūgais maitinausi nuo ryto iki vakaro - pusryčiams moliūgų blynai, pietums moliūgo gratin'as, vakarienei bulvių ir moliūgo plokštainis, desertui moliūginiai keksiukai. Dar truputį liko, tai pasiruošiau ir moliūginių saldainių. Nesu jų nei gaminusi, nei ragavusi, bet buvo smalsu išbandyti. Nors procesas ir labai ilgas, darbo nedaug. Rezultatas? Kadangi saldainiukų iš tokio kiekio gavosi nedaug, jie išnyko kaip dūmas. Neilgai trukus gaminau ir antrą kartą. Pirmą kartą saldainiai buvo gan natūralistiški, tik su keliomis cinamono lazdelėmis, antrąjį kartą panaudojau ir vieno apelsino sultis ir žievelę - SUPER! 


Taigi, mums reikės:
650 g moliūgo (svoris valyto)
325 g cukraus
2 lazdelių cinamono
vanilinio cukraus
1 citrinos žievelės ir sulčių
dar būtų galima panaudoti imbiero cukatus, apelsino žievelę ir sultis (labai rekomenduoju) ir pan.

cukraus apvoliojimui

Paruošimas:
  1. Moliūgą supjaustome apie 2 cm dydžio gabaliukais. Jie bus ne idealūs, bet dėl to neverta nusiminti.
  2. Moliūgų gabaliukus beriame į puodą, užpilame cukrumi, uždengiame ir paliekame kambario temperatūroje 12 valandų. Man teko išvažiuoti, tad mano moliūgai cukravosi 48 valandas ir nieko. 
  3. Moliūgus nukošiame per sietelį ir susidariusį sirupą užverdame. 
  4. Puodą nukeliame nuo ugnies, suberiame atgal moliūgo gabalėlius, beriame norimus prieskonius ir pagardus, išspaudžiame citrinos (ir apelsino) sultis ir paliekame dar 12 valandų. Maniškis vėl laukė savo valandos 24 valandas.
  5. Dedame puodą ant ugnies ir užverdame. Sumažiname kaitrą iki minimalios ir kaitiname, kol moliūgas taps skaidrus. Nukošiame moliūgo gabalėlius, išdėliojame juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
  6. Džioviname džiovyklėje arba orkaitėje. Aš džiovinau iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio režimu. Durelės turi būti vos praviros, kad išeitų drėgmė. Džiovinimas užtruko apie 5 valandas. Džioviname kol moliūgo gabalėliai tampa elastingi. Antrą kartą gamindama šiuos saldainius džiovinau iki 70 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5,5 valandos. Saldainiai gavosi skanesni, matyt mažiau sudžiūvo,
  7. Apvoliojame cukruje ir skanaujame. Aš tikriausiai perdžiovinau, o gal dėl kitokių priežasčių, bet man cukrus visai nelipo. Bet saldainiai ir be to buvo pakankamai saldūs.
Skanaus!


Šaltinis: "Lietuvos ryto" iškarpa







2017 m. spalio 12 d., ketvirtadienis

Moliūginiai keksiukai


Šiuos keksiukus radau ten pat ir kur nuostabiuosius bananinius keksiukus, jų receptai praktiškai identiški, tad nebuvo ko abejoti. Ir nesuklydau! Keksiukai beprotiškai skanūs - kvapnūs, minkšti, drėgni. Du naminiai moliūgų nekentėjai (labai aršūs, beja: vienas - idėjinis, kitas - iš prigimties) keksiukus įvertino aukščiausiu balu! Jei tik turite moliūgų tyrės (arba moliūgą), labai rekomenduoju juos išsikepti!
Beja, šie keksiukai labai primena anksčiau keptą moliūginį keksą su šokolado gabaliukais, kurį taip pat įtraukiau į TOP kategoriją.




Taigi, mums reikės (12 keksiukų):
Keksiukams:
I mišinys:
200 g (1 puodelio) moliūgų tyrės
2 kiaušinių
1 puodelio cukraus
1/2 puodelio aliejaus
1/2 AŠ druskos
1 AŠ vanilinio cukraus

II mišinys:
120 g miltų
3/4 AŠ sodos
1/2 AŠ kepimo miltelių
1/2 AŠ malto imbiero miltelių
1 AŠ cinamono
1/4 AŠ muskato riešuto (nedėjau)
1/4 AŠ maltų gvazdikėlių (nedėjau)

Pabarstukams:
1 AŠ cinamono
1 VŠ rudojo cukraus

1 puodelis= 236 ml

Paruošimas:
  1. I mišinio produktus išmaišome iki vientisos masės.
  2. II mišinio produktus įsijojame į pas I mišinį ir išmaišome.
  3. Paruoštą tešlą paskirstome į keksiukų formeles.
  4. Pabarstukams skirtus cukrų su cinamonu išmaišome ir pabarstome jais būsimų keksiukų viršų.
  5. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol medinis pagaliukas ištrauktas bus švarus, neapsivėlęs tešla.
Skanaus!

