Nemėgstu kepti sausainių - su jais daug terlionės, pyragą sumakaluoji - viens du trys- ir darbas baigtas. Bet pati pradėjau - mano vaikis labai mėgsta varškėtukus - tiek gaminti (prisideda visuose etapuose), tiek valgyti. Vieną kartą, kad būtų įdomiau, varškėtukus ne supjausčiau, o išspaudžiau sausainių formelėmis. Ir prasidėjo...
Teko kepti ir sausainius, ir ne bet kokius, o spaudžiamus formelėmis. Sausainiai pavyko super! Užskaitė tiek vaikai, tiek suaugę - sausainiai traškūs, kvapnūs ir labai gardūs. Ir to darbo ne tiek jau daug, kai pagalvoji (pagrindinis šių sausainių žavesys, kad ruošiant tešlą nereikia teptis rankų). :)
Taigi, mums reikės (~3 skardos sausainių):
170 g kambario temperatūros sviesto
200 g cukraus
2 kiaušinių
1 AŠ vanilinio cukraus
315 g miltų
1 AŠ kepimo miltelių
1/2 AŠ druskos
Paruošimas:
- Sviestą kartu su cukrumi išplakame iki purios masės.
- Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
- Į miltus įmaišome kepimo miltelius ir durską, bei įsijojame į plakinį. Gerai išmaišome (aš šiam etapui pakeičiau mikserio antgalius į tešlai maišyti (panašius į spiralę)).
- Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą mažiausiai valandai, kad sutvirtėtų tešla (aš laikiau per naktį).
- Pabarstome paviršių, ant kurio kočiosime, miltais ir iškočiojame tešlą iki norimo storio (aš kočiojau iki 0,5 cm ar ploniau). Formelėmis išspaudžiame sausainius ir išdėliojame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Tešlos likučius dedame į šaldytuvą, nes aptirps ir bus sunkiai kočiojama. Šiame etape reikia suktis greitai. Aš vieną partiją ruošiau su sūnumi, tai užtrukome ilgokai - sausainiai aptirpo, o kepdami truputį prarado formą, bet skonis tikrai nenukentėjo.
- Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 6-8 minutes. Prieš dedant antrą patiją sausainių ant skardos, būtina ją atvėsinti, kitaip sviestas aptirps ir sausainiai praras formą.
- Atvėsinus galima papuošti glajumi.
- Laikyti sandariai uždarytus, nes sudrėks ir praras traškumą.
Šaltinis: Pastry affair