2017 m. spalio 9 d., pirmadienis

Moliūgo gratin'as


Mūsų namuose aš esu vienintelė moliūgų mėgėja. Net mano mama jį valgo tik žalią. Tad gamindama ką nors iš moliūgo visada turiu būti pasiruošusi, jog valgysiu viena. Šį patiekalą ruošiau iš anksto žinodama, kad valgysiu tik aš. 

Iš esmės, šis patiekalas labai panašus į anksčiau mano orkaitėje keptą moliūgą su šalaviju ir riešutais. Man, kaip moliūgų mėgėjai buvo labai skanu. Kadangi moliūgo tekstūra yra tokia, hmm...ištižusi, pridėjusi prie gratino pilno grūdo kuskuso kruopas gavau nerealiai skanius pietus. Tikrai, buvo labai skanu.




Taigi, mums reikės (4 porcijoms):
2 kg moliūgo (svoris valyto)
50 g kietojo sūrio (naudojau Džiugą), galima keisti mėlynojo pelėsio sūriu
50 g džiūvėsėlių
50 g pekano riešutų (keičiau moliūgų sėklomis)
2 VŠ šviežių čiobrelių lapelių
50 g lydyto sviesto (aš nelydžiau)
4 česnako skiltelių, neluptų (pridėjau nuo savęs, oi kaip verta!)
žiupsnio čili pipirų dribsnių (pridėjau nuosavęs, man labai tiko)
druskos, pipirų

Paruošimas:
  1. Indą, kuriame kepsime moliūgą, dosniai ištepame sviestu. 
  2. Moliūgą supjaustome maždaug 2,5 cm storio juostomis ir išdėliojame inde. Pagardiname druska ir pipirais,
  3. Džiūvėsėlius sumaišome su kietuoju sūriu, čiobreliais, čili pipirų drubsniais bei riešutais (moliūgų sėklomis) ir gautuoju mišiniu tolygiai apibarstome moliūgą. 
  4. Nupjauname česnako skiltelių galiukus (kur šaknis) ir iškaišiojame tarp moliūgų.
  5. Apšlakstome viską tirpintu sviestu. Aš tiesiog išdėliojau sviesto riekeles ant viršaus.
  6. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol moliūgas suminkštėja, o džiūvėsėlių putelė tampa gražios auksinės spalvos.
  7. Tiekiame kaip garnyrą arba valgome kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą. Rekomenduoju šalia patiekti mėgiamų kruopų - kuskuso, bolivinių balandų ir pan.
Skanaus!


Šaltinis: Worcester news







Prieš 3 metus: Marinuotos alyvuogės
Prieš 4 metus: Omletas su obuoliais

2017 m. spalio 2 d., pirmadienis

Kopūstų blynai su faršu


Nežinau, kaip pavadinti šio recepto rezultatą: ar tiksliau būtų blynai, ar kotletai, bet kaip ten bebūtų - buvo be galo skanu. Nuo vaikystės mėgstu kotletus su kopūstais, kuriuos mano mama vadina "Ubagų kotletais", tik ten mėsa su kopūstais, tuo tarpu čia - kopūstai su mėsa. Man skanu buvo tiek šilti, tiek atvėsę.




Taigi, mums reikės (apie 15 kotletukų-blynukų):
300 g kopūsto
100 g maltos kalakutienos ar vištienos 
1 kiaušinio
1-2 VŠ miltų (dėjau 1 VŠ krakmolo)
druskos, pipirų, džiovintų česnako granulių

Paruošimas:
  1. Smulkiai supjaustome kopūstą, užpilame puse puodelio vandens ir troškiname, kol suminkštės. Atvėsiname, vandens perteklių nusunkiame.
  2. Sumaišome troškintus kopūstus su likusiais produktais.
  3. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir šaukšto pagalba formuojame nedidelius blynelius. Aš kepiau keptuvę uždengusi dangčiu.
Skanaus!


Šaltinis: iškarpa iš žurnalo "Moters savaitgalis"